Za okrogli jubilej spletli 20 metrov visoki presmec

V čast okroglega jubileja Društva Presmec iz Dolgih Njiv v Slovenskih goricah in v spomin na lani preminulega predsednika in ustanovitelja so izdali obsežno monografijo

Jože Žerdin, torek, 22. marec 2016 ob 10:10
Postavitev 20-metrskega presmeca

Postavitev 20-metrskega presmeca

Na cvetno ali oljčno nedeljo, v spomin na staro evangelijsko sporočilo o prihodu Jezusa Jeruzalem, je bilo pred župnijsko cerkvijo sv. Ruperta v Spodnji Voličini tako kot že leta nazaj, pestro, saj so postavili velik spleteni presmec. Neumorni člani Društva Presmec iz Dolgih Njiv so tokrat spet pripeljali in postavili izjemen presmec ali butaro, v duhu tamkajšnjega izročila spletenega iz sedmih vrst zelenja iz ciprese, pušpana, čremse, eve, metrike, bršljana in oljke.

V čast tega izjemnega dogodka, ki ima po Sloveniji že veliko posnemovalcev, se je zopet zbralo veliko vernikov in drugih radovednih obiskovalcev, župnik je velikana tudi blagoslovi. Že drugo leto pa med njimi ni bilo ustanovitelja društva in predsednika Jožeta Vogrina. 14. marca lani, le nekaj dni pred veliko nočjo, mu je zastalo srce. Njemu v spomin in v čast 20. obletnice društva so namreč letos člani društva postavili 20 metrov visok presmec. Igor Vogrin, sin izjemnega predsednika, ki ga je nasledil tudi v društvu, je povedal, da odločitev, kaj bi nekaj več kot 60 članov in članic društva pripravilo ob jubileju, ni bila težka. Nekoliko bolj pa organizacija dela, ki je bila pod taktirko prejšnjega predsednika res izjemna.

Od Vogrinove žage v Dolgih Njivah, kjer so tudi letos več kot mesec dni skrbno izdelovali presmec, so ga pred voličinsko cerkev tudi letos zaradi dolžine primerka z razstavljenim kmečkim vozom prepeljali s konjsko vprego kočijaža Jožeta Korošca iz Zimice, pomagal pa mu je Igor Rapoc. Po stari navadi so člani društva, v duhu jubileja oprtani v nove predpasnike, orjaka na obeh straneh v parih spremljali na okrog dva kilometra dolgi poti. Okrog tono težek presmec so v posebno betonsko ležišče, ki ima kovinsko sidrišče, postavili s pomočjo avtodvigala. Nekoč, ko so bili danes v večini že priletni člani še mlajši, so presmec vedno postavljali ročno. Sedaj je to že kar voličinska posebnost, brez katere ne more miniti nobena cvetna nedelja.

Letos na cvetno nedeljo je presmec blagoslovil domači farni župnik Franc Jožef Muršec. Med številnimi prisotnimi pa je bil, ponosen na svoje občane, tudi župan matične občine Lenart mag. Janez Kramberger. Za člani Društva Presmec je izjemnih 20 let, saj ni minilo leto, ko ne bi spletli orjaškega presmeca ali adventnega venca. Doslej najvišji presmec, ki so ga postavili kar ob pomoči helikopterja, je meril kar 51 metrov, največji je imel v obseg 12 metrov, spletli pa so že tudi nekaj manjših,  najdaljši je bil doslej kar 303,85-metrski, ki so ga leta 1999 pletli več mesecev, pa je svetovni rekorder. Z njim so se vpisali celo v Guinnessovo knjigo rekordov.

Poleg presmecev že poldrugo desetletje konec novembra pletejo tudi orjaške advente vence. S tistim leta 2013, z največjim doslej, saj je v obseg meril  kar 316,82 metra oziroma je imel premer 100,85 metra, in so ga postavili na travniku pred tem krajevnim središčem, pa so se v knjigi rekordov znašli že drugič. Pred poldrugim desetletjem so trikrat pripravili tudi prikaz žetve na stari način Od zrna do kruha, pa tudi nekaj večerov starih ljudskih obrti. Ob 20. obletnici društva so izdali posebno spominsko monografijo, ki v sliki in besedi odslikava njihove podvige na cvetno nedeljo in času pred adventom. Je tudi nekakšen hvaležni spomin na njihovega predsednika, ki je imel izjemne ideje in jih je s člani društva skoraj vse tudi uresničil. Članice društva pa so na cvetno nedeljo pri cerkvi vernikom in drugim obiskovalcem ponujale oljčne vejice, brez kater ne more miniti nobena cvetna nedelja. Po bibličnem izročilu so namreč Jezusu pot v Jeruzalemu postlali z oljčnimi vejicami.


Več v Zanimivosti