Člani ČD Ljutomer prisluhnili predavanju na Cvenu

Izobraževanje Čebelarjenje skozi leto za dobro izkoriščanje glavne paše v stacionarnem čebelnjaku

Prlekija-on.net, torek, 5. april 2016 ob 09:37
Čebelarsko predavanje na Cvenu

Čebelarsko predavanje na Cvenu

Konec zime in hitri preskok v toplo pomlad je prisilil tudi čebelarje k pospešenim pripravam za novo pašno sezono. V čebelnjakih in okoli njih je kar precej opravil, ki bodo zagotavljala optimalnejše pogoje pridnim Kranjskim čebelam. Tudi s tem namenom je bilo v Zadružnem domu na Cvenu organizirano izobraževanje z naslovom: "Čebelarjenje skozi leto za dobro izkoriščanje glavne paše v stacionarnem čebelnjaku.", katerega je zelo nazorno in preprosto podal sam stari in novi predsednik Čebelarske zveze Slovenije g. Boštjan Noč.

Udeležba čebelarjev je bila velika in skoraj 50 čebelarjev je pozorno poslušalo in sodelovalo pri predavanju. Marsikdaj bi bilo koristno, da bi kakšno čebelarsko predavanje obiskali tudi »uradniki« resornega ministrstva ter inšpekcijskih služb, da bi v praksi spoznali dejansko tehnologijo pridelave medu in izdelkov, pa morda ne bi bila potrebna medijska razprava o neoporečnosti slovenskega medu in dragem sistemu zaščite čebel v Sloveniji, kjer marsikdo mastno služi na račun »uradno« potrjenih zdravil, ki pa so istovrstna v tujini nekajkrat cenejša. Velike škode, ki je bila s takšnim neodgovornim ravnanjem in nepotrebni paniki povzročena čebelarjem pač ne bo povrnil nihče.

Očitno imajo čebelarji že toliko dela, da je ob tradicionalni »okrogli« mizi v nedeljo manjkalo nekaj pomembnih članov. Vsako prvo nedeljo se namreč zberemo, se seznanimo s čebelarskimi novicami, programom za naslednje obdobje in izmenjamo izkušnje pri delu s čebelami.

Naj medi!

Janče Gartner


Več v Kultura in izobraževanje