V Babincih je dišalo po okusno skuhanem bograču

Najboljši bograč je skuhala ekipa kuharjev Vinogradništvo Gorjak Ivanjkovci

Jože Žerdin, sobota, 23. april 2016 ob 20:08
5. bogračfest v Babincih

5. bogračfest v Babincih

Čeprav se poletne kulinarične prireditve na prostem še niso začele je Emil Maučec iz Bar M-Power iz Babincev v Prlekiji v soboto, 23. aprila, pripravil peto tekmovanje v kuhanju bograča na odprtem ognju. Kulinarična prireditev je bila v Babincih kot uvod v vse letošnje, ki se bodo zgodile tja do jeseni in sicer na levem in desnem bregu reke Mure.

V Babincih na dvorišču Bar M-Power je cel dan dišalo po okusnem bograču, kajti to je bil že peti bogračfest, ki je bil dobro obiskan. Kuhanje bograča je potekalo na odprtem ognju, pri čemer so kuharji amaterji to jed kuhali po receptih naših prednikov predvsem z namenom, da jed ne bi šla v pozabo, kajti v zadnjem času se za kuhanje jedi zanimajo predvsem mladi Prleki.

Kuhanja bograča se je udeležilo deset mešanih ekip amaterskih kuharjev predvsem iz Prlekije. Pri kuhanju so uporabljali kot sestavino divjačino, svinjsko in goveje meso, krompir, čebula in ostale sestavine – začimbe po želji kuharja. Organizator je ekipam pripravil prostor, meso, čebulo in krompir. Ob koncu tekmovanja je strokovna komisija, ki jo je vodil Srečko Fajdiga ocenila vse skuhane vzorce, ob tem so še ocenjevali pripravljeni delovni prostor, kurišče, ločevanje odpadkov, pri skuhanem bograču še vonj, okus, aromo. Kot so povedali v Babincih, si želijo, da bi se v bodoče ta jed v Prlekiji še naprej ohranjala in kuhala. K dobremu bograču pa prav gotovo sodi tudi odlična vrhunska rujna kapljica iz vinorodnega območja Ivanjkovci belo mešeno in modra frankinja.

Potem, ko je komisija razglasila najboljše amaterske kuharje so vse ekipe med obiskovalce razdelile bograč in vsak, ki je poskusil posamezni bograč je sam ocenil kako je vsako leto na bogračfestu vse boljši in boljši bograč. Organizator tekmovanja v kuhanju bograča se dobro povezuje in vključuje v razvoj vasi Babinci, predvsem pa tesno sodeluje tudi na kulinaričnem področju s Kulturno turističnim društvom Babinci.

Najboljši bograč je v Babincih skuhala ekipa kuharjev Vinogradništvo Gorjak Ivanjkovci, drugo mesto si je v kuhanju prislužila Picerija Zvezda Ljutomer in tretje mesto pa si delita ekipa kuharjev Bobnjar Veržej in Fortuna Veržej.


Več v Družabno