V Rogašovcih sedemnajstič praznovali

Slavnostni govornik dr. Milan Brglez, predsednik DZ RS

Filip Matko, ponedeljek, 25. april 2016 ob 12:36
Milan Brglez

Milan Brglez

V Občini Rogašovci na Goričkem v Prekmurju so v nedeljo, 24. aprila, proslavili svoj že sedemnajsti občinski praznik, ki ga pripravljajo v čast svetega Jurija (rimski vojščak, mučenec in svetnik), zavetnika tamkajšnje rimokatoliške župnije. Da ta svetnik, ko se njegov god praznuje 23. aprila, pomeni vrnitev pomladi, vstajenje in napredek, so dokazale prireditve v čast praznika, ki so se pričele že nekaj dni prej:  Mešani pevski zbor Maranata, Binkoštne cerkve Nuskova, je pripravil koncert ob svoji 30-letnici že teden dni prej, dva dni prej je Osnovna šola Sveti Jurij pripravila dan odprtih vrat, a Društvo Royal Rangers je pri Čebeljem gradiču v Serdici pripravilo srečanje Royal Rangersov dan prej. Je pa v 1100 izvodih izšlo tudi občinsko glasilo »Gorički vrh«, ki ga je prejelo vsako gospodinjstvo.

Osrednja prireditev je potekala v prireditvenem šotoru na igrišču v Svetem Juriju, gostitelji pa so tokrat bili vaščani Sotine in njihovo prostovoljno gasilsko društvo. Ob 11. uri je mlada glasbenica Emma Kuzmič zaigrala slovensko himno na violini ter tako naznanila pričetek osrednje prireditve. Povezovalca programa sta bila Rozvita Škodnik in Nino Gumilar, ki sta v uvodu prebrala pesem »Bükev«, ki jo je zapisal domači ljubiteljski pesnik Branko Pintarič. Nagovor vsem je imel župan Občine Rogašovci, Edvard Mihalič, ki je ob tem »ošvrknil« politični neodnos središča države do obrobnih občin, kjer prebivalstvo odhaja (za okrog tisoč se je zmanjšalo število občank in občanov v tej gorički občini), ker ni delovnih mest, kjer bi se lahko zaposlili. Je pa čestital vaščanom Sotine za organizacijo občinske prireditve ter pripravo pogostitve vseh.

Slavnostni govornik je bil trinajsti predsednik Državnega zbora Republike Slovenije dr. Milan Brglez, podpredsednik Stranke modrega centra. Na besede župana se je odzval s pohvalo, da so prednosti obrobnih občin v turistični ponudbi, kajti gostoljubnost, ki jo vsak doživi v teh krajih ter odprtost ljudi za druženja primanjkuje prav v osrednji Sloveniji. Sledil je kulturni program.

Ob zvokih prekmurske glasbe so nastopili učenke in učenci folklornega krožka Osnovne šole Sveti Jurij pod mentorstvom učiteljic Vide Šafer in Andreje Burina. »Vsak po svoje« je bil naslov pesmi, ki jo je zapel Mladinski pevski zbor Osnovne šole Sveti Jurij pod vodstvom zborovodkinje Mateje Klement, učenka Ina Zagorc pa je zaigrala na klarinet. Nastopili so še članice in člani domače humoristične skupine »Močnikovi« s prikazom dogajanja na morski plaži, kljub hladnemu vremenu v času prireditve.

Župan Edvard Mihalič je ob tokratni priložnosti pred številnim občinstvom podelil občinska priznanja. Najprej trem zlatim maturantom: Katji Gomboc iz Večeslavec, Sanji Halb iz Pertoče in Kristjanu Frčku iz Rogašovec, nato pa še Trgovskemu podjetju Goričanka iz Trdkove, ki je konec lanske jeseni odprlo v Svetem Juriju nov trgovski center. Za uspehe na športnem področju sta prejela občinsko priznanje 7-letni judoist Miha Marič iz Rogašovec (osvojil prvo mesto v kategoriji U8 na državnem prvenstvu, 3. aprila letos, na Ptuju) in Veterani Kluba malega nogometa Večeslavci. Ob podelitvi turističnih priznanj se je županu pridružila predsednica Turističnega društva Rogašovci, Silva Gaber, kajti naziv za »Naj staro domačijo« je prejela Marija Rogan iz Sotine 65, »Naj kmetija v letu 2016 v Občini Rogašovci« je kmetija Cvetke in Janeza Bučeka iz Sotine 42, a »Naj domačija v Občini Rogašovci v letu 2016« je domačija Marije in Antona Špilaka iz Sotine 56. V imenu nagrajencev se je zahvalil lastnik Goričanke, Srečko Kalamar iz Trdkove.

Sledila je pogostitev z gasilskim bogračem, za veselo zabavno popoldne v prireditvenem šotoru na igrišču v Svetem Juriju pa sta poskrbela ansambla Weekend band in Ansambel Saše Avsenika. Je pa ves čas prazničnega dogajanja pred prireditvenim šotorom bila na ogled še razstava malih živali, ki so je zlasti veseli bili najmlajši.


Več v Kultura in izobraževanje