Odprta vrata čebelarstva Tigeli iz Veržeja

Čebelar Jože Tigeli je potarnal nad zadnjo pozebo, ki jim je zdesetkala medovito, sadno drevje in druge rastline na čebelarstvu Tigeli

Jože Žerdin, sobota, 30. april 2016 ob 20:401
Dan odprtih vrat Čebelarstva Tigeli

Dan odprtih vrat Čebelarstva Tigeli

V okviru občinskega praznika občine Veržej je Čebelarstvo Tigeli iz Veržeja v soboto, 30. aprila in v nedeljo, 1. maja pripravilo ob 20-letnici čebelarstva osmi dan odprtih vrat Čebelarstva Tigeli, kjer so si obiskovalci iz širšega Pomurja, ostalih koncev Slovenije in tujine med drugim lahko ogledali in spoznali utrip čebelarstva v tem delu Prlekije. Tako so si lahko ogledali čebelarstvo, čebelarski muzej, učni čebelnjak, zeliščni in medoviti vrt, poskusili pa so tudi lahko degustacijo medenih proizvodov, od medu, medenih likerjev, medeno pecivo in medenih napitkov.

Kot nam je povedal čebelar Jože Tigeli, ki z ženo Dragico že dobrih 20 let čebelarita, da je osnovni namen dneva odprtih vrat, da obiskovalci spoznajo in se jim predstavi delo pri čebelah, pomen čebel v naravi za samoopraševanje in pestrost medenih okusov, kaj vse se da iz meda narediti. Obiskovalci so spoznali, kakšni med pridelujejo, predvsem pa so spoznali utrip domačnosti, kajti vse je pridelano naravno. Obiskovalci so si lahko ogledali čebelarski muzej, star čebelnjak, ki izvira iz 19. stoletja, v njem je ohranjena oprema, ki ima bogato kulturno dediščino. Vsi eksponati so sicer od drugih čebelarjev, ki so prenehali s čebelarstvom, vendar imajo željo, da se ohrani čebelarstvo, kakršno je bilo nekoč.

Sam čebelnjak je izdelan  v obliki osmerokotne oblike, v njem je 84 panjev po sistemu Naiser. Teh panjev se že desetletje ne uporabljajo več, a marsikateri mladi čebelar jih sploh ne pozna. V čebelnjaku so točila za med, ročni kadilniki, stiskalnica za vosek, čez 300 let star panj, različna čebelarska literatura o čebelarstvu, gobe za dimljenje čebel, modeli za izdelovanje satnic in drugi čebelarski pripomočki. Ob sprehodu med muzejem in čebelnjaki se nahajajo urejeni zeliščni vrtovi in medovite rastline, ki so prava paša za oči in paša za čebele. Zasajenih je okoli 60 različnih zelišč, ki tudi zunaj prezimijo, 300 različnih vrst trajnic. Vsa ta zelišča in trajnice čez leto čebelam nudijo dodatno pašo. Na ogledu sta dva čebelnjaka iz novejšega obdobja iz leta 1950 in 1970.

Na čebelarstvu Tigeli je tudi učni čebelnjak, kjer čebelarji in mladi, ki obiščejo ta idilični kraj ob reki Muri, vidijo kako se pri čebelah dela, pokaže se jim tudi satnica z živimi čebelami, v njem je tudi bogata zbirka starih slovenskih časopisov, raznih priznanj in medalj, ki jih je čebelarstvo Tigeli prejelo na ocenjevanjih medu. Še posebej so ponosni na lansko priznanje za akacijev med in sicer za priznanje državnega prvaka Slovenije, na sejmu AGRA v Gornji Radgoni so prejeli priznanje šampiona in prvaka sorte in zlato priznanje za cvetlični med. Na čebelarstvu v Veržeju je tačas 24 čebeljih družin, na Stari Cesti pa imajo še 60 čebeljih družin.

Obiskovalci so lahko poskusili odlično pripravljene dobrote, ki so bile pripravljene s pomočjo medu. Iz medu pa pripravljajo tudi razne medene likerje, kot je iz smrekovih vršičkov, starih sort grozdja, medeni napitki in razstava lončenih izdelkov, kjer je vstavljen med. Čebelar Jože Tigeli nam je ob tej priložnosti potarnal nad naravo, kajti zadnje nizke temperature so na čebelarstvu zdesetkala akacijo, sadno drevje in ostale medovite rastline, nekaj starih sort vinske trte, vrtnine… Pomrznilo je okoli 80 odstotkov vsega sadja in akacije, ki bi morala v teh dneh zacveteti. Pridelki bodo veliko manjši, kot so bili pred leti, pri čemer so čebelarji v veliki meri odvisni od narave. Na čebelarstvu Tigeli pridelujejo cvetlični med oljne ogrščice, sadni med, akacijev med, gozdni in kostanjev med. V sezoni pridelajo do pet vrst medu, v želji, da naj še naprej medi in naj bodo čebele zdrave. Pri zdravljenju čebel uporabljajo različne zdravstvene ukrepe.


Več v Kultura in izobraževanje