Na 2. Salonu Sauvignon se je predstavilo 52 vinarjev iz šestih držav

Obiskovalci, zbralo se jih je 800, so lahko poskusili kar 89 različnih sauvignonov

Prlekija-on.net, ponedeljek, 9. maj 2016 ob 13:06
2. Salon Sauvignon

2. Salon Sauvignon

Drugi Salon Sauvignon Ptuj 2016 - Umetnost dobrega življenja je v čarobno okolje Dominikanskega samostana na Ptuju privabil več kot 800 obiskovalcev, ki so uživali v pokušini blizu 100 sauvignonov iz 6. držav. Za odlično kulinariko je v romantičnem Sončnem parku skrbelo devet gostincev. Festival vina, kulinarike in lepih umetnosti združuje vinarje, gostince, ljubitelje vina in gurmane in jih povezuje z vrhunsko umetnostjo. S petkovim umetniškim večerom, predvečerom v osrednji sobotni dogodek, odpira okna v izjemno ptujsko festivalsko poletje. Želja organizatorjev je ponuditi ljubiteljem vina in umetnosti prireditev na visoki ravni kvalitete in z njo graditi prepoznavnost najstarejšega slovenskega mesta na turističnem zemljevidu sveta. Naslednje leto bo Salon Sauvignon potekal 12. in 13. maja.

»Za Ptuj je prireditev pomembna iz več vidikov,« poudarja dr. Aleksandra Pivec, direktorica ZRS Bistra Ptuj, ki je organizator dogodka. »V prvi vrsti želimo s prireditvijo promovirati bogato vinarsko bogastvo in dediščino, ki jo območje z zaledjem - Jeruzalemom, Halozami in Slovenskimi goricami - premore. Do lani je veljalo prepričanje, da Ptuju manjka prireditev na visokem in kakovostnem nivoju na področju vina in kulinarike. Upam in verjamem, da smo s tem festivalom uspeli to vrzel zapolniti.«

Slavko Podbrežnik Dobnik, idejni vodja in vodja festivala, pravi, da je idejo oblikoval skupaj z enologom Bojanom Kobalom in njegovim poslovnim partnerjem Andrejem Sajkom. »V pestrosti celinskih vinskih sort, ki jih premore Vinorodna dežela Podravje, Ptuju najbolj pristoji sauvignon. Ne le zato, ker daje prav na Ptujskem izjemne rezultate. Sauvignon je v svojem izrazu hkrati mladosten in zrel, odkrit in skrivnosten. Tako kot mesto, ki gradi svojo vitalnost v ustvarjalnosti in podajanju visoke kulture na podlagi zgodb tisočletne zgodovine. 

Ptujski in štajerski sauvignoni so po kakovosti v svetovnem vrhu. S to samozavestjo na salon vabimo najboljše pridelovalce sauvignonov iz vseh koncev sveta - štajerski in slovenski se zlahka kosajo z njimi. Tako gradimo vinski festival, ki ima smelost postati eden najbolj prepoznavnih v tem delu sveta.

Zakaj tudi festival umetnosti?  Ker je vino tod spremljevalec slehernega umetniškega dogodka - in ker tod o največjih predstavnikih te žlahtne pijače govorijo izbrano, kot se govori izbrano o visoki umetnosti. Salonu je zato pripadla čast, da kot prvi v tem delu leta odpira vrata - ali bolje okna (opirajoč se na celostno podobo, ki sloni na detajlu oken Dominikanskega samostana) izjemnega ptujskega festivalskega poletja.  V prvo v zgodovinski Ornikovi kleti, v drugo na predvečer salona v baziliki Marije Zavetnice na Ptujski Gori. Vino namreč ni vsakdanja pijača. Zelo pomembno je, kje, kako in s kom ga užijemo. Imenitno je, da ga lahko v tem slikovitem delu sveta, v tem čudovitem mestu, v miljeju vrhunskih kulturno umetnostnih spomenikov, ob izraznosti in lepoti žive umetnosti. V njih vsebina kozarca zazveni še posebej polno.«

Že drugi Salon Sauvignon na Ptuju so z odprtimi rokami sprejeli tudi vinarji. Jernej Šimek, Klet Brda (vodja maloprodaje Maribor), je dejal, da se Klet Brda kot največja vinska klet v Sloveniji redno udeležuje vinskih dogodkov: »Ciljnih, ozko usmerjenih dogodkov, kot je ptujski, na katerih se predstavlja ena izmed vinskih sort, je v Sloveniji premalo. Zato ptujski salon sauvignonov prinaša dodano vrednost in je tudi z vidika promocije več kot dobrodošel. Za naš sauvignon smo pred štirinajstimi dnevi dobili v Veroni visoko priznanje, vino je bilo na sto točkovni lestvici ocenjeno s kar 90. točkami. Zelo smo zadovoljni, da smo ga lahko ljubiteljem vina  predstavili v tako lepem okolju«.

Z dodano vrednostjo, ki jo je s salonom sauvignona pridobil Ptuj, je zadovoljen tudi ptujski župan Miran Senčar: »Mesto si tak kulinarično-vinski dogodek zasluži. Ptuj, ki je v osredju vinorodnega območja med Halozami in Slovenskimi goricami, ki se ponaša z Zlato trto iz leta 1917, najstarejšim letnikom vina v Sloveniji in širše, ima privlačne in kakovostne vinske dogodke. A ne takšne z mednarodnim dometom, kakršen je sedaj ptujski salon sauvignonov. Vesel sem, da so ga organizatorji izpeljali že drugič, in prepričan sem, da bo postal vsakoletni, tradicionalni dogodek.«

Obiskovalcem je bilo skoz ves dan na voljo lagodje Sončnega parka, ki ga ograjuje romantična podoba Dominikanskega samostana, grajskega griča, upravne stavbe Pokrajinskega muzeja Ptuj - Ormož in pod katerim se leno sprehaja Drava. Skozi ves popoldan so njegovo glasbeno kuliso gradili nastopi nadarjenih mladih ptujskih glasbenikov iz Glasbene šole Karol Pahor Ptuj in Zasebne glasbene šole v samostanu sv. Petra in Pavla na Ptuju. V parku je Salon Sauvignon Ptuj 2016 - Umetnost dobrega življenja s svojimi kulinaričnimi umetninami podprla vrsta gostincev. Gostilna Grabar, Gostilna Pri Ovinku, Kavarna in slaščičarna Nabucco, Zavod Chefla, Restavracija Pan, Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor, Sava Hotels&Resorts - Terme Ptuj,  Picerija Špajza, PP Gostinstvo d.o.o. so obiskovalce razvajali z značilnimi štajerskimi jedmi, ki so jim domiselno dodali sodobno, svetovljansko noto. Skupaj z mladimi glasbeniki so na čudovit sončen majski dan gradili odlično vzdušje, v katerem so uživali številni meščani, družine in turisti.

Pred sobotnim osrednjim dogajanjem je 6. maja potekala študijska tura za predstavnike medijev. Lani v Haloze, letos pa so novinarje organizatorji popeljali v Jeruzalem in na ogled slikovitih Ljutomersko-Ormoških goric. Obiskali so najbolj slikovite točke vinorodnih gričev in se ob izbrani kulinariki seznanili z izbranimi vini. Namen organizatorjev je namreč, da Ptuj postavi v  okolje celotne Štajerske kot eno najpomembnejših vstopnih točk turistične in vinske destinacije tega dela Slovenije.


Več v Družabno