Udari strel, odkrite strehe, poplavljene kleti, podrta drevesa, ...

Dež, veter in udari strel so v ponedeljek povzročili nemalo preglavic po širšem območju Pomurja in Podravja

Prlekija-on.net, torek, 24. maj 2016 ob 14:51
Udar strele pri Kapeli, foto: Denis Čuk

Udar strele pri Kapeli, foto: Denis Čuk

Kot smo že pisali, je v ponedeljek naše kraje zajelo močno deževje, padala je tudi toča. Dež, veter in udari strel so povzročili nemalo preglavic po širšem območju Pomurja in Podravja.

Uprava RS za zaščito in reševanje poroča o številnih intervencijah. Spodaj kronološko objavljamo dogodke, kot so bili zabeleženi.

Ponedeljek
Ob 16.00 so na Zdravstvenem domu v Cirkulanah gasilci PGD Cirkulane pokrili 10 kvadratnih metrov strehe, 5 kvadratnih metrov strehe v Dolanah ter v Gradiščih razžagali in odstranili drevesa na lokacijah v Dolanah, Cirkulanah in Paradižu.

Ob 17.25 je v občini Videm v naseljih Velika Varnica in Mala Varnica močan veter odkril streho stanovanjske hiše in gospodarskega poslopja. Gasilci PGD Leskovec in Tržec so na stanovanjski hiši prekrili s folijo okoli 80 kvadratnih metrov odkrite strehe, na gospodarskem poslopju pa okoli 20 kvadratnih metrov strehe. Gasilci so z lokalnih cest odstranili tudi 6 dreves in nekaj vej, ki so ovirale promet.

Ob 17.28 je v občini Gorišnica v naseljih Gajevci in Placerovci močan veter odkril streho na dveh stanovanjskih hišah. Gasilci PGD Gajevci-Placerovci so prekrili s folijo okoli 20 kvadratnih metrov odkritih streh. Gasilci so s cest v Gajevcih odstranili tudi tri drevesa, ki so ovirale promet.

Ob 17.41 je v Gorišnici v istoimenski občini močan veter odkril streho na Osnovni šoli Gorišnica in dveh stanovanjskih hišah. Gasilci PGD Gorišnica in Formin so strehe začasno prekrili.

Ob 17.41 je v Zabovcih, občina Markovci, meteorna voda zalila klet stanovanjske hiše. Gasilci PGD Zabovci so vodo iz kleti izčrpal, nudili pa so še pomoč v Stojncih pri pokrivanju odkrite strehe.

Ob 17.45 so v naselju Stojnci, občina Markovci, gasilci PGD Stojnci, Zabovci, Borovci, Markovci in Bukovci pokrili 10 streh stanovanjskih hiš, ki jih je razkril močan veter, iz enega objekta izčrpali štiri kubične metre meteorne vode in odstranili škodo v dveh rastlinjakih.

Ob 17.48 je v občini Ormož močan sunek vetra odkril del strehe na stanovanjski hiši v Bresnici in del strehe na gospodarskem poslopju v Podgorcih. Gasilci PGD Velika Nedelja in Bresnica so na stanovanjski hiši popravili okoli 50 kvadratnih metrov, na gospodarskem poslopju pa okoli 30 kvadratnih metrov strehe.

Ob 17.50 je v Bukovcih, občina Markovci, meteorna voda zalila stanovanjsko hišo. Gasilci PGD Bukovci so odprli pokrov jaška in s tem preprečili nadaljnje poplavljanje hiše.

Ob 17.50 je v Bukovcih, občina Markovci, močan veter odkril strehe na treh stanovanjskih hišah. Gasilci PGD Bukovci so strehe začasno prekrili. Pomagali so tudi pri sanaciji strehe v Stojncih.

Ob 17.55 so na cesto Borovci–Dornava v občini Markovci zaradi močnega vetra padli dve drevesi. Gasilci PGD Borovci in Dornava so podrti drevesi razžagali in odstranili s cestišča.

Ob 17.56 je v naseljih Rucmanci in Trnovci v občini Sveti Tomaž močan veter odkrili streho dveh stanovanjskih hiš, dveh gospodarskih poslopij ter strehi garaže in strojne lope. Gasilci PGD Trnovci so s folijo prekrili okoli 150 kvadratnih metrov odkritih streh, s strojne lope, ki jo je veter podrl, pa so rešili stroje.

Ob 17.58 je v naselju Vogričevci, občina Ljutomer, strela udarila v električni drog. Gasilci PGD Vogričevci so zavarovali kraj dogodka in pomagali delavcem Elektra Maribor pri postavitvi droga. Močan veter je odkril tudi manjši del strehe gasilskega doma, ki so ga gasilci prekrili.

Ob 18.00 so gasilci PGD Podgorci in Cvetkovci v naseljih Podgorci in Preclava, občina Ormož, pokrili strehe petih stanovanjskih hiš ter odstranili in razžagali šest dreves.

Ob 18.05 je v naselju Zasadi, občina Križevci pri Ljutomeru, močan veter odkril okoli 250 kvadratnih metrov strehe na gospodarskem poslopju. Gasilci PGD Bučečovci so objekt prekrili s folijo ter delno popravili ostrešje.

Ob 18.18 je močan veter na cesti Mezgovci–Strehovci, občina Dornava, podrl tri drevesa. Gasilci PGD Mezgovci so drevesa odstranili in počistili cestišče.

Ob 18.18 so v gozdu v Prvencih, občina Dornava, zagorele bale sena. Gasilci PGD Prvenci - Strelci in Dornava so dve goreči bali prekopali in pogasili, dve goreči bali pa ob pomoči delovnega stroja zakopali.

Ob 18.21 je v naselju Mali Okič, občina Cirkulane, močan veter podrl 10 dreves. Delavci Cestnega podjetja Ptuj so drevesa odstranili in počistili cestišče.

Ob 18.27 so gasilci PGD Markovci razžagali in odstranili podrto drevo v obrtni coni Markovci v istoimenski občini ter pokrili 10 kvadratnih metrov strehe na stanovanjskem objektu v Stojncih.

Ob 18.28 je v naselju Bratislavci v občini Dornava močan veter podrl drevo na garažo. Gasilci PGD Polenšak so drevo s pomočjo gradbene mehanizacije odstranili z garaže. Na cesti v Polencih so razžagali in odstranili podrti drevesi s ceste.

Ob 18.36 so v Juršincih v občini Gabrnik gasilci PGD Gabrnik v dolžini 200-metrov očistili s cestišča mulj, kamenje in pesek, ki so ga nanesle meteorne vode.

Ob 18.46 je v Savcih, občina Sveti Tomaž, močan veter podrl pet dreves. Gasilci PGD Savci so podrta drevesa odstranili.

Ob 18.48 je v Kolodvorski ulici v Ljutomeru meteorna voda zalila prostore trgovine KIK ter poškodovala montažni strop. Gasilci PGD Ljutomer so izčrpali vodo ter odstranili poškodovan strop. (foto PGD Ljutomer)

Ob 18.50 so se na cesto Tibolci–Zamušani, občina Gorišnica, zaradi neurja podrla štiri drevesa, meteorna voda pa je na cestišče naplavila blato in kamenje. Gasilci PGD Žamenci so odstranili podrta drevesa in počistili cestišče na dolžini okoli 150 metrov.

Ob 18.50 se je na lokalno cesto v Trgovišču, občina Ormož, zaradi močnega vetra podrlo drevo. Gasilci PGD Trgovišče so drevo in nekaj vej razžagali in odstranili.

Ob 20.25 se je podrlo drevo čez cesto Gomilice–Brezovica, občina Turnišče. Gasilci PGD Gomilice so ga odstranili s ceste.

Ob 20.43 se je podrlo drevo čez cesto Gornji Ivanjci–Negova, občina Gornja Radgona. Gasilci PGD Gornja Radgona so drevo odstranili s cestišča.

Ob 21.20 je na cesto v Sodincih, občina Ormož, meteorna voda naplavila blato in kamenje. Gasilci PGD Senešci so s ceste odstranili naplavljeni material ter cesto na dolžini okoli 100 metrov oprali in očistili.

Ob 21.20 so se v naseljih Velika Varnica in Belavšek, občina Videm, zaradi neurja pretrgali kabli na elektroenergetskem vodu. Gasilci PGD Leskovec so dežurnim delavcem Elektra Maribor nudili pomoč pri odpravi napak na daljnovodu.

Ob 21.48 je v naselju Grad v istoimenski občini udarila strela v stanovanjski objekt, katera je poškodovala dimnik, del ostrešja in tram. Gasilci PGD Grad so prekrili okoli 8 kvadratnih metrov poškodovane strehe in pregledali stanovanjski objekt.

Ob 22.12 je udarila strela v stanovanjsko hišo v naselju Plitvica, občina Apače. Začetni požar je pogasil domačin pred prihodom gasilcev. Gasilci PGD Apače, Gornja Radgona in Lutverci so odkrili del ostrešja in z termovizijsko kamero pregledali okoli 120 kvadratnih metrov ostrešja stanovanjske hiše. (foto PGD Gornja Radgona)

Torek
Ob 6.54 je v naselju Krog v Murski Soboti poškodovano drevo ogrožalo garažo ob stanovanjski hiši. Gasilci PGD Murska Sobota so s pomočjo avto lestve drevo odstranili.

Ob 8.19 so v Stojncih v občini Markovci gasilci PGD Stojnci s ceste odstranili podrto drevo.


Več v Narava