Srečanje bralcev Slomškove bralne značke na Ponikvi

Župnija Ljutomer je za vse bralce Slomškove bralne značke, organizirala izlet na Ponikvo

Prlekija-on.net, petek, 27. maj 2016 ob 10:19
Srečanje bralcev Slomškove bralne značke

Srečanje bralcev Slomškove bralne značke

V začetku maja, je župnija Ljutomer, pod vodstvom župnika Andreja Zrima, organizirala za vse bralce Slomškove bralne značke, izlet na Ponikvo, kjer se vsako leto sreča veliko število mladih bralcev iz cele Slovenije.

To idilično podeželsko naselje, v katerem se je rodil Anton Martin Slomšek, predstavlja v zadnjem času vse večje versko, kulturno in turistično središče. Vsako leto se tukaj v množičnem številu zberejo mladi nadebudni bralci, iz vseh slovenskih župnij in škofij. Število bralcev vsako leto raste, kar je zagotovo primeren prispevek k bralni kulturi otrok in mladostnikov.  Njihovo vztrajnost in pridnost, pa je treba tudi primerno nagraditi. Zato Katehetski urad, vsako leto organizira skupno druženje nagrajencev Slomškove bralne značke.

Ob 8.30 uri smo se zbrali na dvorišču župnišča v Ljutomeru in nato krenili proti rodnemu kraju blaženega Antona Martina Slomška, prvega mariborskega škofa, pesnika, pisatelja, velikega vzgojitelja in narodnega buditelja.

Program srečanja se je pričel ob 10.00 uri pred OŠ Blaža Kocena Ponikva, ki je tesno povezana s Slomškovim življenjem in tamkajšnjo župnijo. Tega dne so se na Ponikvi zbrali številni mladi bralci v spremstvu svojih spremljevalcev iz različnih koncev Slovenije. Zabavali so nas animatorji s prav posebnimi glasbenimi točkami, nato pa je sledil ogled izjemno zanimive predstave z naslovom OSTRŽEK, ki so jo letos pripravili učenci OŠ Dramlje.

Po predstavi pa smo se odpravili na pohod proti cerkvici sv. Ožbalta, kjer je letos v naravi potekala pot po Slomškovih stopinjah, ki so jo pripravili mladi animatorji.

Vsaka posamezna župnija je prejela tudi priznanje in darilo za vestno branje. Priznanja pa so prejeli tudi vsi tisti otroci, ki pridno berejo že 4 ali 9 let.

Ob 13.00 uri so se vsi udeleženci Slomškovega bralnega priznanja na Ponikvi, zbrali še pri sveti maši v župnijski cerkvi, kjer je potekal zaključek srečanja ter nagradno žrebanje. Nato pa smo se vsi odpravili z avtobusom nazaj proti domu.

Vsako leto je izlet na Ponikvo nekaj posebnega, še posebej zato, ker je to nagrada za vse bralce Slomškovega bralnega priznanja in se tam lahko družijo s sovrstniki iz cele Slovenije. Vsako leto se organizatorji tega dogodka zelo potrudijo, da bi osrečili otroke in njihove spremljevalce, vendar je treba poudariti, da je bilo letošnje srečanje še mnogo bolj pestro in doživeto kakor ostala leta.

Mentorica SBP: Nuša Novak


Več v Kultura in izobraževanje