Na Razkrižju so se desetič srečali člani Rejniškega društva Slovenije

Rdečo nit dogodka, so simbolizirali ptički, ki vzletijo iz svojega gnezda

Prlekija-on.net, nedelja, 5. junij 2016 ob 09:12
10. srečanje članov Rejniškega društva Slovenije

10. srečanje članov Rejniškega društva Slovenije

V soboto, 4. junija, je na Razkrižju potekalo 10. jubilejno srečanje članov Rejniškega društva Slovenije, pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije, Boruta Pahorja.

Na dogodku so zbrane nagovorili ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, dr. Anja Kopač Mrak, svetovalka predsednika RS za ekonomsko in socialno politiko, mag. Helena Kamnar, sekretarka Skupnosti centrov za socialno delo Slovenije, mag. Darja Kuzmanovič Korva, predsednik Rejniškega društva Slovenije, mag. Darko Krajnc, podpredsednica Rejniškega društva Slovenije in aktivna rejnica, Tanja Ferlin, paraolimpijec in ambasador rejništva, Darko Đurić in župan Občine Razkrižje, Stanko Ivanušič.

Srečanja so se udeležili tudi nekateri direktorji centrov za socialno delo in strokovni sodelavci, župnik msgr. Franc Režonja, tajnik Škofijske Karitas Murska Sobota, Jožef Kociper, župan Občine Dobrovnik, Marjan Kardinar in mnogi drugi gostje.

Dogodek sta povezovala radijski voditelj in glasbenik, Domen Hren ter Anja Ferlin iz rejniške družine Ferlinovih.

Predsednik Rejniškega društva Slovenije, mag. Darko Krajnc, je podelil priznanja najaktivnejšim članom RDS in županu Občine Razkrižje, Stanku Ivanušiču, za podporo pri organizaciji vseh desetih srečanj.

Rdečo nit dogodka, so simbolizirali ptički, ki vzletijo iz svojega gnezda, v kar je vse zbrane uvodoma popeljala Enya Lazar iz rejniške družine Ferlin s pesmijo Če letal bi kot ptica na nebu (Človek sem). Nadaljevala je pevka Claudia s svojimi škrati, zapela nekaj pesmi, ter se z otroki odpravila pred šotor, kjer so simbolično spustili golobe, nato pa še do Ivanovega izvira, kjer so skupaj s škrati iskali razkriške pogačice, ki jih po ljudskem izročilu prinesejo ptički. Nato je nastopil čarodej Marlizz, ki je v svojimi triki zabaval zbrane.

Nato so lahko prisluhnili čudovitemu glasu pevke Regine, ki je zapela nekaj skladb, skupaj z Enyo iz rejništva pa pesem Dan najlepših sanj, ki je to za Enyo zagotovo bil. V družabnem delu je igral Tamburaški sastav Zrin.

Za udeležence srečanja so članice Turistično narodopisnega društva Razkrižje pekle razkriške mlince, obiskali pa so tudi prazgodovinsko naselbino Gradišče, kjer so si ogledali, kako so ljudje živeli pred 5500 leti.

Zanimiv sobotni dogodek pa je bil zagotovo priložnost za izmenjavo mnenj in opozorilo javnosti o pomenu rejništva.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Družabno