Čebelarsko društvo odprlo svoja vrata in novi čebelnjak svojega člana

Popoldne so se čebelarji zbrali pri članu v Mekotnjaku, ki je uspel ob očetovi domačiji postaviti ličen čebelnjak s 30 AŽ panji

Prlekija-on.net, torek, 7. junij 2016 ob 20:01
Dan odprtih vrat ČD Ljutomer

Dan odprtih vrat ČD Ljutomer

Že od osme ure naprej smo se v soboto začeli zbirati člani Čebelarskega društva Ljutomer pri svojem šolskem čebelnjaku ob Osnovni šoli Ivana Cankarja in odprli vrata vsem, ki bi jih ta dejavnost zanimala. Žal je bil odziv skromen, zatajili pa so tudi člani šolskih krožkov, ki niso prišli pogledati, kaj so njihove pridne čebele nabrale. V čebelnjaku ima namreč vsaka osnovna šola v občini svoj panj z družino. Vseeno so čebelarji iz panjev vzeli medeno satje in iztočili med v mobilnem kontejnerju. Tisto malo obiskovalcev si je potek ogledalo in nekateri so tudi poprijeli za čebelarsko orodje. Letošnja bera je zaradi vremenskih pogojev slaba. Upam, da se bo dobro delo v šolskih krožkih drugič odrazilo tudi pri obisku.

Popoldne pa smo se čebelarji zbrali pri našem članu Branku Magdiču v Mekotnjaku, ki je uspel ob očetovi domačiji postaviti ličen čebelnjak s 30 AŽ panji. Otvoritev je bila združena s tradicionalnim čebelarskim piknikom. Že sprejem ob zvokih domačih viž treh harmonikarjev, je napovedoval prijetno druženje ob obilici hrane in pijače. Ob odprtju čebelnjaka in piknika so nam nekaj besed namenili tudi govorci: gostitelj, predsednik našega društva, podpredsednik Čebelarske zveze Slovenije v imenu opravičeno odsotnega predsednika in predsednica lokalnega turističnega društva Stara cesta. Novo pridobitev pa je blagoslovil tudi ljutomerski gospod kaplan, kasneje pa je vse skupaj močno namočila še dolgotrajna in obilna nevihta. Za udeležence je turistično društvo pripravilo tudi pohod po njihovi poti, ki predstavi nekaj značilnosti tega območja. Žal je dež namočil tudi pohodnike in jim malo zagrenil razpoloženje na poti. Imeli pa so zato več časa za ogled znamenitosti pod streho, na primer starodobnikov. Vreme je tudi vplivalo na to, da so se mnogi odpravili domov prej, kot so nameravali, saj za vse ni bilo dovolj prostora v domači garaži in čebelnjaku. Le upamo lahko, da nam bo vreme ob prihodnjem druženju bolj naklonjeno.

Naj medi!
Janče


Več v Kultura in izobraževanje