V Ljutomeru podpisali listino Zelena politika slovenskega turizma

Ljutomer se je odločil, da se bo za naziv Slovenia Green Destination potegoval pod imenom Prlekija Ljutomer

Prlekija-on.net, petek, 5. avgust 2016 ob 18:44
Podpis listine Zelena politika slovenskega turizma

Podpis listine Zelena politika slovenskega turizma

Občina Ljutomer je v okviru 60. občinskega praunika, v petek, 5. avgusta, v Mestni hiši, predstavila projekt Zelena shema slovenskega turizma Slovenia Green in slavnostno podpisala listino Zelena politika slovenskega turizma. V občini so se namreč odločili, da bodo v naslednjih letih veliko pozornosti posvetili turizmu, kot strateški razvojni panogi.

Občina se je s tem pridružila ostalim točkam v Sloveniji, ki sodelujejo na drugem nacionalnem pozivu Slovenske turistične organizacije za pospeševanje in presojo trajnostnega poslovanja v turizmu, ki so ga poimenovali Zelena shema slovenskega turizma ali Slovenia Green. V procesu ocenjevanja po standardu Slovenia Green je trenutno poleg Ljutomera še 17 destinacij: Bela krajina, Bohinj, Brda, Dolina Soče, Kočevsko, Kranjska Gora, Litija in Šmartno pri Litiji, Logarska dolina Solčavsko, Maribor, Nova Gorica, Novo mesto, Podčetrtek, Polhov Gradec, Ptuj, Slovenj Gradec, Šentjur in Vipavska dolina.

Zelena shema slovenskega turizma je celovito zasnovan sistem za pospeševanje razvoja trajnostnega turizma v Sloveniji, sloni pa na treh stebrih trajnostnega razvoja: okoljskem, družbenem in ekonomskem. Namenjen je destinacijam kot tudi posameznim turističnim ponudnikom. "Občina Ljutomer bo okoljsko in družbeno odgovorna destinacija. Želimo si, da bi postali takšna destinacija, ki bi bila prijetna in prijazna za vse. Predvsem v prvi vrsti za tiste, ki tukaj živimo, ki delamo in ustvarjamo, kajti s tem, če bomo to dosegli, potem bodo zadovoljni tudi tisti, ki prihajajo k nam. In to je za nas izjemno pomembno," je med drugim na predstavitvi povedala županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba.

Po omenjeni shemi je bilo ocenjenih deset slovenskih destinacij. Naziv »Slovenia Green Gestination Gold« je dobila Ljubljana, »Slovenia Green Destination Silver« imajo Kamnik, Idrija, Rogla – Zreče, Radlje ob Dravi, Cerkno in Nova Gorica, »Slovenia Green Destination Bronze« pa Laško, Žalec, Celje in Velenje. Ljutomer se je odločil, da se bo za naziv Slovenia Green Destination potegoval pod imenom Prlekija Ljutomer. Za izvedno celotnega postopka v Ljutomeru je bila kot zelena koordinatorka projekta imenovana Jerneja Rajner, ki je tudi predstavila celoten projekt, županja pa je listino slavnostno podpisala.

Poleg zelenega koordinatorja, je bila imenovana tudi zelena ekipa, ki jo sestavljajo Angelca Lukman, Andreja Torič, Mitja Kolbl, Aleš Vaupotič, Rebeka Trop, Vesna Viher Jureš, Damjan Klemen in Srečko Pavličič, začeli so osveščati lokalno skupnost in vse deležnike, s podpisom pa so se sedaj kot občina zavezali, da bodo spodbujali in se zavzemali za trajnostni turizem. Sledilo bo še več korakov, od anketiranja treh skupin deležnikov - turističnih podjetij, prebivalcev, obiskovalcev - preko analize podatkov do priprave akcijskih načrtov ukrepov. Z zbranimi podatki in dokazili v skladu s standardom Slovenia Green bodo pridobili natančen vpogled v trajnost destinacije in mednarodno primerljivo oceno ter nabor ukrepov za izboljšave v prihodnosti.

V spodnjem videu si lahko ogledate celotno predstavitev projekta.

Po podpisu listine je sledila še predstavitev projekta, s katerim bodo v Biotermah obogatili turistično ponudbo z novimi mobilnimi hiškami in šotori. O tem pa več v naslednjih dneh.


Več v Gospodarstvo