Gjerkeš: »Pomagati si boste morali sami«

Minister za lokalno samoupravo in regionalno politiko Henrik Gjerkeš in državni sekretar na okoljskem ministrstvu Zoran Kus na pogovorih v Ljutomeru

Prlekija-on.net, četrtek, 19. november 2009 ob 07:044
Zoran Kus, Henrik Gjerkeš in Franc Jurša

Zoran Kus, Henrik Gjerkeš in Franc Jurša

Župani in podžupani občin Apače, Radenci, Križevci, Veržej, Ljutomer in Razkrižje so se včeraj v Ljutomeru, v okviru obiska slovenske vlade v Pomurju, sestali z ministrom brez resorja, zadolženim za lokalno samoupravo in regionalno politiko, Henrikom Gjerkešem, in državnim sekretarjem na ministrstvu za okolje in prostor Zoranom Kusom. Za zaprtimi vrati so govorili o petem javnem razpisu, okoljski problematiki in nedavno sprejetem razvojnem zakonu za Pomurje.

"Pomagati si boste morali sami, nihče drug vam ne bo," je bil Gjerkešev odgovor predstavnikom lokalnih skupnosti na vprašanje, kakšen je dejanski namen države s sprejetjem zakona o razvojni pomoči Pomurju, ki bo v prihodnje dobil še podzakonske akte. "Ta zakon je boljša osnova za lažji zagon. Pomurje mora dobiti priključek z ostalo Slovenijo. Preveč zaostaja, da bi neki sistemski zakon lahko potegnili to regijo do povprečja bruto domačega proizvoda, plač in dobička," je dodal Gjerkeš, ki pričakuje, da bodo občine pripravile ustrezne projekte in zadostile razpisnim pogojem, v okviru katerih bodo nepovratna sredstva v prioriteti namenjena prav pomurskim občinam.

Na okoljskem področju so včeraj v Ljutomeru govorili o izgradnji pomurskega vodovoda s sredstvi iz kohezijskih skladov ter o pripravi občinskih prostorskih načrtov. Kus je poudaril, da je projekt izgradnje pomurskega vodovoda, ki je ovrednoten na okoli 150 milijonov evrov, eden največjih v državi.

Kus je ob tej priložnosti pomurske občine pohvalil glede priprave občinskih prostorskih načrtov. "Vsi prostorski načrti v Sloveniji so v zamudi. Med 150 postopki, ki trenutno tečejo, in od šestih občinskih prostorskih načrtov v Sloveniji, ki so zdaj sprejeti, so kar trije iz pomurske regije," je nadaljeval Kus. Sprejete občinske prostorske načrte imajo tako že občine Črenšovci, Tišina in Turnišče. " V prostorskih načrtih občin pomurske regije so zelo dobre ideje glede širše kmetijske dejavnosti. Vrsta projektov je dobro pripravljena, tudi glede logističnih centrov. Te občinske prostorske načrte je s skupnimi prizadevanji treba čim prej sprejeti in s tem se lahko tudi investiranje hitreje začne," je dodal Kus, ki si je skupaj z Gjerkešem in ljutomerskim županom Francem Juršo ogledal prenovljeni Glavni trg v Ljutomeru, za katerega je ljutomerska občina pridobila nepovratna sredstva prav ministrstva za lokalno samoupravo in regionalno politiko, skupno čistilno napravo in sanacijo odlagališča odpadkov v Ljutomeru.


Več v Gospodarstvo