V Banovcih so blagoslovili obnovljen križ

V svoji dolgoletni zgodovini, od kar stoji križ je doživel po pripovedovanju domačinov veliko neljubih dogodkov, od kraje nabožnih podob in podobno

Jože Žerdin, torek, 20. september 2016 ob 20:04
Križ v Banovcih

Križ v Banovcih

Na območju vasi Banovci je kar nekaj križev in križnih znamenj, eden od teh križev pa že mnogo let stoji pred vasjo Banovci iz smeri Krapja. Križ je načel zob časa, zato se je obnovil kip Jezusa in njena okolica. Obnovo kipa je opravil Davorin Smrekar, domačini pa so za blagoslov uredili tudi okolico križa.

Blagoslov obnovljenega banovskega križa je bil v nedeljo, 18. septembra, ko se je ob križu zbralo veliko vernikov iz Banovcev in njihovih sorodnikov, znancev in prijateljev. O obnovi križa in njeni zgodovini je spregovori domačin Franc Novak, ki je povedal, da je prej stal križ čez železniško progo, na sedanjem mestu pa stoji že več desetletij, predvsem je bila to želja domačinov, da se križ preseli bolj blizu vasi Banovci.

V svoji dolgoletni zgodovini, od kar stoji križ je doživel po pripovedovanju domačinov veliko neljubih dogodkov, od kraje nabožnih podob in podobno. Blagoslov obnovljenega križa je opravil župnik župnije Veržej Jože Brečko, nekaj Marijinih pesmi so zapeli banovski pevci. Po blagoslovu so se vsi skupaj odpravili k vaški kapeli, kjer je bila darovana sveta maša za vse živi in pokojne vaščane Banovcev. Po maši je sledilo druženje in pogostitev.


Več v Kultura in izobraževanje