Dan brez avtomobila v Ljutomeru ob koncu Evropskega tedna mobilnosti

V občini Ljutomer so v okviru Evropskega tedna mobilnosti pripravili številne aktivnosti

Prlekija-on.net, četrtek, 22. september 2016 ob 17:19
Dan brez avtomobila v Ljutomeru

Dan brez avtomobila v Ljutomeru

Letos so v občini Ljutomer v okviru Evropskega tedna mobilnosti, ki je potekal od 16. do 22. septembra, pripravili številne aktivnosti.

V sodelovanju s Policijsko postajo Ljutomer so se izvajale meritve hitrosti v območjih umirjenega prometa ter izdelali posebni letaki s katerimi so udeležence v prometu opozarjali na predpise na teh območjih. Mladinski center Prlekije je izvedel delavnico o mobilnosti terpripravil organizirano kolesarjenje do ribiškega doma na Krapju, Vrtec Ljutomer je pripravil aktivnosti s kolesi za starše in otroke, OŠ Ivana Cankarja Ljutomer je v tem tednu izvajala akcijo s kolesom v šolo za njihove učence, Občina Lljutomer pa je skupaj s podjetjem ZUM d.o.o. pripravila delavnice za zaposlene v občinski upravi ter občane na temo razvoja prometa v občini in razstavo možnih ukrepov na področju prometnega načrtovanja.

Kot osrednja prireditev, je v četrtek, 22. septembra bil Dan brez avtomobila, na katerem so bile izvedene številne aktivnosti v smislu promocije trajnostne mobilnosti. Otroci 8. razredov OŠ Ivana Cankarja Ljutomer so tako v spremstvu vodje policijskega okoliša Borisa Kumra s kolesi prevozili celotno mesto Ljutomer, na Glavnem trgu pa so se odvijale številne gibalne in promocijske aktivnosti za otroke, ki so jih pripravili Občina Ljutomer, Vrtec Ljutomer, Osnovna šola Ivana Cankarja Ljutomer, Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer in Plesna šola Urška.

Na prireditvi so vse navzoče med drugim nagovorili podžupan Občine Ljutomer, Boro Zemljak, predsednik Lokalne podporne skupine za spodbujanje trajnostne mobilnosti, Marjan Munda in ravnateljica Vrtca Ljutomer, Ksenija Žuman, podeljene pa so bile tudi nagrade učencem za sodelovanje v akciji S kolesom v šolo. Prejeli so jih Aleksandra Grnjak, Filip Kosi, Miha Fekonja, Mitja Pušenjak, Daša Žuman, Florijan Babič, Aljaž Balažič, Hana Taškov, Nuša Dolamič, Anastazia Rošker, Nina Kuhar, Vanesa Jurkovič, Anemari Bratinščak in Jan Rajh. Podelili so tudi nagrade udeležencem iz občine, ki so sodelovali v akciji Pripelji srečo v službo ter izvedli kviz in z žrebanjem nagradili tiste, ki so na vprašanja odgovorili pravilno.

Popoldan še je Vrtec Ljutomer v sklopu ETM pripravil družinski orientacijski pohod v Babji log in kolesarjenje do čistilne naprave.

Občina Ljutomer v Evropskem tednu mobilnosti sodeluje že sedmič
V občini Ljutomer so v tem tednu zaprli parkirišče pred občinsko zgradbo, s čimer so želeli, da se tudi zaposleni pridružijo aktivnostim in v tem tednu v službo hodijo peš ali s kolesi. Ob osrednji prireditvi Dan brez avtomobila so izvedli popolno zaporo Glavnega trga, med tednom pa so na trgu zaprli tudi del parkirnih mest na katere so namestili zeleni tepih in parkovne klopi.

V Evropskem tednu mobilnosti občina Ljutomer sodeluje že sedmič. V letu 2012 so kot prva slovenska občina pripravili prometno strategijo, skladno z evropskimi smernicami, ki je v letu 2013 bila s strani evropske komisije razglašena za eno izmed treh najboljših prometnih strategij v EU. V tem dokumentu so si zastavili številne cilje in ukrepe, med katerimi je tudi sodelovanje v Evropskem tednu mobilnosti.

Ker pa se tudi v Ljutomeru srečujejo s številnimi problemi na področju prometa, z namenom sistematičnega pristopa k reševanju le-teh, pripravljajo revizijo prometne strategije, ki jo sofinancirata Ministrstvo za infrastrukturo in EU iz kohezijskega sklada. V tem dokumentu bodo na novo ugotovljene največje težave na področju prometa, sam dokument pa bo predvideval tudi ukrepe za njihovo rešitev. Na podlagi tega dokumenta bo občina v bodoče lahko črpala določena Evropska sredstva za samo izvedbo teh ukrepov.


Več v Kultura in izobraževanje