Ljutomerska gledališka skupina ONinME prejela diplomo Linhartovega srečanja za zborovsko igro

V obrazložitvi nagrade so med drugim zapisali, da je Gledališka skupina ONinME v predstavi Grenki sadeži pravice vzpostavila visok nivo skupinske zborovske igre

Prlekija-on.net, ponedeljek, 3. oktober 2016 ob 13:47
Grenki sadeži pravice

Grenki sadeži pravice

S podelitvijo matičkov, priznanj za najboljše gledališke stvaritve pretekle sezone, se je v soboto zvečer v Postojni končalo 55. Linhartovo srečanje, festival gledaliških skupin Slovenije in zamejstva, ki ga pripravlja Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD).

Ljutomerska Gledališka skupina ONinME je za predstavo Milana Jesiha: Grenki sadeži pravice prejela diplomo Linhartovega srečanja za zborovsko igro. V obrazložitvi nagrade so zapisali, da je Gledališka skupina ONinME v predstavi Grenki sadeži pravice vzpostavila visok nivo skupinske zborovske igre. Vsak posameznik v vsakem trenutku, tudi ko je v drugem planu, s svojo prezenco in dejavnim odnosom do soigralcev oblikuje svoj igralski prostor in vlogo, hkrati pa je nepogrešljiv delček celote.

Gledališka skupina ONinME iz Ljutomera je nastala spontano po enoletni gledališki šoli, ko se je rodila misel, da bi z udeleženci pripravili končno produkcijo. Mentorica in režiserka Aleksandra Blagojevič se je odločila za Milana Jesiha, Grenki sadeži pravice. Zakaj? Tekst je sestavljen iz neštetih drobnih motivov, ki med seboj niso povezani. Dogajanje tudi ni postavljeno v določen čas in prostor. Dovoljuje svobodno kreativnost posameznih igralcev in možnost, da skozi igro pokažejo, kaj so pridobili z obiskovanjem gledališke šole.

Srečanja se je s predstavo Slawomirja Mrožeka: Na odprtem morju udeležila tudi gledališka skupina KUD Štefan Kovač Murska Sobota. Utrinke obeh iger si lahko ogledate tukaj, ko je v Ljutomeru potekalo regijsko Linhartovo srečanje.

Najpomembnejša gledališka prireditev v organizaciji JSKD
Matička za najboljšo predstavo v celoti je prejelo Društvo Mali Petelin iz Senovega za predstavo Ikarus avtorja in režiserja Roka Sande, ki je za dramo Ikarus prejel tudi diplomo Linhartovega srečanja. Strokovno žirijo so sestavljali kritičarka, teoretičarka in direktorica Slovenskega gledališkega inštituta Mojca Jan Zoran (predsednica žirije), režiser, dramatik in profesor na AGRFT Matjaž Zupančič ter igralec Jurij Zrnec. Na festivalu so podelili tudi najvišja priznanja na področju ljubiteljskega gledališča za leto 2015: Linhartovo plaketo je prejel celjski ljubiteljski igralec Živko Beškovnik, Linhartove listine pa igralec Stane Čuden, igralka in organizatorka Petra Mlinar ter igralec Bojan Vister.

Žirija je poleg matička za najboljšo predstavo v celoti podelila še tri matičke in tri diplome Linhartovega srečanja. Matička za žensko vlogo so prejele Lili Bačer Kermavner za vloge v predstavi TRIKO Šentjakobskega gledališča Ljubljana, Nives Mikulin za vloge v predstavi TRIKO Šentjakobskega gledališča Ljubljana in Klavdija Japelj za vlogo Zinke v predstavi GOLI PIANIST Teatra JJ, KD Janez Jalen Notranje Gorice. Diplomo Linhartovega srečanja pa si je poleg Roka Sande in ONinME Ljutomer, prislužil še Tomaž Krajnc za režijo predstave MACBETH Gledališča Zarja Celje.

Linhartovo srečanje je osrednja in najpomembnejša gledališka prireditev v organizaciji JSKD. Srečanje predstavlja izbor najkvalitetnejših predstav slovenskega ljubiteljskega gledališča in je hkrati pregled ljubiteljske gledališke dejavnosti v Sloveniji. Nanj se lahko prijavijo vse slovenske ljubiteljske gledališke skupine, ki delujejo na območju Slovenije, v zamejstvu ali tujini. V letošnji sezoni se je za nastop na festivalu na lokalnih ravneh potegovalo kar 125 predstav.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje