Rdeče bio vino od murskih čolnarjev

Vinska trta ob Muri je letos prvič obilno obrodila, člani društva so jo obrali in iz sladkih grozdnih jagod iztisnili 20 litrov pristnega murskega mošta, ki pa je že postal bio vino

Jože Žerdin, sreda, 2. november 2016 ob 11:10
vRdeče bio vino od murskih čolnarjev

vRdeče bio vino od murskih čolnarjev

Društvo čolnarjev Dokležovje so se poleg vseh aktivnosti, ki jih izvajajo na reki in ob reki Muri pri dokležovskem mostu, odločili in lansko leto ob obrežju reke Mure na prireditvenem prostoru zasadili avtohtone sorte vinske trte, ki so značilne za pomursko podnebje. To so sorte vinske trte jurka, šmarnica in kliton, ki so se ob skrbnem negovanju članov društva, letos prvič obilno obrodile prvi pridelek grozdja.

Pridelek grozdja iz svojih brajd, ki vsem, ki obiščejo ta neokrnjeni turistično izletniški kraj, daje predvsem poleti hladno senco, so že obrali. Vinska trta raste na rodovitni zemlji, pri čemer je ne škropijo, ne gnojijo, ampak si kot rastlina iz zemlje vzame rodovitne snovi, ki jo rabi pri rasti, saj raste ob neposredni bližini reke Mure, kjer vode ne manjka. Potem, ko je obmurska vinska trta letos prvič obilno obrodila, so jo člani društva obrali in iz sladkih grozdnih jagod iztisnili 20 litrov pristnega murskega mošta, ki pa je že postal bio vino in so ga napolnili v lične steklenice s svojo »blagovno znamko« mursko bio vino, katero so poimenovali rdeče od čolnarjev. Vsi, ki so poskusili to odlično pridelano mursko vinsko kapljico so bili nad okusom in aromo nadvse zadovoljni, kajti samo en požirek vina te oživi in spravi v dobro voljo.


Več v Kultura in izobraževanje