Kar dve šoli istega imena: Kajetana Koviča

18. novembra preimenovanje Osnovne šole v Radencih

Filip Matko Ficko, torek, 15. november 2016 ob 08:21
Po 18. novembru OŠ Kajetana Koviča Radenci

Po 18. novembru OŠ Kajetana Koviča Radenci

Vsa gospodinjstva v Občini Radenci so prejela sedmo številko Informatorja (obvestila za občane Občine Radenci !), kjer je med obvestili tudi vabilo na slovesnost ob preimenovanju Osnovne šole Radenci v Osnovno šolo Kajetana Koviča Radenci, ki mu je Občina Radenci lani podelila naziv častnega občana. To se bo zgodilo ta petek, 18. novembra, ob 13. uri ko bo ob odkritju plošče sodelovala tudi hčerka Kajetana Koviča, Nina Brala Kovič.

Naj ob tem spomnimo, da bo to že druga osnovna šola v Sloveniji s tem imenom, kajti ime slovenskega pesnika, pisatelja in prevajalca Kajetana Koviča že »nosi« tudi osnovna šola v Poljčanah. Kajetan Kovič je sicer bil rojen 21. oktobra 1931 v Mariboru (umrl 7. novembra 2014 v Ljubljani), a v letih pred 2. svetovno vojno, v letih 1925-1941, sta njegova starša, Berta in Ivan Kovič, bila učitelja v Poljčanah. V Poljčanah je mali Kajetan bival s starši do 10. leta ter tam opravil prve tri razrede osnovne šole. Četrti razred je nato obiskoval v Vučji vasi, ker se je družina Kovič v začetku 2. svetovne vojne, leta 1941, preselila v Hrastje Moto, današnja Občina Radenci. Po letu 1945 so ostali v Radencih, kjer sta starša nadaljevala učiteljski poklic na radenski osnovni šoli (ta je v letih 1983 - 1991 nosila ime aktivista NOB Ivana Nemca Vojka). V stavbi šole je družina precej časa tudi stanovala, Kajetanov oče pa je bil tudi ravnatelj Osnovne šole Radenci.

Torej ob letošnji 85-letnici delovanja osnovne šole v Radencih bo le-ta dobila novo ime.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje