Voznik brez izpita, z ukradenimi tablicami in pod vplivom alkohola ogrožal voznike na Štajerskem

Težko bi zbral več kršitev: brez izpita, neregistrirano vozilo, ukradene tablice, pod vplivom alkohola, brez vinjete, brez zimske opreme, ni upošteval znakov policije, povzročil nesrečo, ... star pa je komaj 20 let

Prlekija-on.net, nedelja, 20. november 2016 ob 13:23
Policija

Policija

V soboto, 19. novembra, malo pred drugo uro zjutraj, je 20-letni Mariborčan vozil osebni avtomobil, znamke Peugeot, po avtocesti A1, iz smeri Ljubljane proti Mariboru. Ker je med vožnjo po avtocesti storil cestno prometni prekršek, so ga na avtocesti A1, izven naselja Ljubečna pričeli ustavljati policisti Postaje prometne policije Celje (PPP Celje). Voznik kljub pravilnemu in predpisanemu ustavljanju z vozilom ni ustavil, temveč je s pospešeno hitrostjo vožnjo nadaljeval v smeri Tepanja. Ker voznik kljub večkratnemu ustavljanju z vozilom ni ustavil, se je poskusu ustavljanja na avtocesti pridružila še patrulja policistov iz Policijske postaje Šentjur pri Celju, kasneje tudi patrulja policistov Policijske postaje Slovenske Konjice. Voznik je z nezmanjšano hitrostjo, ob kršitvah cestno prometnih predpisov, nadaljeval z vožnjo nadaljeval v smeri Maribora. Policisti so v tem času preko evidenc Policije ugotovili, da so na vozilu, katerega voznik ni ustavil, nameščeni registrski tablici, ki sta bili v petek ukradeni v Slovenski Bistrici.

Bežeči voznik vozila ni ustavil vse do avtocestnega izvoza Rogoza. Za tem izvozom je z vozilom zapeljal iz prehitevalnega prometnega pasu na desno, na vozni prometni pas, kjer je z zadnjim desnim delom vozila trčil v sprednji levi bočni del službenega vozila Policije, ki ga je po desnem, voznem prometnem pasu, v isti smeri vožnje, pravilno vozil policist PP Šentjur pri Celju. Po trčenju je bežeči voznik sunkovito zavil v levo, zaradi česar je njegovo vozilo pričelo bočno drseti v levo, nato pa je s prednjim desnim delom vozila trčil v kovinsko odbojno varovalno ograjo, ki fizično ločuje smerni vozišči avtoceste. Po trčenju je vozilo obrnilo okrog osi v levo, kjer je z zadnjim levim delom ponovno trčilo v kovinsko varovalno ograjo, po tem trčenju pa je vozilo ponovno obrnilo okoli svoje osi, nakar je vozilo obstalo v položaju prečno glede na potek smernega vozišča. Policist PP Šentjur pri Celju je z umikanjem v desno poskušal preprečiti novo trčenje med voziloma, vendar je tik pred tem, ko se je bežeče vozilo po drsenju ustavilo, s prednjim delom vozila policije trčil v prednji desni vogal bežečega vozila.

V prometni nesreči je nastala zgolj materialna škoda na obeh vozilih ter kovinski odbojni ograji.

Policisti so pri nadaljnjem preverjanju ugotovili, da bežeči voznik nima veljavnega vozniškega dovoljenja, saj vozniškega izpita še ni opravil. Vozilo, ki ga je vozil v cestnem prometu, prav tako ni bilo registrirano, na vozilu pa je imel nameščeni ukradeni registrski tablici, ki sicer pripadata vozilu znamke Renault Clio. Vozilo ni bilo opremljeno z vinjeto, prav tako ni imelo predpisane zimske opreme. Policisti so s preiskusom ugotovili tudi, da je imel voznik v organizmu 0,26 mg/l alkohola.

Vozniku so zato policisti vozilo zasegli in mu prepovedali nadaljnjo vožnjo. Ker je glede na opisane prekrške jasno, da je navedeni voznik hujši kršitelj, ki zavestno krši cestno prometne predpise, in ogroža druge udeležence v cestnem prometu, so policisti pristojnemu Okrajnemu sodišču predlagali, da vozniku, zraven sankcij za vse opisane prekrške, izreče še stransko sankcijo odvzema začasno zaseženega motornega vozila. Le tako se bo lahko zagotovila varnost drugih udeležencev v cestnem prometu oz. bo sodišče preprečilo ponovno udeležbo tega voznika v cestnem prometu.

Policisti so vozniku zasegli tudi ukradeni registrski tablici. V zvezi s tem bodo pristojnemu tožilstvu podali kazensko ovadbo, registrski tablici pa vrnili lastniku.


Več v Črna kronika