Turisti v Ljutomeru spet pogrešali več možnosti ogleda lokalnih znamenitosti ob koncu tedna

Elizabeth iz Nizozemske se je s prijateljico Anno iz Venezuele minuli vikend odpravila v Ljutomer. Preverite kaj sta doživeli v Prlekiji.

Prlekija-on.net, četrtek, 1. december 2016 ob 12:38
Anna in Elizabeth v Ljutomeru, foto: osebni arhiv

Anna in Elizabeth v Ljutomeru, foto: osebni arhiv

Elizabeth, ki prihaja iz Nizozemske, se je s prijateljico Anno iz Venezuele minuli vikend odpravila v Ljutomer. Speče mesto prijaznih ljudi, ki čaka na obuditev, kot so Ljutomer poimenovali pri Svet24, kjer so članek zapisali.

Elizabeth in Anna sta se v Ljutomer odpravili iz Ljubljane v soboto zjutraj. V Ljutomer sta prispeli okoli poldneva in se najprej odpravili v Stari hrast v Radomerje, kjer sta predhodno rezervirali sobo, da odložita stvari. Kot povesta, je bila soba čista, lepo opremljena in prostorna. Osebje pa je bilo prijazno, nasmejano in gostoljubno. »Zelo prijetni ljudje so, topli in prijazni. Izpostavila bi morda le to, da ne govorijo angleško, vendar za sporazumevanje s tujci uporabljajo nemščino. Imeli sva srečo, saj sama precej dobro govorim nemško, sicer bi verjetno malce težko komunicirali,« pove Elizabeth. Dekleti sta si tam privoščili tudi tradicionalno slovensko kosilo. »Gobova juha je bila odlična, zelo okusna in bogata. Nadaljevali sva s svinjsko ribico v vinski omaki. Priznati moram, da tako dobrega prepleta okusov že dolgo nisem okusila, zraven pa so se odlično podali gratinirani sirovi štruklji po prleško. Prava poslastica,« navdušena nad kulinarično izkušnjo pripoveduje Elizabeth. Po kosilu sta se odpravili na raziskovanje s kolesom.

Izposodili sta si kolesi, na spletni strani občine Ljutomer sta predhodno preverili, kaj si lahko ogledata, in se podali na pot. Najprej do turističnoinformacijskega centra (TIC), ki pa je bil takrat zaprt. TIC je namreč v soboto odprt le do 12. ure, v nedeljo pa zaprt. Zato sta dekleti vzeli zadevo v svoje roke. Elizabeth pove, da je mesto dobro pokrito z brezžičnim omrežjem, zato sta za zemljevid in vodič uporabili kar spletno stran, s pomočjo katere sta se odločili, kaj si želita ogledati.

Najprej sta se odpravili do cerkve, ki stoji v središču mesta, vendar je bila tudi ta žal zaprta, zato sta si jo ogledali le od zunaj. Kasneje sta se sprehodili po mestnem trgu in opazovali izložbe, ki so bile tudi večinoma zaprte. Odpravili sta se na ogled hipodroma in parka Rudolfa Maistra v Ljutomeru. Na poti nazaj do Radomerja sta se ustavili še v Zvezdi v Ljutomeru, kjer sta si privoščili pico in sladico. »Vau, presenečena sem, da povsod k hrani ponujajo vino, na pivo se le redko spomnijo. Ampak priznati moram, da sem se nad slovenskimi vini kar navdušila, kar je verjetno precej nenavadno za Nizozemko,« je ob tem povedala Elizabeth.

Obiskali sta tudi Jeruzalem
V nedeljo zjutraj sta se v Starem hrastu odpravili na zajtrk. »Všeč mi je bilo, da so poleg klasičnega zajtrka postregli še domače marmelade in zaseko. Ljudje radi pokažejo in se pohvalijo z domačim, to se mi zdi spodbudno za razvoj lokalnih specialitet in okolja,« pohvali Elizabeth.

Po zajtrku sta si dekleti ponovno izposodili kolesi ter se odpravili na izlet. Odločili sta se, da si poleg Ljutomera ogledata Jeruzalem. Presenečeni nad številnimi goricami in tišino, ki ju je obdajala, sta se povzpeli do Jeruzalema ter kljub slabemu vremenu in megli uživali v razgledu. Na Jeruzalemu sta si privoščili vsaka deciliter odličnega belega vina, nato pa nadaljevali raziskovalno turnejo med goricami in vinogradi. V zgodnjem popoldnevu sta se vrnili v Ljutomer, si privoščili kosilo, nato pa se počasi odpravili proti železniški postaji in nazaj v Ljubljano.

Elizabeth je Ljutomer ocenila z oceno 74/100, kjer je ocenjvala od urejenosti, videza kraja, čistoče, prometa, javnega prevoza, kažipotov, vse do namestitev, kulinarične ponudbe ter drugih ponudb, kot so kulturne, športne prodaja spominkov, spletna stran kraja in znamenitosti, ... Kot pluse sta navedli neokrnjeno naravo, prijazne ljudi, poceni vino ter vzorno urejene kolesarske poti, kot minuse pa, da je mesto zelo tiho in prazno, TIC je med vikendi večino časa zaprt, turistične znamenitosti so med vikendi zaprte ter da ljudje slabo govorijo tuje jezike. Celoten članek na Svet24 si lahko preberete tukaj.

Pred leti podobno stanje
Podobna turistična "izvidnica" je Ljutomer obiskala tudi pred tremi leti, ko sta naš kraj obiskala Kolumbijca iz Bogote, kjer so ju pri Dnevniku napotili v izvidnico umirjenega Ljutomera. Takrat še je sicer deloval javni zavod LTO Prlekija Ljutomer, a je tudi takrat bila zgodba podobna, kar si lahko preberete na tej povezavi. Tudi takrat so turisti pogrešali več možnosti ogleda znamenitosti ob koncih tedna, TIC je sicer bil odprt, saj sta prišla še v delovnem času, a tam nista ravno dobila informacij, ki sta jih iskala.


Več v Družabno