V Ljutomeru obeležili 30 let kronanja prve ljutomerske vinske kraljice

Društvo vinogradnikov in prijateljev vina Ljutomer ter Klub vinskih kraljic Ljutomer Martina sta obeležila častitljiv jubilej - 30 let kronanja prve ljutomerske vinske kraljice

Prlekija-on.net, nedelja, 4. december 2016 ob 09:41
30 let kronanja prve ljutomerske vinske kraljice

30 let kronanja prve ljutomerske vinske kraljice

Leta 1986 so v Ljutomeru okronali prvo ljutomersko vinsko kraljico, ki je bila tudi prva okronana vinska kraljica v Sloveniji in takratni Jugoslaviji. V počastitev tega dogodka sta Društvo vinogradnikov in prijateljev vina Ljutomer ter Klub vinskih kraljic Ljutomer Martina, ki združuje nekdanje in aktualne vinske kraljice, pripravila slovesno prireditev, kjer so obeležili ta častitljiv jubilej - 30 let kronanja prve ljutomerske vinske kraljice.

Prireditev je potekala v soboto, 3. decembra, v Domu kulture Ljutomer, ob tej priložnosti pa so se zbrale skoraj vse dosedanje ljutomerske vinske kraljice ter aktualna ljutomerska vinska kraljica, dogodka pa so se udeležile tudi vinske kraljice iz Slovenskega vinskega kraljestva, Kogovska vinska kraljica Anja Kocjan, vinska kraljica Bizeljskega Marija Krivec, Ptujska vinska kraljica Urška Repič, Cerkvenjaška vinska kraljica Monika Majer ter aktualni ljutomerska in malonedeljska Tadeja Heric in Daša Horn.

Ljutomerske vinske kraljice so skozi 30-letno obdobje bile Sonja Lipič (1986), Marina Rajh (1987), Milena Cimerman (1988), Jerneja Bratuša (1999), Mateja Štabuc (2000 in 2002), Andreja Županec (2001), Ksenija Vrbnjak (2003), Mihaela Lipovec (2004), Sabina Germšek (2005), Maja Bratušek (2006), Darja Jureš (2007), Antonija Podnar (2008), Sanja Klenar (2009), Adriana Bogdan (2010), Sandra Vučko (2011) ter Ines Munda (2013). Aktualna ljutomerska vinska kraljica, ki je bila okronana leta 2015 pa je Tadeja Heric.

Na slovesnosti je Franc Štrakl opisal pot od začetkov društva in kronanja vinskih kraljic do danes, spregovorili sta prva in sedanja ljutomerska vinska kraljica, Sonja Lipič in Tadeja Heric, vse pa je nagovoril tudi podžupan Občine Ljutomer, Janko Špindler. Predsednik Društva vinogradnikov in prijateljev vina Ljutomer Stanislav Kaučič je ob tem podelil priznanje predsednici Kluba Martina Sabini Germšek Kotnik.

V kulturnem programu so nastopili Veseli Prleki, folklora iz Razkrižja, kvartet Jeruzalem, dekliški pevski zbor »Pole poje« iz Razkrižja, prireditev pa sta povezovala Mira Rebernik Žižek in Bernard Rebernik.

Po prireditvi je sledila še pogostitev. Povzetek celotne prireditve si lahko ogledate v spodnjem videu.


Več v Kultura in izobraževanje