V Dragotincih obnovljenih skoraj sedemsto metrov ceste

Obnovo ceste je financirala občina Sveti Jurij ob Ščavnici

Branko Košti, ponedeljek, 5. december 2016 ob 14:29
Slavnostni prerez traku

Slavnostni prerez traku

Letošnji adventni čas je prinesel pomembno pridobitev vaščanom Dragotincev in sicer hribovitemu delu te vasi v občini Sveti Jurij ob Ščavnici, poznanem po neuradnem imenu Dragotinski vrh. Na otvoritveni slovesnosti v soboto, 3. decembra, je bil namreč v uporabo predan obnovljen odsek asfaltne ceste v dolžini skoraj sedemsto metrov.

Uvodoma je predsednik gradbenega odbora Marjan Veberič obudil spomine na čas, ko je na mestu današnje ceste potekal blaten kolovoz, po katerem so vozili še s konji in kravami. Leta 1963 je slikar domačin Janez del denarja, zasluženega z izdelavo slik za novi hotel Grozd v Gornji Radgoni, namenil za gramoziranje ceste v Dragotinski vrh, kar je bil prvi gramoz na tej cesti. Pozneje je vsako leto nekaj gramoza navozila Krajevna skupnost Sv. Jurij ob Ščavnici, vaščani pa so enkrat letno opravili »raboto«, neke vrste obvezno delovno akcijo, ko so očistili jarke in poravnali jame. Leta 1987 je bila cesta v Dragotinski vrh prvič asfaltirana, sredstva so bila zagotovljena iz krajevne skupnosti in s samoprispevkom krajanov, kateri so ob tem opravili še ogromno prostovoljnega dela. Po devetindvajsetih letih je cesta, tudi vsled povečanega prometa in težjih vozil, dotrajala. Obnova je bila trikrat uvrščena v občinski program obnove cest, a je vedno izpadla, sanirana sta bila le dva, najbolj kritična odseka. Predsednik gradbenega odbora se je zahvalil županu Miroslavu Petroviču, občinski upravi in občinskemu svetu, ki so omogočili obnovo ceste še pred načrtovanim rokom, prav tako se je zahvalil izvajalcu del in nadzorniku ter izrazil prepričanje, da je obnova kvalitetna in bo cesta dolgo služila, tudi še vnukom in pravnukom.

Župan Miroslav Petrovič uvršča obnovo te ceste med velike pridobitve, ne samo za vaščane Dragotincev, kateri so se množično udeležili otvoritve, ampak tudi za občino. Zadovoljni so, da je investicija izpeljana pred rokom, saj je bila v občinskem načrtu izgradnje in modernizacije cest načrtovana v letu 2017, vendar so z rebalansom letošnjega proračuna zagotovili realizacijo že v letu 2016. Župan je še povedal, da je bilo obnovljenih nekaj manj kot sedemsto metrov ceste, dela je opravilo na razpisu izbrano podjetje GMV Vanjdorfer, projektno dokumentacijo je izdelal Rudi Sever, kateri je tudi izvajal nadzor, nad deli pa so skrbno bdeli tudi člani gradbenega odbora, katerega je vodil Marjan Veberič. Vrednost naložbe je 105.000,00 evrov. Ob koncu je župan čestital vaščanom za novo pridobitev v upanju, da jim bo dolgo in varno služila.

Županu, občinski upravi in svetnikom se je za predčasno realizacijo investicije, vaščanom pa za potrpežljivost in razumevanje v času opravljanja del, zahvalil tudi občinski svetnik iz Dragotincev Karl Mlinarič.

Otvoritveno slovesnost so z glasbenim programom in recitacijami popestrili najmlajši prebivalci Dragotincev, zatem so s prerezom traku cesto slovesno predali v uporabo župan Miroslav Petrovič, izvajalec Branko Veindorfer ter projektant in nadzornik Rudi Sever in Karl Mlinarič. Sledil je še blagoslov, katerega je opravil župnik Boštjan Ošlaj, zdravica in nato skupen sprehod po obnovljenem odseku ceste. Ob povratku pa veselo druženje v sončnem sobotnem popoldnevu ob hrani in pijači.


Več v Gospodarstvo