Vinarium prinesel kipec štorklje lendavskemu županu Antonu Balažku

Na 21. Srečanju turističnih delavcev Pomurja so podelili priznanja, plakete in kipec štorklje za dosežke na področju turizma

Branko Košti, četrtek, 15. december 2016 ob 13:17
Barbara Kolenc, Anton Balažek in Peter Misja

Barbara Kolenc, Anton Balažek in Peter Misja

Bioterme Mala nedelja so v sredo, 14. decembra, gostile 21. Srečanje turističnih delavcev Pomurja. Dogodka sta se, poleg županov nekaterih pomurskih občin, predstavnikov turističnih društev, zavodov za turizem in turističnega gospodarstva, predstavnikov in posameznikov, ki kakorkoli pripomorejo k razvoju turizma v Pomurju, udeležila tudi predsednik Turistične zveze Slovenije Peter Misja ter dolgoletni predsednik Pomurske turistične zveze Štefan Dravec.

Za simpatičen uvod v večer so poskrbele članice kvarteta godal GŠ Slavka Osterca iz Ljutomera pod vodstvom mentorice prof. Hermine Matjašič, zatem sta zbranemu občinstvu spregovorila predsednica Pomurske turistične zveze Barbara Kolenc in predsednik TZ Slovenije mag. Peter Misja.

Na vsakoletnih srečanjih pomurskih turističnih delavcev se zveza zahvali najzaslužnejšim posameznikom in organizacijam, ki delujejo na področju turizma v Pomurski regiji. Tudi letos je Komisija za kadre in priznanja PTZ, ki jo sestavljajo predsednica Tanja Marič ter članici Irena Nemeš in Norma Bale, na podlagi razpisa, prejela devet predlogov za priznanja za prostovoljno delo, štiri predloge za priznanja za profesionalno delo, pet predlogov za plaketo in en predlog za kipec štorklje. Predlog komisije je upravni odbor PTZ potrdil, priznanja, plakete in kipec štorklje pa so podelili na srečanju.

Barbara Kolenc in Štefan Dravec sta podelila priznanja Pomurske turistične zveze, katera so prejeli: Zlato jubilejno priznanje za 60 let delovanja je prejelo Turistično društvo Radenci, Srebrna jubilejna priznanja za 20 let delovanja na področju turizma so bila podeljena Turističnemu društvu Cankova, Turističnemu društvo Klopotec Kapela, Kulturno turističnemu društvu Vrtnica Beznovci in Turističnemu društvu Šalamenci.

Za prostovoljno udejstvovanje na področju turizma sta priznanja podelili Norma Bale in Barbara Kolenc, prejeli pa so jih Jožica Berden, predsednica TKD Babinci, Branko Gašparič iz Turistično-narodopisnega društva Razkrižje, Edi Leskovar iz TD Sveti Jurij ob Ščavnici, Kulturno izobraževalno društvo Kelih in Albina Senčar iz TD Stara Cesta. Podeljena so bila tudi priznanja za profesionalno delo na področju turizma, katero je ob 20 letnici delovanja prejel TIC Moravske Toplice in Doživljajski park Vulkanija.

Najvišja priznanja Pomurske turistične zveze, plakete in kipec štorklje, katerih avtor je prleški umetnik Robert Jurak, sta Peter Misja, predsednik TZS in Barbara Kolenc, podelila Janku Horvatu za dolgoletno uspešno vodenje TD Cven in Janku Bezjaku, dolgoletnemu predsedniku TD Lipovci in enemu prvih pobudnikov ustanavljanja turističnih društev na področju občine Beltincev. Plaketo PTZ so prejeli tudi snovalci največjega vinarsko-poslovnega in turistično-družabnega dogodka v pomurski regiji, Salona Traminec na gradu Negova: v imenu Kultproturja je plaketo prejela Norma Bale, Mediaspeeda Borut Cvetko in Steyer vina Danilo Steyer.

Kipec štorklje, najvišje priznanje za dosežke na turističnem področju, je predsednik TZS Peter Misja, izročil županu občine Lendava mag. Antonu Balažku, z obrazložitvijo: "Letošnji prejemnik kipca štorklje Anton Balažek, je ustvaril v majhnem prostoru veliko zgodbo. S svojim ambicioznim pristopom je vzpostavil prepoznavnost turistične destinacije, ki se poleg odmevnih turističnih dogodkov sedaj ponaša še z najbolj obiskano turistično točko v Pomurju in s številom obiskovalcev parira največjim turističnim znamenitostim Slovenije, saj je tretje najbolj obiskana turistična točka v Sloveniji. S prepoznavanjem izzivov in priložnosti, pogumom in kančkom drznosti, se je lotil uresničevanja ambicioznega projekta izgradnje razglednega stolpa Vinarium. Letošnji kipec gre v roke posamezniku, ki je s svojo vztrajnostjo in predanostjo ideji, ki je nemalokrat vzbudila neodobravanje, sledil zastavljenim ciljem in ni obupal, kot bi morda marsikdo drug. Prav vztrajnost, angažiranost, spodbujanje sodelovanja ter prispevek k nastajanju novih interesnih povezav in aktivno povezovanje turističnih deležnikov na lokalni ravni v omenjenem projektu je razlog za dodelitev prestižnega priznanja. Rezultati in učinki tega projekta so znani: razgledni stolp je v dobrem letu delovanja nekajkrat presegel pričakovani obisk in postal tretja najbolj obiskana atrakcija v Sloveniji z več kot 100.000 obiskovalci. Prepoznavnost v medijih in med potencialnimi obiskovalci, bistveno prispevajo k razvoju Pomurja kot cenjene turistične blagovne znamke in destinacije. Anton Balažek je vztrajal, bil prepričan v idejo in jo na koncu uresničil ter dokazal, da je prava mera samozavesti in sledenje svoji ideji, tudi, ko se kažejo ovire, najboljši recept za velike in uspešne zgodbe."


Več v Kultura in izobraževanje