Ministrica za obrambo z županom Gornje Radgone o krepitvi sodelovanja

Zahvala Radgoni in Radgončanom

Prlekija-on.net, nedelja, 18. december 2016 ob 11:02
Andreja Katič v Gornji Radgoni

Andreja Katič v Gornji Radgoni

V petek popoldan je ministrica za obrambo Andreja Katič obiskala Gornjo Radgono, kjer se je sestala z radgonskim županom in podžupanom Stanislavom Rojkom in Robertom Žinkovičem, ter direktorjem občinske uprave Vladimirjem Maukom. Skupaj so obiskali tudi podjetje Rosenbauer, ki se ukvarja z nadgradnjo gasilskih vozil, ter si v gasilskem domu PGD Gornja Radgona ogledali prostore, gasilsko opremo in opremo enote potapljačev za reševanje z vode in iz vode GA PO RA. Ob koncu sta Katičeva in Rojko podala še izjavo za javnost.

Kot je dejala ministrica za obrambo Andreja Katič, je bilo srečanje z županom občine Gornja Radgona Stanislavom Rojkom načrtovano že po begunsko-migrantski krizi, pa do njega zaradi številnih obveznosti ni prišlo prej: Želela se je namreč osebno zahvalila tako županu Rojku, kot prebivalcem Gornje Radgone. Povedala je, da so bili prebivalci Gornje Radgone v razreševanje begunsko-migrantske problematike neposredno zelo vpeti. Srečanje z županom in predstavniki občinske uprave je bilo namenjeno tudi pregledu rednega sodelovanja ministrstva in občine, ki sta ga sogovornika ocenila kot dobrega in pri tem izpostavila zlasti mednarodni sejem obrambe, varnosti, zaščite in reševanja SOBRA, obenem pa izrazila željo po njegovi nadaljnji krepitvi.

Ministrica in župan sta skupaj z generalnim direktorjem Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje (URSZR) Darkom Butom obiskala Prostovoljno gasilsko društvo (PGD) Gornja Radgona in hitrorastoče radgonsko podjetje Rosenbauer, sicer del istoimenskega koncerna. PGD Gornja Radgona, katero so predstavili predsednik Tomaž Munda, predsednik GZ Gornja Radgona Peter Cvetkoivič, in vodja GA PO RA Marko Šajnovič, združuje več kot dvesto članov, od tega jih je približno 60 operativnih, in so eno od šestnajstih PGD-jev v okviru Gasilske zveze Gornja Radgona. Obrambna ministrica in generalni direktor URSZR sta si ogledala prostore in opremo društva, posebej pa so jim predstavili enoto gasilskih potapljačev Gornje Radgone GA-PO-RA, ki je letos zaznamovala 40. obletnico delovanja. GA-PO-RA deluje pod okriljem GZ Gornja Radgona in je ena od 15 enot Podvodne reševalne službe Slovenije. Letos so izvedli pet večjih akcij iskanja ponesrečenih, prvič pa so sodelovali tudi pri mednarodni intervenciji iskanja ponesrečenega v reki Drini (Bosna in Hercegovina). Ministrica Andreja Katič je ob tem pohvalila izjemno pripravljenost ljudi za delovanje v sistemu zaščite in reševanja, posebej pa tudi delež mladih v PGD in sodelovanje gasilcev različnih generacij. Izrazila je zadovoljstvo, da so v PGD Gornja Radgona dobro opremljeni, obenem pa izpostavila pomen človeškega dejavnika, usposabljanj in sodelovanja.

Že pred tem so si ministrica, župan in generalni direktor URSZR ogledali tudi proizvodne prostore podjetja Rosenbauer. Kot je pojasnil njegov direktor Marjan Cvikl, so s sto zaposlenimi letos ustvarili približno 14 milijonov evrov prometa, še lani 8,6 milijona. Čeprav se podjetje, ki v okviru istoimenskega koncerna deluje na področju celotnega Zahodnega Balkana in Albanije, ukvarja s prodajo zaščitnih gasilskih sredstev, je težišče njihovega delovanja usmerjeno v proizvodnjo in razvoj nadgradenj vozil za gasilce, ki izpolnjujejo zahtevne mednarodne standarde. Pri tem so izrazili zadovoljstvo, da se tudi slovenski PGD-ji vse bolj zavedajo pomena in vrednosti tako imenovanih »crash« testov, saj imamo v Sloveniji med gasilci trenutno približno 80 Rosenbauerjevih vozil za tehnično reševanje.


Več v Kultura in izobraževanje