Filmski zaključek pri literarnem krožku

O vzponu na Obir, lepe misli, petje ter ljubka pogostitev

Filip Matko Ficko, petek, 23. december 2016 ob 13:07
Filmski zaključek literarnega krožka

Filmski zaključek literarnega krožka

Članice in člani literarnega krožka v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci, ki ga vodi upokojena profesorica slovenskega jezika Bea Baboš Logar, so se zbrali na svojem zaključku pred koncem leta 2016 v sredo, 21. decembra popoldne. V predprostoru domske knjižnice so opravili prvi del srečanja, v sosednji učilnici pa drugi del.

»Domski župnik« Mirko Rakovnik, nepogrešljivi udeleženec srečanj literatk in literatov, je pripravil predvajanje filma o zimskem vzponu na Obir 20. decembra 2012. Kot udeleženec tega vzpona je bil tudi režiser in snemalec, po prihodu domov pa še montažer in scenarist za opremo dokumentarnega filma »Na Obirju - Ekstaze snega in sonca«.

V severnem delu Karavank na Koroškem v sosednji Avstriji je gorski masiv Obir, z najvišjim vrhom Ojstrc (nemško Hochobir) 2.139 metrov. Od ostalega dela Karavank gorski masiv Obir na vzhodu loči dolina Bele, na jugu dolina Obirskega potoka s sedlom Šajda, na zahodu dolina Hmelniške Borovnice, a na severu postopoma prehaja ta masiv v ravnino reke Drave. So pa v njegovi sestavi še istali visoki vrhovi: Kravji vrh (nemško Kühberg) 2.024 metrov, Mali Obir (nemško Klaine Obir) 1.947 metrov, Menihovec (nemško Minichoutz) 1.624 metrov in Stara gora (nemško Altberg) 1.562 metrov. Z vrha Ojstrca je moč videti Visoke Ture na zahodu, Celovško polje, planino Svinja na severu, dolino Podjuna ter Peco na vzhodu in Kamniško-Savinjske Alpe na jugu.

Po predstavitvi filma je zahvalo ob zaključku leta vsem udeleženkam in udeležencem literarnega krožka izrekla Bea Baboš Logar ter povabila k besedi Suzano Lebar, Brigito Živec in Mirka Rakovnika. Ob prvo vabljeni Suzani Lebar iz Murske Sobote se je z recitacijo predstavil njen vnuk Val Hajdenkumer, ki kot osemletnik obiskuje tretji razred, njegova babica pa je prebrala nekaj lepih misli. »Domska poetinja« Brigita Živec je tradicionalno pripravila pesem prav za to priložnost, a Mirko Rakovnik je za konec vsem zaželel, da bi prihajajoči Božič uspeli praznovati tako, kot so ga pred 40, 50, 60, 70 ali celo več leti.

Za drugi del srečanja pa je že vse bilo pripravljeno na slovesno okrašenih mizah sosednje učilnice: obloženi kruhki, različno pecivo, kava in šampanjec, pa celo torta. Nazdravili so s šampanjcem in tedaj so veselo zapeli članice in člani pevske skupine »Večnica«, ki deluje pri Kulturnem društvu Bubla v Radencih, petju pa so se pridružili tudi ostali. Za finale, s pesmijo o sveti Luciji v švedščini, pa sta poskrbela Franc Kuzmič in Amalija Prelog Kuzmič. Slednja je po starem švedskem receptu (nekaj let je živela na Švedskem) spekla »vlažno torto« (torta, ki je bila namenjena ribičem), da so si vsi zaželeli še čim prejšnje tovrstne ponovitve sladice.


Več v Kultura in izobraževanje