Smaragdno poroko sta obhajala Anica in Avguštin Pajek iz Polic

Mornar je prišel domov in »osvojil« 17-letnico

Prlekija-on.net, četrtek, 29. december 2016 ob 08:393
Čeprav tega nista obešala na velike zvonove, nam je uspelo izvedeti, da sta v iztekajočem letu 2016 okrogel jubilej, 55-letnico poroke, obeležila domačina iz Polic pri Gornji Radgoni, Anica in Avguštin Pajek, ki sta zelo znana ne le na radgonskem območju temveč tudi širše po Prekmurju, Prlekiji in Slovenskih Goricah. Po nekaterih uradnih klasifikacijah gre za smaragdno poroko, ki jo obeležujejo zakonci med zlato (50) in biserno (60) poroko, torej 55-letnico. Ob tej priložnosti smo ju obiskali na razkošnem domu pod vinorodnimi hribčki v Policah, kjer tretje življenjsko obdobje, preživljata sama. Hkrati smo nekoliko podrobneje spoznali jubilanta, za katera bi vsaj navidezno, zlasti za Anico, težko trdili, da že imata leta za smaragdno poroko.

Čeprav jima zlasti v mladosti ni bilo z rož'cami postlano, sta Anica in Gustek sedaj vesela in zadovoljna, tako da danes upravičeno uživata sadove svojega poštenega in trdega dela. Avguštin je zaradi številne družine že v rani mladosti moral od doma. Po končani Pomorski šoli v Piranu, je služil še triletno mornariško vojsko. Pogosto je prihajal domov, in tako je ob neki priliki spoznal Anico, ki je bila stara šele 17 let. A ker se je vžgala iskrica ljubezni poti nazaj ni bilo. Še pred rojstvom sina Bogdana, sta se jeseni 1961 poročila v Gornji Radgoni. Zaradi poroke se je Avguštin vrnil s Primorske, a je mladoporočenca čakalo izjemno težko življenje. Brez stanovanja, denarja, službe..., in z otrokom, je bilo zelo težko. Številne noči sta z otrokom prebila pod vedrim nebom, kar na njivi, v koruzi, kjer so si postlali s senom.

Ker v tistem času v Radgoni ni bilo službe za nobenega, sta srečo poiskala v Murski Soboti, kjer je Gustek dobil službo v takratni Panoniji, stanovala pa sta v majhni sobici v Veščici. Po treh letih sta dobila tudi stanovanje v Murski Soboti, tudi Anica je dobila službo, a je drugega otroka rodila že po treh dneh delovne dobe. Gustek je ob delu študiral, Anica, ki je vmes bila izbrana za miss narcis, se je zaposlila kot administratorka v Muri, kjer je bila tudi realizatorka internih radijskih oddaj "Srečanje na Murskem valu". V Policah sta si leta 1973 začela graditi hišo, in življenje se je tudi sploh spremenilo na boljše, tako da je Anica lahko obiskala tudi brata v Avstraliji. Najhujši udarec v življenju ju je doletel 5. avgusta 2005, ko jima je v prometni nesreči pri Vanči vasi umrl mlajši sin Miran, takrat star 41 let, a je življenje moralo teči naprej.

Tudi danes sta Anica in Gustek zelo dejavna. Poleg dela na domačiji, v vinogradu in sploh na kmetiji, sta aktivna tudi v nekaterih društvih, zlasti v invalidskem in upokojenskem. Anico mnogi poznajo tudi kot odlično kegljavko, ki še vedno osvaja medalje in pokale na takšnih in drugačnih tekmovanjih, po Pomurju, Sloveniji in tudi tujini. Na desetine priznanj pa sestavlja pravi mali muzej pri Pajkovih, kjer je zraven še veliko daril in unikatnih reči. Posebej se Anica in Gustek veselita obiskov petih vnukov in pravnukinje, seveda tudi redkih srečanj z njenim bratom iz Avstralije. V vsakem primeru ne moreta mimo dejstva, da je med veliko hudega bilo tudi dosti lepega, kot se je videlo ob tokratnem obisku domačije Pajek...


Več v Kultura in izobraževanje