Erazmova trgatev prvič ledena

Pri Kosovih so opravili Erazmovo ledeno trgatev, katere se je udeležila tudi Vinska kraljica Slovenije 2017 Maja Žibert

Prlekija-on.net, ponedeljek, 23. januar 2017 ob 15:50
Erazem in Vinska kraljica Slovenije 2017 Maja Žibert

Erazem in Vinska kraljica Slovenije 2017 Maja Žibert

Letošnja Erazmova trgatev je bila zopet uspešna, kar je Kosove iz Vinogradništva Družina Kos, še posebej razveselilo. Minuli dve leti te trgatve namreč niso opravili. Erazem ima rojstni dan 22. januarja in ker je bil zdaj star 13 let, naj bi bila to že trinajsta trgatev, ki tradicionalno poteka ravno na njegov rojstni dan. Vendar letnika 2014 in 2015 nista bila naklonjena tovrstnim trgatvam, je pa zato mati narava Erazmovo celotno družino prijetno presenetila to zimo. Minulo nedeljo so bili prvič v trinajstih letih pogoji za ledeno trgatev prav na 22. januar. Poleg številnih suhih jagodnih izborih, največ iz sorte šipon, bo letošnji sauvignon torej dal ledeno vino.

Prav zaradi pogojev za trgatev za ledeno vino so vsi trgači z veseljem čakali nedeljo. Tudi Erazem je letos nekoliko drugače pričakoval svoj rojstni dan. Prvič se je odkrito veselil trgatve in ne le praznovanja rojstnega dne. Zanimivo ga je bilo opazovati na poti v vinograd, ko je v avtomobilu spremljal trenutno zunanjo temperaturo. Od -13°C do -17°C ja kazalo med potjo. Ko pa so se peljali na hrib, na Pavlovski Vrh, je bilo nekoliko topleje, vendar še vedno izjemno hladno. Trgatev je bila opravljena pri -10°C.

Seveda so se vsi prisotni zjutraj nekoliko okrepčali, zatem pa je gospodar Mitja, Erazmov oče, vse navzoče pozdravil in poudaril, da so Kosovi zelo veseli, da bo Erazmova trgatev prvič ledena. Prisotne je pozdravila tudi Maja Žibert, Vinska kraljica Slovenije 2017, ki je krono prejela pred dobrim tednom. Intenziven vikend je tako zaključila s prvim dogodkom v Sloveniji. Priznala je, da bo prvič trgala grozdje na ledeni trgatvi.

Kljub mrazu je bilo v vinogradu zelo veselo. Ne le zaradi trgačev, tudi sonce je navdušilo vse zbrane, tako da so vinograd kljub mrazu poleg dobre volje, petja, vriskanja in dobrega vina božali še sončni žarki.

Ko je vinar začel prešati, so se trgači ob odličnem kosilu družili na toplem. Erazmova mlajša sestra Veronika je spekla rojstnodnevno torto, manjkala pa ni niti odlična prleška gibanica, pri pripravi katere je pomagal tudi Erazem.

Seveda preša ne bo stisnila velike količine vina, ker je bilo grozdje na 700 trsih, zaščiteno z mrežo, večkrat zmrznjeno, pa tudi v skladu s pogoji za ledeno trgatev takšno tudi sprešano. Ko bo vino dozorelo v kleti, bodo vsi, ne le Erazem, izjemno ponosni na še eno odlično Erazmovo vino.


Več v Družabno