Ljudske pevke iz Sv. Jurija nastopajo že več kot 35 let

Ob visokem jubileju so prejele Gallusove značke in priznanja ter priznanje občine Sv. Jurij ob Ščavnici

Branko Košti, sreda, 1. februar 2017 ob 10:29
Jubilej ljudskih pevk iz Sv. Jurija

Jubilej ljudskih pevk iz Sv. Jurija

Že lani je minilo 35 let nastopanja ljudskih pevk iz Sv. Jurija ob Ščavnici, vendar so že pripravljeno praznovanje zaradi smrti dolgoletne pevke odložile. Visoko obletnico prepevanja ljudskih pesmi so zato praznovale v soboto, 28. januarja v Kocbekovi dvorani KUS.

Dobro obiskane prireditve so se udeležili župana občine Sv. Jurij ob Ščavnici Miroslav Petrovič in Gornje Radgone Stanislav Rojko, domači župnik Boštjan Ošlaj, vodja OI JSKD Gornja Radgona Simona Pirc Katalinič, predsednica sveta izpostave Slavica Kovačič in člani občinskega sveta občine Sv. Jurij ob Ščavnici.

Jubilejna prireditev se je pričela z jürjovško himno, s katero so, kot je povedala moderatorka Slavica Trstenjak, tudi sama pevka skupine, »vsem zbranim v dvorani želela izreči globoko spoštovanje in hvaležnost, da ste danes prišli na našo prireditev. 35 let skupnega petja ni kar tako. V tem trenutku niti ne vem, če je katero jurjevško društvo že tako dolgo skupaj kot smo me. Tako imamo dober občutek, da ohranjamo vez s koreninami naših prednikov, babic in dedkov, da se vse to še  vseeno ni izgubilo nekje na podstrešjih in zaprašenih predalih, in da jih puščamo v zapuščino našemu rodu otrok in vnukov«. V nadaljevanju je predstavila dogodke ob številnih nastopih doma ter v ožji in nekoč še širši domovini Jugoslaviji. Zanimivo je, da so pevke svoj prvi nastop opravile leta 1981 v Srbiji na TV Beograd.

Jubilej so poleg petja jubilantk popestrili še gostje, ljudski pevci in godci Gorički Lajkoši, s savinjskega konca pa so prišle pevke ljudskih pesmi, ki nastopajo pod imenom Pušeljc. Za smeh sta poskrbeli Vera Mihalič in Slavica Trstenjak s šaljivim skečem o sosedovem petelinu »Kokotova svoja«.

V skupini je sedaj malo pevk, ki pojejo od začetka, je pa zanimivo, da jih vseh 35 let vodi Marija Simonič, poleg nje pojejo še Marjeta Kurbos, Melita Šoštarič, Daniela Brumen, Alenka Ketiš, Slavica Trstenjak, Marta Kurbos, Monika Roškar Simonič, Marta Ajlec in Vera Mihalič.

Zahvalo pevkam je ob zaključku izrekla Simona Pirc Katalinič in jim skupaj s Slavico Kovačič podelila Gallusove značke in priznanja, priznanje občine in pesniško zbirko Narečne popevke rojaka Miroslava Slane Mirosa jim je izročil župan Miroslav Petrovič. S posebnim darilom so se pevke za neutrudno vodenje zahvalile Mariji Simonič.


Več v Kultura in izobraževanje