Kurenti in koranti tudi za letos naznanili vse dobro v Državnem zboru in Državnem svetu

Delegacijo 57. Kurentovanja sta sprejela predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez in predsednik Državnega sveta Mitja Bervar, častni pokrovitelj 57. Kurentovanja

Prlekija-on.net, četrtek, 9. februar 2017 ob 18:321
Kurenti v Državnem zboru

Kurenti v Državnem zboru

Obisk mask in šem iz Ptujskega v hramu demokracije je simbolno povabilo na obisk enega največjih karnevalskih festivalov v Evropi. Delegacijo 57. Kurentovanja sta sprejela predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez in predsednik Državnega sveta Mitja Bervar, častni pokrovitelj 57. Kurentovanja.

Sprevod rogatih in pernatih kurentov in korantov iz Ptujskega so čez Trg republike do poslopja Državnega zbora povedli župan MO Ptuj Miran Senčar, predsednik 57. Kurentovanja in podpredsednik FECC Branko Brumen ter 16. princ karnevala Aleš Goričan plemeniti Maksimilijan Gregorič s princeso plemenito Ano in njuno gardo. V delegaciji 57. Kurentovanja, ki bo letos med 18. in 28. februarjem na Ptuju in v njegovi okolici zvrstilo prek 200 dogodkov, niso manjkali niti pokači in hudomušna rusa.

Najbolj znani slovenski odganjalci zime so se ustavili pred velikimi vrati hrama demokracije. S svojim glasnim zvonjenjem ob pomoči glasnih pokov bičev, ki so jih zavrteli pokači, so vztrajali tako dolgo, da jih je na stežaj odprl predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez v družbi predsednika Državnega sveta Mitje Bervarja, ki je tudi častni pokrovitelj 57. Kurentovanja.

Župan MO Ptuj Miran Senčar je v svoji poslanici v imenu delegacije poudaril pomen Kurentovanja za Ptuj, regijo in Slovenijo, nenazadnje ga je na visoko 7. mesto izmed 100 svetovnih karnevalov umestila vodilna zbirka svetovnih turističnih vodnikov Lonely Planet.

»Kurenti in koranti med vami so naši najbolj poznani pustni liki, ki preganjajo zlo in prinašajo dobro. Tudi slovenskemu parlamentu so pripravljeni pomagati pri tem poslanstvu, le namig jim je treba dati,« je Brglezu in Bervarju ponudil pomoč kurentov Senčar.

Predsednik 57. Kurentovanja in podpredsednik FECC Branko Brumen je dodal, da ga veseli, da je kurentom in korantom prvič uspelo simbolno združiti Državni zbor in Državni svet Republike Slovenije. Za Ptujčane je pomembno tudi negovanje dediščine pusta, karnevala in pustnih likov, zato še posebej veselo pričakujejo za jesen napovedano odločitev vpisa tradicije obhodov kurentov na UNESCO seznam nematerialne kulturne dediščine človeštva.

Dr. Milan Brglez, ki ga je med nagovorom poškropila rusa, verjetno najbolj šaljiva in nagajiva šema od vseh, se je zahvalil za pisani in verjetno najglasnejši vsakoletni obisk, delegacijo pa skupaj z Mitjo Bervarjem povabil, da se, verjetno zavoljo nošenja težkih zvoncev, okrepča.

Obisk Državnega zbora in sveta je simbolno povabilo k obisku 57. Kurentovanja vsem državljankam in državljanom, da obiščejo enega največjih pustnih festivalov v tem delu Evrope, 57. Kurentovanje na Ptuju, ki bo letos potekalo med 18. in 28. februarjem, kurenti pa so s svojim obiskom tudi naznanili pomlad v prestolnici​ in ​v tekočem letu napovedali dobro celi državi.

Foto: Borut Peršolja


Več v Družabno