Zapeli in zaplesali v čast Valentinovega

V DOSOR-ju gostovala klapa Solaris iz Šibenika

Filip Matko Ficko, nedelja, 12. februar 2017 ob 14:56
Valentinovo v DOSOR-ju

Valentinovo v DOSOR-ju

V knjigi Damjana J. Ovseca »Velika knjiga o praznikih« lahko preberemo: »... Valentinovo, 14. februar, pri nas ni poseben ali klasičen praznik, rekli bi, da gre za vrsto nadomestnega ali vrinjenega praznika, podobnega kot je, na primer, prvi april. Oba sta spomin na prastara živa praznovanja, le da ima prvi april pri nas precej daljšo tradicijo. Nasprotno pa se pri nas vedno bolj uveljavlja Valentinovo.... Po naših cvetličarnah smo opazili leta 1991 Valentinova srca uvožena iz Holandije, skupaj s samo zamislijo o tem, sicer na zahodu zelo priljubljenega praznika, ki ljudem, ki se imajo radi, ponuja zlasti cvetje, voščilnice in drobna darila. Valentinovo je predvsem praznik zaljubljencev, prijateljev in vseh, ki se imajo radi...«

Ker je govora o prijateljstvu, so Valentinovo praznovali tudi v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci. Praznovanje pod naslovom »Valentinov ples« so pripravile voditeljice sedmih tamkajšnjih prijateljskih skupin (Zarja, Večerna zarja, Fortuna, Pomlad, Špagca, Miryam in Mehurčki), ki so pravzaprav skupine starih ljudi za samopomoč. V soboto, 11. februarja popoldne, je bilo praznovanje v čast Valentinovega izvedeno med 14. in 16. uro v prostoru velike DOSOR-jeve restavracije. Vendar ne le za članice in člane imenovanih prijateljskih skupin ter ostale stanovalke in stanovalce doma, pač pa tudi za njihove svojce in druge naključne obiskovalce.

Pod dekoracijo izobešenih snežink in srčkov različnih barv (po pesmici: ... dala mu je rdečega - iz srca ljubečega; dala mu je plavega - iz srca ta pravega; dala mu je rumenega - iz srca veselega; dala mu je sivega - iz srca črvivega; dala mu je črnega - iz srca razumnega...) so lahko zaplesali ali pa samo zapeli. V goste je namreč prišla dalmatinska klapa Solaris iz Šibenika in četverica (Alen Skoroza, Brane Lasan, Bruno Bedrica in Hrvoje Sikič) je s svojim igranjem in petjem »ponesla« občinstvo k množičnim aplavzom, kmalu pa se je poleg plesnih parov oblikovala po restavracijskem prostoru še »plesna kača«, da je bilo veselje še toliko pristnejše.

Udeleženci Valentinovega plesa v DOSOR-ju so zadovoljni odhajali s tokratne prireditve v upanju, da bo podobno veselo že čez dva dni, ko je tik pred Valentinovim na programu še izvedba tradicionalnih karaok v ponedeljek, 13. februarja popoldne.


Več v Družabno