Župan Janez Rihtarič sprejel dr. Ivana Rihtariča

Druga doktorska naloga: »Okraj Gornja Radgona 1945 – 1950«

Filip Matko Ficko, sreda, 22. februar 2017 ob 16:274
Župan Janez Rihtarič sprejme dr. Ivana Rihtariča

Župan Janez Rihtarič sprejme dr. Ivana Rihtariča

Župan Občine Radenci Janez Rihtarič je v torek, 21. februarja, pripravil sprejem za svojega občana dr. Ivana Rihtariča, ki je novembra lani opravil svoj drugi doktorat. Prvič je imenovani zgodovinar doktorat opravil leta 2002 na Univerzi v Celovcu v sosednji Avstriji z naslovom doktorske naloge »Štajerc« in »Nemcem prijazni Slovenci« v 1. svetovni vojni. Tokrat pa se je kot zgodovinar lotil obdobja na področju gornjeradgonskega okraja po 2. svetovni vojni (današnje občine: Apače, Benedikt, Cerkvenjak, Gornja Radgona, Radenci, Sveta Ana in Sveti Jurij ob Ščavnici, s tedaj okrog 30 tisoč prebivalci).

Naslov njegove druge doktorske naloge na okrog 550 straneh, ki jo je dr. Ivan Rihtarič lansko jesen opravil na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru, se glasi »Okraj Gornja Radgona 1945 - 1950«. Zanjo je obdelal okrog 15 tisoč dokumentov (s pisalnim strojem natipkanih strani formata A4), da je zbral podatke o okrog 200 potrjenih sodelavcih nekdanje UDV (Uprave državne varnosti), ki so jo tedaj po domače imenovali »Udba« (Uprava državne bezbednosti) ter okrog 200 še ostalih sodelavcev prej zabeleženih. Teh imen sicer poimensko v nalogi ni navedel, kar pa naj bi bilo objavljeno v knjigi, ki jo avtor želi izdati v najkrajšem možnem času. Vendar niso pomembni podatki le o sodelavcih UDV ter njenem delovanju, pač pa tudi podatki o vsakdanjem življenju v času po 2. svetovni vojni v tem delu severovzhodne Slovenije, kot tudi o gospodarskem in ostalem dogajanju, s podrobnimi podatki o obvezni oddaji, številu kmetijskih in drugih strojev, mehanizaciji, višini plač v posameznih poklicih, o višini življenjskih stroškov (cene posameznih izdelkov ali prehrani)...

Dr. Ivan Rihtarič je bil rojen leta 1948 v Gornji Radgoni, kot profesor zgodovine je bil predavatelj na Gimnaziji Franca Miklošiča v Ljutomeru v letih od 1971 do 1995, vmes tudi ravnatelj (1997-1984 ter 1986-1991). Leta 1995 je prevzel direktorsko mesto Ljudske univerze v Gornji Radgoni ter se upokojil leta 2003. Leto dni pred upokojitvijo je opravil svoj prvi doktorat, lani pa torej še drugega. Je bil tudi med ustanovitelji Zgodovinskega društva Gornja Radgona leta 1994, kjer je od same ustanovitve tudi predsednik društva.

Svoj prosti čas še vedno namenja proučevanju zgodovine, za hobi pa se ukvarja z dopisnim šahom (ICCF).


Več v Kultura in izobraževanje