Skrbijo predvsem za zdrave oči in dober vid

Optika Novak že 33 let v Gornji Radgoni in Murski Soboti

Prlekija-on.net, torek, 21. marec 2017 ob 08:271
Optika Novak

Optika Novak

Znani pomursko-štajerski podjetnik, strastni ribič in zbiratelj starinskih ur, Branko Novak, doma iz Maribora, se je rodil pomladi 1957 in te dni obeležil lep in okrogel življenjski jubilej. Širši javnosti, zlasti v Pomurju pa je predvsem znan po svoji obrtno-podjetniški dejavnosti, saj je že 33 uspešen optik. Branko Novak je pravzaprav optik že od dne, ko se je leta 1972, praktično kot najstnik vpisal na strokovno šolo v Celju, pa vse do danes. Izkušnje je nabiral v nekoč najbolj znani optiki ABA, za samostojno pot se je odločil že v prejšnji državi, in sicer leta 1984, ko je na avtobusni postaji v Gornji Radgoni odprl svojo prvo poslovalnico. Kasneje ji je dodal še eno v prostorih BTC-ja Murska Sobota ter nazadnje tudi na murskosoboški tržnici, na Kocljevi ulici.

Čeprav ima Optika Novak za seboj že 33 let, Branko nikoli ni dejal, da so najboljši. "Se pa trudimo biti dobri in uspešni. Naša glavna skrb je zadovoljiti in ugoditi našim strankam. Stremimo k modnim smernicam in gremo s časom naprej. Trudimo se zadovoljiti različne okuse. Tako stranke pri nas najdejo veliko izbiro sončnih, korekcijskih in otroških očal. Veliko vlagamo v posodobitev tehnologije. Tako smo že v letu 2010 začeli z dinamičnim 3D merjenjem očesa, s pomočjo Visioffice naprave. Naša velika pridobitev je tudi Mr.Blue – najsodobnejši stroj za brušenje stekel na svetu. Z veseljem bomo vsaki stranki strokovno svetovali, da bodo odšli zadovoljni in predvsem vidni"; pravi Banko Novak, ki se strinja, da je v Optiki Novak, kjer zaposlujejo devet ljudi, v ospredju prodaja očal in druge opreme, toda ne za vsako ceno. Svojim strankam predvsem želijo svetovati in jim pomagati pri ohranjanju vida in tudi videza. Optika Novak, v okviru vsake izmed poslovalnic, ima tudi tri sodobno opremljene ambulante za opravljanje okulističnih pregledov, kjer delajo sami ugledni okulisti.

Pri Optiki Novak so posebej ponosni na ponudbo sončnih očal, ki v teh modernih časih služijo kot modni dodatek in kot zaščita za oči. "Vsi vemo da so moderna velika v raznolikih barvah. Vsekakor pa našim strankam priporočamo da se v njih predvsem počutijo udobno. Vsa sončna očala v naši optiki imajo 100% UVA, UVB in UVC zaščito. Izbira je velika, saj imamo na zalogi očala skorajda vseh najpomembnejših in najboljših ponudnikov", pravi Branko Novak, ki dodaja, da potrošniki v njihovem prodajnem programu imajo pester izbor tako klasičnih kot modnih korekcijskih okvirjev za vse starostne skupine in okuse. Enako je tudi pri otroških očalih, saj nudijo veliko izbiro otroških korekcijskih in sončnih očal. Ponujajo tudi atraktivna otroška očala znamke J.F.REY. To so očala modernih oblik, barv in dodatkov.

"Pri nas strankam svetujemo primerna stekla glede na njihove želje in potrebe, saj sodelujemo s številnimi svetovno priznanimi proizvajalci stekel. Za lažjo odločitev navajamo nekaj osnovnih karakteristik različnih stekel, kot so: Mineralna stekla, ki so v zadnjih letih mineralna stekla vse manj v uporabi, predvsem zaradi velike lomljivosti in teže. Zaradi lomljivosti obstaja nevarnost poškodbe očesa! Organska stekla so 50% lažja in odpornejša na udarce od mineralnih stekel. Očala z organskimi stekli so zato varnejša za vaše oči. Antirefleksna stekla nudijo vrhunsko učinkovitost za popolno udobnost in estetiko. Odporna so na umazanijo, praske, prah in vodne kapljice. Razen tega so stekla vedno čista in jasna. Fotosenzibilna stekla se avtomatično prilagajajo spremenljivim svetlobnim pogojem. Stekla so popolnoma transparentna (prozorna) v zaprtih prostorih, na soncu pa se hitro obarvajo tudi do 90%", poudarjajo v omenjeni pomurski optiki, kjer ne pozabljajo niti na kontaktne leče.

Kontaktne leče so namreč optični pripomoček, ki se vstavi v oko in na ta način se omogoči večje vidno polje in jasnejši pogled kot pri očalih. Kontaktne leče imajo v primerjavi z korekcijskimi očali številne prednosti, kot so: neopaznost, dobro ostrino vida, ne povzročajo rosenja pri prehodu iz hladnega v topel prostor, omogočajo neomejeno gibanje pri športu. Vendar je tudi za uporabnike kontaktnih leč, priporočljiva občasna uporaba korekcijskih očal. Kontaktne leče so kljub številnim prednostim še vedno tujek v očesu, kar lahko ob nepravilni uporabi kontaktne leče privede do vnetij. Večina vnetij lahko mine brez posledic, če ustrezno ravnamo z kontaktnimi lečami ter opravimo potrebne kontrole pri očesnemu zdravniku. "Pri nas nudimo vse vrste kontaktnih leč različnih proizvajalcev, kot so: Johnson & Johnson, Ciba Vision, Zeiss, Bausch & Lome, Menicom, ter Wohlk, v prodaji pa so tudi tekočine za kontaktne leče: Opti Free, All in One Advance, Renu, Aosept, Complete ter Meni Care Soft, zraven pa so tudi kapljice za oči Vislube in Vismed“, poudarjajo v Optiki Novak.

Tam tudi svetujejo za večje udobje na delovnem mestu, pa tudi, če radi berete, kuhate, se ukvarjate s hobiji, ročnimi spretnostmi ali veliko delate za računalnikom, potem so gotovo prisotni: napetost, boleče oči, glavoboli, hitra utrujenost ipd. „Razlog za vse to so pogosto napačna očala. Kajti pri gledanju na bližnje in srednje razdalje bralne ali progresivne leče pogostokrat ne zadostujejo. Z bralnimi očali lahko jasno vidite le razdaljo do 40 cm. Drži, da s progresivnimi stekli lahko vidite jasno pri vseh razdaljah, vendar je dolga razdalja precej velika, medtem, ko je vidno polje za bližnje in srednje razdalje nekako omejeno. Popolna rešitev so očala s posebnimi stekli za udoben vid na blizu. Omogočajo zadostno široko in ostro vidno polje v razširjenem področju bližnjega kadra. Zato lahko gladko in priročno menjate med dokumenti, tipkovnico in zaslonom in tudi vidite, kaj se dogaja za zaslonom. Zato je Rodnestock razvil bolj učinkovito alternativo za delovno mesto: Ergo® steklo za udobje na blizu. Veliko vidno področje in njegova umestitev obetata sproščen in neutrujajoč vid z naravnim položajem glave in telesa. Višek te skupine proizvodov je popolno, invidualno steklo Ergo FS®. Upošteva štiri individualne parametre in se lahko prilagodi vašim osebnim potrebam vida. Zatorej veselite se skrajnega udobja“ trdijo pri Optiki Novak, kjer poudarjajo, da za uporabnike očal v starosti okoli 45+, ki dajejo poseben pomen skrajno dobremu vidu na blizu, ponuja Impression Ergo FS® optimalno rešitev za izjemno vidno doživetje. Gre za individualna stekla "dobrega počutja" za kakršnokoli delo na blizu. S svojim izjemno širokim bližnjim področjem in jasnim vidnim poljem so primerna za izvrsten vid pri delu, doma in med igro. Upoštevanje dejavnikov, kot so naraven položaj glave in telesa, zagotavlja sproščen vid stoje ali sede. Prva individualna stekla za na blizu na svetu tako zagotavljajo optimalno udobje pri nošenju in gledanju. Torej, preprosti si jih nadenite in se počutite kot doma.

Branko Novak, mimogrede je tudi aktualni podpredsednik Območne obrtno podjetniške zbornice Gornja Radgona, kjer je nekoč bil tudi predsednik Skupščine, sicer ni zaljubljen samo v optiko in kakovostna očala, temveč ima tudi številne konjičke. Med drugimi je eden najbolj znanih zbirateljev starih (stenskih, stoječih, žepnih...) ur na severovzhodu države, če ne tudi veliko širše, saj je v njegovi kolekciji na desetine in na stotine lepotic – ur iz bližnje in predvsem daljne preteklosti. Seveda Branka zelo dobro poznajo tudi slovenski ribiči in ljubitelji športnega ribolova s plovcem, saj je dolgoletni strastni ribič v prvi državni ligi, ter tudi dolgoletni slovenski reprezentant, ki je v svoji karieri osvojil številna priznanja in nagrade.


Več v Gospodarstvo