Kakšna je prihodnost na podeželju v Ormožu in sosednjih občinah?

Potrebo po zaposlitvi delavcev Safila sta podali podjetji Arcont iz Gornje Radgone in Carthago iz Odrancev, kjer potrebujejo 80 novih sodelavcev

Prlekija-on.net, petek, 24. marec 2017 ob 19:392
Ormož

Ormož

Društvo Najprej Slovenija, je prejšnji teden v prostorih Obrtno-podjetniške zbornice Ormož, organiziralo okroglo mizo z naslovom "Kakšna prihodnost sploh še je na podeželju v Ormožu in sosednjih občinah?". Na okrogli mizi, kjer je sodeloval tudi Andrej Čuš, poslanec Državnega zbora RS, so razpravljali o zaposlitvenih možnostih, odpuščanju v podjetju Safilo d.o.o., tovarni sladkorja Ormož, o novem kmetijskem zakonu ter ostalih aktualnih temah.

Stanje slovenskega kmetijstva alarmantno
Uvodoma je bivši član SDS in nepovezani poslanec Andrej Čuš, ki predseduje Društvu Najprej Slovenija, pojasnil zakaj se je kot politik odločil za samostojno pot. Kot je povedal, mu je bilo dovolj nenehnega pogrevanja tem, ki niso bistvene za obstoj in razvoj Slovenije ter da si želi moderne države, v kateri se bo vsak državljan veselil svoje prihodnosti.

Mirko Kosi, predsednik UO Zadruge Kooperativa Kristal in predsednik Združenja pridelovalcev sladkorne pese Slovenije, je predstavil prizadevanja Združenja oz. Zadruge, da se v Sloveniji spet zažene pridelava sladkorne pese. Stanje slovenskega kmetijstva je predstavil mladi kmet Zvonko Habjanič, ki je le-to označil kot alarmantno, saj se je leta 2016 s kmetijsko pridelavo ukvarjalo 3,2 odstotka kmetijskih gospodarstev manj kot v letu 2013. Kot zaskrbljujoč podatek je navedel, da so trenutno le štirje odstotki mladih, ki gospodarijo na kmetijah in so mlajši od 35 let, kar 35 odstotkov pa jih je starejših od 65 let.

Od 167 presežnih delavcev iz podjetja Safilo, jih je 135 iz UE Ormož
Mojca Žnidarič, članica sveta občine Ormož (SMC), ki je sicer zaposlena na Uradu za delo Ormož, je povedala, da je Zavod za zaposlovanje dobil seznam za 167 presežnih delavcev iz podjetja Safilo, od tega je 135 oseb iz UE Ormož. Ti delavci so opredeljeni kot presežni delavci, razen delovnih invalidov, za katere so bile poslane vloge na ministrstvo za delo, ki bo odločilo o prekinitvi oz. ohranitvi njihove zaposlitve. Po podanih podatkih, se je doslej na zavod za zaposlovanje prijavilo 15 ljudi in nekateri so že našli nove službe, potrebo po zaposlitvi delavcev Safila pa sta podali podjetji Arcont iz Gornje Radgone in Carthago iz Odrancev, kjer potrebujejo 80 novih sodelavcev.

Na okrogli mizi so med drugim razpravljali še o hitri cesti Ormož-Hajdina, o razprodaji slovenske zemlje tujcem, o NMP Ormož-Ptuj, o neskladnem regionalnem razvoju, o turizmu, o mladih, ki odhajajo iz podeželja, ...

Andrej Čuš je o problematiki na Ormoškem in Ptujskem spregovoril tudi v DZ, kar si lahko ogledate v spodnjem videu.

V Safilu ne bodo več odpuščali
Zaradi reorganizacije v ormoški tovarni očal Safilo, ki jo je vodstvo italijanske družbe Safilo napovedalo januarja, so v začetku marca odpustili 228 delavcev. Vodilni v podjetju so ta teden sklicali tiskovno konferenco na kateri je sodeloval tudi direktor proizvodne verige Safilo Leonardo Innocenzi in kjer je bilo poudarjeno, da ne nameravajo več odpuščati.

Kot je bilo slišati na konferenci, so v ormoški obrat še lani vložili pet milijonov evrov v razvoj nove tehnologije za kovinske okvirje modnih očal, prav tako imajo namen milijon evrov v ta razvoj vložiti tudi letos. Ker pa je padec naročil za očala za letošnje leto znašal kar 26 odstotkov, jim ni preostalo drugega kot ukrep odpuščanja. Direktor je napovedal, da ima podjetje z za četrtino zmanjšanim številom zaposlenih boljše možnosti za bodoči obstoj in tudi razvoj. Namesto lanskih 750 tisoč delovnih ur v ormoškem obratu bo letos potrebnih le 500 tisoč delovnih ur. Z novimi naložbami pa naj bi v naslednjih letih število delovnih ur povečevali in s tem dodatno zaposlovali.

V Safilu tudi računajo, da se bo cena delovne sile v Sloveniji v treh do štirih letih izenačila s tisto na drugih trgih, recimo na Kitajskem. Direktor je tudi poudaril, da so pri odpuščanju upoštevali vse zakonske predpise in dogovor s sindikati ter s svetom delavcev o merilih za določanje trajnih presežkov.

Na tiskovni konferenci je spregovoril tudi sekretar sindikata SKEI za Podravje Martin Dular, ki je povedal, da bo o invalidih, ki so se pritožili čez mesec ali dva odločala posebna komisija.



Več v Gospodarstvo