Na 70. pevskem festivalu zapelo 15 otroških in mladinskih pevskih zborov

Območno srečanje otroških in mladinskih pevskih zborov občin Ljutomer, Križevci, Razkrižje in Veržej v Ljutomeru

Prlekija-on.net, torek, 11. april 2017 ob 18:23
Območno srečanje otroških in mladinskih pevskih zborov

Območno srečanje otroških in mladinskih pevskih zborov

V torek, 11. aprila, je v Domu kulture Ljutomer v organizaciji OI JSKD Ljutomer, potekal 70. pevski festival, Območno srečanje otroških in mladinskih pevskih zborov občin Ljutomer, Križevci, Razkrižje in Veržej.

Na festivalu se je predstavilo petnajst otroških in mladinskih pevskih zborov, ki so zapeli po tri pesmi, strokovna spremljevalka je bila Danica Pirečnik.

Zapeli so OPZ OŠ Stročja vas – zborovodkinja Katja Vunderl, OPZ OŠ Razkrižje – zborovodja Danijel Berden, OPZ OŠ Janka Ribiča Cezanjevci – zborovodkinja Katja Vunderl, OPZ OŠ Veržej – zborovodja Zoran Repija, OPZ DO-RE-MI OŠ Križevci – zborovodkinja Katja Vunderl, MPZ OŠ Janka Ribiča Cezanjevci – zborovodkinja Katja Vunderl, DePZ Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer – zborovodkinja Tatjana Rozmarič - Poštrak, PZ OŠIC Cvetko Golar Ljutomer – zborovodja Vito Žerdin, OPZ Podružnične OŠ Cven – zborovodkinja Martina Kuzma, OPZ OŠ Mala Nedelja – zborovodkinja Sandra Hanžič, OPZ OŠ Ivana Cankarja Ljutomer – zborovodja Vito Žerdin, MPZ OŠ Mala Nedelja – zborovodkinja Sandra Hanžič, MPZ OŠ Ivana Cankarja Ljutomer – zborovodja Vito Žerdin, MPZ LA-TI-DO OŠ Križevci – zborovodkinja Renata Mikl ter MPZ Razkrižje – zborovodja Danijel Berden.

Prireditev je povezovala Nina Sunčič, ki je v uvodu povedala, "da je znano, da ukvarjanje z ljubiteljsko kulturo pozitivno vpliva tako na socialno vključenost kot tudi na počutje in zdravje posameznikov. Pri tem ima petje še posebej izrazite blagodejne učinke na počutje in zdravje ljudi. Raziskave dokazujejo, da petje v zboru krepi imunski sistem, v možganih ustvarja občutek sreče in blagodejno vpliva na dušo in telo. Poleg dobrega počutja, petje v zboru omogoča razvoj socialnih veščin, kot so sodelovanje, druženje, potrpežljivost, pripadnost, kakovostno preživljanje prostega časa in prilagodljivost. Petje gradi zaupanje in spoštovanje ljudi. Za prebivalstvo Slovenije ima petje že od nekdaj velik pomen. To se med drugim kaže tudi v tem, da se je prikradlo v pregovore, ki so še danes zelo aktualni. Kdor poje, zlo ne misli; Kdor poje rad, ostaja mlad; ali pa Pesem prežene človeku skrbi. Pravijo, da je tisti, ki zna peti, ki nosi melodijo v srcu, srečen. In če je pripravljen svojo srečo deliti z drugimi, so srečni tudi drugi. In veste, kje se najprej razkrije sreča? Sreča se najprej razkrije v očeh, ker v njih najlepše sije njen smeh."


Več v Kultura in izobraževanje