Ljubiteljski vzgojitelj čilijev strokovnjak za šipon

V Knjižnici Franca Ksavra Meška Ormož je potekal pogovor o šiponu, najzanimivejši in najbolj uveljavljeni sorti v Prlekiji, pogovor pa je vodil odličen poznavalec vin, domačin Robert Puklavec

Špela Borko, petek, 14. april 2017 ob 13:38
Robert Puklavec

Robert Puklavec

V četrtek, 13. aprila, je v Knjižnici Franca Ksavra Meška Ormož potekal pogovor o šiponu, najzanimivejši in najbolj uveljavljeni sorti v Prlekiji, ki najbolje uspeva prav v Ljutomersko-Ormoških goricah. Pogovor je vodil odličen poznavalec vin, domačin Robert Puklavec, ki v prostem času, kolikor mu ga ostane, ljubiteljsko goji čilije.

Robert Puklavec, zaposlen pri podjetju P&F Jeruzalem Ormož, član Evropskega reda vitezov vina ter član in predsednik Društva vinski svetovalec sommelier Slovenije, je obiskovalcem najprej predstavil to zanimivo sorto, povedal nekaj o njeni zgodovini in položaju sorte na trgu.

Šipon, kot najbolj uveljavljena sorta v Prlekiji ima velik potencial in bi ga, po Robertovih besedah, morali še bolj spoštovati in še bolj uveljaviti. Kot srčen vinski svetovalec se zelo trudi in pravi, da smo na pravi poti, da šipon postane še bolj spoštovano vino.

Po uradni predstavitvi šipona je sledila degustacija, na kateri so obiskovalci lahko poskusili sedem različnih vzorcev šipona. Degustacija se je začela s penečim vinom in se od najbolj suhih šiponov stopnjevala do najslajših. Obiskovalci so bili navdušeni nad raznolikostjo in svežino vin ter nad sorto šipon nasploh.


Več v Kultura in izobraževanje