Radenci: Spet bo v kuhinjah SŠGT vroče

Regijsko tekmovanje za »Zlato kuhalnico 2017« 4. maja

Filip Matko Ficko, nedelja, 16. april 2017 ob 15:03
Regijsko tekmovanje za Zlato kuhalnico

Regijsko tekmovanje za Zlato kuhalnico

Turistična zveza Slovenije je v sodelovanju s Turistično gostinsko zbornico Slovenije ter Društvom kuharjev in slaščičarjev Slovenije v tem šolskem letu 2016/2017 ponovno razpisala tekmovanje »Zlata kuhalnica« za učenke in učence osnovnih šol od 6. do 8. razreda. Tako bo izvedenih sedem regijskih tekmovanj ter za zaključek, oktobra 2017, še državno tekmovanje v okviru 64. Gostinsko turističnega zbora Slovenije v Kranjski gori.

Prvo regijsko tekmovanje bo izvedeno na Srednji šoli za gostinstvo in turizem v Mariboru (3. maja), drugo na Srednji šoli za gostinstvo in turizem v Radencih (4. maja), tretje na Srednji šoli v Izoli (8. maja), četrto na Srednji gostinsko turistični šoli v Radovljici (11. maja), peto na Srednji gostinski in turistični šoli v Novem mestu (16. maja), šesto na Srednji šoli za gostinstvo in turizem v Celju (18. maja) ter sedmo na Srednji šoli za gostinstvo in turizem v Ljubljani (25. maja). Tekmovanja se lahko udeležijo učenke in učenci osnovnih šol od šestega do vključno osmega razreda, ekipo posamezne šole pa sestavlja trojka, ki jo spremlja mentor. Tekmovalke in tekmovalci tekmujejo v delovnih oblekah (majica, hlače, predpasnik, kuharska kapa in nedrseči čevlji, t.j. športni copati). Predpasnike in kape bo zagotovila Turistična zveza Slovenije na dan tekmovanja za vse tekmovalke in tekmovalce. Organizator tekmovanja zagotavlja vsaki ekipi delovni prostor, štedilnik in vso potrebno posodo ter kuharsko orodje.

Na tekmovanju vsaka ekipa v treh minutah predstavi svojo recepturo jedi, v desetih minutah pripravi in uredi vse potrebno na izžrebanem delovnem mestu, za pripravo in serviranje jedi ima na voljo 60 minut ter nato še deset minut za čiščenje in pospravljanje delovnega mesta. Vsaka ekipa pripravi šest porcij jedi (ena porcija jedi za ocenjevalno komisijo, ena za razstavno mizo ter štiri za svojo ekipo z mentorjem). Sestavni del pogrinjka je tudi meni karta. Letošnji izbrani jedi sta »kranjska klobasa kot osnovna sestavina glavne jedi« in »sladki skutini štruklji«.

Celotni potek dela posamezne tekmovalne ekipe podrobno spremlja ocenjevalna komisija (trije strokovni člani in dva predstavnika srednje šole), ki lahko podeli največ 100 točk. Ekipa, ki zbere do 65 točk, prejme bronasto priznanje, srebrno priznanje za zbranih 66 do 85 točk ter zlato priznanje za doseženih 86 točk in več. Prvi dve ekipi, ki na posameznem regijskem tekmovanju dosežeta najvišje število točk, se uvrstita na državno tekmovanje.

Za prej navedena priznanja se bodo na regijskem tekmovanju, 4. maja na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Radenci, potegovale ekipe naslednjih šol: Osnovne šole Gorišnica, Osnovne šole Križevci, Dvojezične osnovne šole Dobrovnik, Osnovne šole Šalovci, Osnovne šole Bogojina, Osnovne šole Beltinci, Osnovne šole Velika Nedelja, Osnovne šole Miklavž pri Ormožu, Osnovne šole Juršinci, Dvojezične osnovne šole Genterovci, Osnovne šole Franceta Prešerna Črenšovci ter Osnovne šole dr. Franja Žgeča Dornava.


Več v Kultura in izobraževanje