Starodobni hrošči zaznamovali velikonočni ponedeljek

Po Pomurju in sosednji Avstriji je potekala 13. Velikonočna »Zajčkova vožnja« v organizaciji VW – Keeeber kluba Murska Sobota

Prlekija-on.net, sreda, 19. april 2017 ob 08:42
13. Velikonočna zajčkova vožnja

13. Velikonočna zajčkova vožnja

Podobno kot že ducat minulih let je tudi letošnji praznični velikonočni ponedeljek na širšem radgonskem območju ter tudi v sosednji Avstriji, ter na Goričkem, minil v nadvse zanimivem "potepanju" ljubiteljev hroščev. Na vrsti je namreč bilo tradicionalno, 13. srečanje lastnikov znamenitih hroščev, v organizaciji VW – Keeeber kluba Murska Sobota. Lepo in sončno vreme je razveselilo udeležence tokratnega potepanja, ki je potekalo večinoma na območju Gornje Radgone, a tudi na drugi strani reke Mure in vse tja do Gornjih Slavečev. Vse skupaj je minilo v zanimivem druženju ljubiteljev omenjenih vozil, katere so med panoramsko vožnjo ter zlasti na številnih postankih, občudovali mnogi domačini.

Člani omenjenega kluba ljubiteljev in lastnikov hroščev, zraven jih je nekaj deset, a se število zaradi dragega vzdrževanja vozil, znižuje, so se namreč že pred dvanajstimi leti odločili skupinsko začetno pomladno vožnjo realizirati na velikonočni ponedeljek. In tako je bilo tudi tokrat, ko je prišlo rekordnih več kot 100 udeležencev, z natanko 52 starimi, toda lepo ohranjenimi ter tako in drugače predelanimi lepotci – hrošči. Vsekakor so tudi tokrat na potepanje prišli tudi predstavniki nekaterih stanovskih društev iz drugih delov Slovenije, ter tudi iz sosednjih držav Avstrije, Madžarske in Hrvaške, ter celo iz Nemčije.

Letošnje zanimivo potepanje hroščev se je, v ponedeljek, 17.4. zgodaj dopoldan, začelo z zbiranjem pri "Andy – baru" v Gornji Radgoni, kjer domuje član Keeeber kluba Andreas Čuk. Lepotci so že pred tem, v jutranjih urah dodobra napolnili ulice mesta Gornje Radgone. Sodelujoči VW hrošči so nudili tudi posebne modele, med katerimi so vsaki po svoje izstopali. Nekateri lastniki so celo zamenjali VW motor s Porsche-jevim. Med razstavljenimi modeli so bili prisotni tudi kabrioleti ter klasični VW kombiji, med njimi tudi najstarejši udeleženec tokratne zajčkove vožnje, letnik 1959, najstarejši hrošč pa je bil šest let mlajši – letnik 1965. Po močnem zajtrku "Pri Andyju" se je kolona hroščev, ob 10. uri podala na panoramsko vožnjo v bližnje Črešnjevce, kjer so skozi lepo urejene vinograde prispeli do "Bara Pristan", kjer so dobro stotnijo udeležencev pogostili in zaželeli srečno vožnjo naprej. Po vrnitvi v Gornjo Radgono, je hitro sledil nov postanek na avtobusni postaji, kjer jih je s sladoledom pogostil domači slaščičar. Sledila je vožnja proti reki Muri in čez most v sosednjo Avstrijo, kjer so si v Laafeldu (Potrni) ogledali "slovensko" Pivovarno Bevog in poskusili številne vrste piva, ki dosegajo odlične rezultate po vsem svetu. Po nekaj nadaljnje vožnje se je kolona hroščev znova znašla v Sloveniji, in sicer na Cankovi. Kakih 20 kilometrov naprej so se že ustavili "pri planincih" na Gornjih Slavečih, kjer je sledila nova pogostitev in okrepčilo. Ko se je sonce že močno nagnilo proti zahodu, se je kolona spet vrnila na desni breg reke Mure, kjer je postaja bila na Aženskem Vrhu nad Gornjo Radgono. Pri tamkajšnjih znanih vinogradnikih Bratuševih, gotovo ni manjkalo vrhunske kapljice, a je bilo potrebno pot nadaljevati. Po okrepčilu se je karavana starodobnikov, po nekaj vinorodnih hribčkih, prepeljala na Ptujsko Cesto pri Janževem Vrhu, kjer je v Pizzeriji in pivovarni "Kostanj" potekalo prisrčno družabno srečanje s poznim kosilom in zaključkom letošnje, 13. Zajčkove vožnje.

Predsednik društva VW old-timerjev Keeeber kluba, Stanko Šernek, nam je med drugim povedal, da najstarejšega izmed hroščev v klubu, z letnico 1960, poseduje David Šebjan iz Rakičana. Tudi sicer so vsi ti avtomobili iz obdobja med 1960 do 1980. So popolnoma normalno registrirani in jih lastniki lahko uporabljajo čez vso leto. Večina jih ne uporablja za zimsko vožnjo, ker jih je v tem primeru škoda, saj jih zima uniči. "Tako so uradni začetki voženj v času Velike noči ali po naše »Zajčkova vožnja« in vse tja do konca oktobra. Srečanja potekajo tudi v sosednjih državah, v katerih se udeležujemo srečanj tudi sami. Letos bomo imeli že 25. tradicionalno srečanje v Rakičanu, kajti naš Keeeber klub obstaja v Murski Soboti že od 1993", je med drugim povedal Šernek, ki je predstavil tudi nekaj tehničnih podatkov hroščev. Tako povprečen "hrošč" porabi med 7 do 8 litrov bencina na prevoženih 100 km. Moč motorja pa se vrti med 1100 do 1300 obratov na minuto. Enako se še danes da kupiti in nabaviti prav vse rezervne dele za te avtomobile.

Kakorkoli že, pozno zvečer je "Pri Kostanju" na Ptujski Cesti, sledilo slovo in obljuba, da se prihodnje leto, na velikonočni ponedeljek, vsi spet srečajo na že 14. zajčkovem potepanju, a na neki drugi relaciji v okolici Gornje Radgone. Posebno zadovoljen pa je bil tudi Dejan Sterniša – Leteči, eden glavnih organizatorjev dogodka.


Več v Družabno