Miroslav Hunjadi prejel najvišje gasilsko odlikovanje - priznanje Matevža Haceta

V GZ Ljutomer je gasilec z največ opravljenimi intervencijami, saj je sodeloval v več kot 1000 gašenjih in reševanjih. Tudi v pokoju pa ne počiva.

Prlekija-on.net, torek, 25. april 2017 ob 08:175
V soboto, 22. aprila, je bila v Kulturno-poslovnem centru v Majšperku, potekala 4. seja Plenuma Gasilske zveze Slovenije. Med drugim so bili prisotni delegati Plenuma in gosti Darko But, generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje, Srečko Šestan, poveljnik Civilni zaščite RS, Jošt Jakša in Franci Petek, predsednik in poveljnik Gasilske zveze Slovenije (GZS), Matjaž Klarič, častni poveljnik GZS, Dragomir Murko in Zlatko Letonja, predsednik in poveljnik GZ Majšperk, dr. Darinka Fakin, županja Občine Majšperk ter drugi.

Na Plenumu so obravnavali in potrditili poročila za leto 2016 ter program dela krovne organizacije za leto 2017, sprejeti so bili tudi Pravilnik o kandidacijskem postopku za volitve organov in funkcionarjev na XVII Kongresu GZS ter člani kandidacijske komisije za izvedbo postopka kandidiranja omenjenih organov in funkcionarjev.

Sledil je slavnostni del Plenuma, kjer se je prisotnim pridružila tudi Andreja Katič, ministrica za obrambo. Podelili so Plakete gasilca, Priznanja Kipec gasilca ter najvišje priznanje v gasilstvu – Priznanje Matevža Haceta.. Letos je to priznanje med drugim prejel Miroslav Hunjadi iz Ljutomera.

Miroslav Hunjadi se je rodil se je 7. julija 1947. Že leta 1956 je vstopil v gasilske vrste. Opravil je tečaj za gasilca, nižjega gasilskega častnika, gasilskega častnika in višjega gasilskega častnika. Zdaj nosi čin višjega gasilskega častnika 2. st. Leta 1978 je končal tudi usposabljanje za poklicnega gasilca. Opravil je tudi tečaje za več specialnosti. Bil je ustanovitelj PIGD Tehnostroj Ljutomer in 10 let poveljnik društva.

V gasilski organizaciji je opravljal pomembne funkcije. Med drugim je bil 20 let občinski poveljnik, na nivoju GZ Ljutomer je bil 30 let podpoveljnik. Kot član Poveljstva GZ je opravljal naloge tudi v Pomurski regiji. Aktivno je deloval v požarni skupnosti, bil je član Odbora za razpolaganje s sredstvi požarne takse Občine Ljutomer. Kot predavatelj in inštruktor je ves čas aktivno izobraževal gasilski kader v občini in širše. Leta 1986 se je zaposlil v PGD Ljutomer, od leta 1989 do leta 2000 je bil zaposlen kot vodja servisne delavnice na GZ Ljutomer, od leta 2000 do upokojitve pa ponovno v PGD Ljutomer.

Bil je udeleženec več Kongresov in Plenumov Gasilske zveze Slovenije.

V GZ Ljutomer je gasilec z največ opravljenimi intervencijami, saj je sodeloval v več kot 1000 gašenjih in reševanjih. Tudi v pokoju ne počiva. Še naprej se udeležuje intervencij PGD Ljutomer ter sodeluje pri usposabljanjih na nivoju društva in Zveze.

Številnim odlikovanjem in priznanjem se zasluženo pridružuje še najvišje odlikovanje v gasilstvu – priznanje Matevža Haceta.

Leta 2013 je priznanje Matevža Haceta prejel tudi Stanislav Hunjadi.


Več v Kultura in izobraževanje