Na valovih Mure se je pomerilo 23 ekip

Lepotica (reka Mura), ki povezuje ljudi iz obeh držav je bila močno »okupirana«, med 23 ekipami pa je pri moških zmagalo PGD Trnovci, pri ženskah pa PGD Sv. Trojica

Prlekija-on.net, nedelja, 7. maj 2017 ob 10:553
IX. dan reke Mure 2017

IX. dan reke Mure 2017

Podobno kot že vrsto let, v začetku maja, je Prostovoljno gasilsko društvo (PGD) Gornja Radgona tudi letos, v sodelovanju z Občino Gornja Radgona, Društvom Moja Mura, ter PGD iz avstrijske Radgone (FF Bad Radkersburg), pripravilo IX. dan reke Mure 2017. Samo tekmovanje na reki Muri, pod imenom "Dan reke Mure - Gornja Radgona & Bad Radkersburg 2017", je potekalo na relaciji med Termami Bad Radkersburg in mostom čez reko Muro med obema Radgonama, končni cilj pa je bil na novem pristanu, ki je velika pridobitev za Gornjo Radgono in okolico sploh. Že pred tem so organizatorji prav na omenjenem prireditvenem prostoru zbirali prijave tekmovalnih ekip, po prijavah (19 moških in 4 ženske ekipe) in žrebanju vrstnega reda tekmovalnih ekip pa se je začelo zanimivo tekmovanje, ki je potekalo na izpadanje. Udeležence tekmovanja, ki ga je strokovno povezoval Branko Klun, je med drugimi pozdravil tudi župan Gornje Radgone Stanislav Rojko, ki se je s sodelavci in prijatelji tudi spustili po reki Muri, a je izpadel v četrtfinalu.

Kot poudarjajo organizatorji, omenjeno prireditev, ki so jo poimenovali "Mura nas povezuje – Die Mur verbindet uns", s tekmovanjem pripravljajo z namenom usposabljanja gasilskih enot, enot civilne zaščite in drugih organizacij, ki delujejo na poplavnih območjih v Pomurju in širše. Hkrati pa je to prireditev s katero se želi opozoriti na skrb za naravno ohranjanje reke Mure z okolico. Nenazadnje ima prireditev namen druženja strokovne in nestrokovne javnosti, to je prebivalcev sosednjih držav, preko katerih se na koristen in prijeten način promovira tudi turizem obeh sosednjih dežel. Tokratno tekmovanje, ki se ga je udeležilo skupno 23 ekip predvsem iz pomurske in štajerske regije, a tudi iz drugih delov države, ter iz sosednje Avstrije, je potekalo v kategoriji rafting čoln (posadka s 6 + 1 člani ekipe). Tekmovalna proga na reki Muri v dolžini dobrih 1000 metrov, in sicer na relaciji Terme Bad Radkersburg (Avstrija) – pristan Gornja Radgona (Slovenija), ni bila posebej lahko, saj je vodostaj bil nekoliko višji, in dokaj visoka Mura je čolne kar "zanašala". Kljub temu ni bilo nobenih težav, saj je organizacija bila izvrstna, ob tem so varovanje na reki Muri izvajali člani reševalne postaje GA-PO-RA iz Gornje Radgone, ter gasilci iz Bad Radkersburga. Med potekom tekmovanja so učenci OŠ Gornja Radgona, po Muri spustili natanko 27 (toliko držav je po izstopu Velike Britanije v EU) lesenih ladjic, ki nesejo pozdrave po Muri, nato po Dravi in Donavi, vse tja do Đerdapa in morebiti Črnega morja. Že spuščanje ladjic pod vodstvom ravnatelja OŠ Gornja Radgona Dušana Zagorca, ki se po 27 letih poslavlja s tega položaja, in obisk okoli 400 šolnikov, je bil čudvit dogodek.

Na samem tekmovanju se letos niso najbolje odrezali tekmovalci PGD Savci (tokrat so izpadli v četrtfinalu), ki so najuspešnejša ekipa na dosedanjih prireditev, kajti trikrat je že bila prva in dvakrat druga, temveč njihovi sosedje iz Prlekije, člani PGD Trnovci. Takoj za njimi je bila ekipa Mura Mar rafting team, v boju za tretje mesto med dvema avstrijskima ekipama pa je FF Bad Radkersburg premagal Metzgewirt. Med dekleti je prvo mesto pripadlo članicam PGD Sveta Trojica v Slovenskih Goricah, ki so v finalu premagale lanskoletne zmagovalke, tekmovalke "Stavenske flore" iz Stavešincev. V boju za 3. mesto pa je Kampanja "Rešimo Muro" premagala ekipo PGD Senešci. Po tekmovanju so najboljše ekipe prejele priznanja za sodelovanje, vsak član spominsko majico, pokale in medalje ter lepe praktične nagrade, ki so jih podelili vodja organizacije Bogdan Šajnovič ter predsednika gasilcev in Gornje in avstrijske Radgone. Na samem dogodku ni manjkalo niti kulinaričnih in drugih dobrot..., škoda je le, da zraven ni bilo še nekoliko več domačinov iz Gornje Radgone, ter da se tovrstne prireditve in dogodki, pri mostu čez reko Mure ne odvijajo vsaj enkrat mesečno, če ne še pogosteje, kajti bilo je čudovito.

Končni vrstni red, moški: 1. PGD Trnovci (Jernej Horvat, Igor Horvat, Luka Lovrec, Tomaž Rajh, David Voršič, Marjan Matjašič, Denis Ilijevec, Matej Belšak), 2. Mura Mar rafting team, 3. FF Bad Radkersburg, 4. Metzgewirt , 5.- 9. PGD Sveta Trojica v Slovenskih Goricah, PGD Savci, Lista za Gornjo Radgono, FF Mureck, in Mura rafting itd.

Končni vrstni red, ženske: 1. PGD Sveta Trojica v Slovenskih Goricah (Mihaela Šuta, Tjaša Tušek, Katja Šuta, Lea Roj, Karolina Kukovec, Majda Jelen, Nataša Bauman), 2. Stavenske flore, 3. Kampanja "Rešimo Muro", 4. PGD Senešci.


Več v Družabno