Mladi ne smejo biti zadnja briga!

Prlekija-on.net, ponedeljek, 1. marec 2010 ob 09:541
Zares

Zares

Gornja Radgona, 25. februar 2010 - V OO Zares - nova politika Gornja Radgona so na občinski svet ter župana Antona Kampuša, naslovili poziv oz. pobudo, da občinski svet prioriteno prične z reševanje problematike mladine v Gornji Radgoni, katera tema je bila predvolilna obljuba večine strank na zadnjih lokalnih volitvah od takrat pa se ni nič spremenilo na bolje. Hkrati so opozorili, da se nekateri akti za mladinsko področje sprejemajo že od leta 2007.

V OO Zares - nova politika Gornja radgona tako opozarjajo na:

1.Financiranje mladinskih projektov

a)Pravilnik o sofinanciranju mladinskih projektov in programov

Kmalu bodo pretekla tri leta, odkar je občinski svet v prvem branju sprejel pravilnik, ki opredeljuje sofinanciranje mladinskih projektov in programov. Čas bi bil, da se ta pravilnik sprejme tudi po drugem branju in se dejansko začne izvajati oz. da v skladu s pravilnikom pristojne službe izdajo Razpis za sofinanciranje mladinskih projektov in programov.

Predsednik Zares - nova politika Gornja Radgona, Robert Žinkovič tako povdarja: »V predlogu Programa dela občinskega svet in občinske uprave Občine Gornja Radgona v letu 2010, ki se bo obravnaval na 24. redni seji, 1. 3. 2010 je omenjen pravilnik planiran za mesec junij. Menimo, da je sprejetje pravilnika na polovici leta nesmisel, saj bodo tako društva pol leta brez osnovnih sredstev za delovanje. To kaže na aroganco in zapostavljanje mladih v Občini Gornja Radgona. Občinski svet in župana Občine Gornja Radgona smo pozvali, da omenjen pravilnik uvrsti na prvo redno sejo občinskega sveta.«

b)Povečanje proračunske postavke za mladinska društva

Proračun Občine Gornja Radgona za leto 2010 predvideva 2.323,50 € za vsa mladinska društva. V OO Zares-nova politika Gornja Radgona menijo, da je omenjen znesek premalo za vsa društva, saj je znano, da je v prejšnjih letih eno društvo prejelo toliko sredstev.

Tako so občinski svet in župana Občine Gornja Radgona tudi pozvali, da postavko v proračunu občine Gornja Radgona z rebalansom proračuna poveča na vrednost, ki bo mladinskim društvom v Gornji Radgoni omogočala izvajanje kvalitetnih projektov in programov za mlade in bo vsaj v vrednosti, ki so ga vsa društva v prejšnjih letih dobila za projetke namenjene mladim.

2.Mladinski prostori

Obljube večine političnih strank in kandidatov za župana na zadnjih lokalnih in županskih volitvah so bili mladinski prostori. Večkratne obljube in razne razgrnitve načrtov so bile samo obljube, ki pa nikoli ne privedejo do realizacije. Mladi so tako brez prostora za druženje in izvajanje aktivnosti. Njihovo druženje je prepuščeno ulici in okolju. Vsi ki delajo za mlade pa se morajo srečevati po lokalih in najemati prostore za pripravo aktivnosti in izvajanje le-teh. V OO ZARES-nova politika Gornja Radgona pozivamo občinski svet in župana Občine Gornja Radgona, da nemudoma prično z aktivnostmi, da mladi dobijo začasne ali stalne prostore za izvajanje mladinskih aktivnosti. Pri iskanju prostora je treba mlade vključiti, da predstavijo svoje ideje in podajo predloge.

Več informacij:
Aleš Celcar, sekretar OO Zares - Nova politika Gornja Radgona
Email: zares@radgona.si


Več v Politika