Vinogradi obeh bregov Mure

V hotelu Radkersburger Hof so odprli razstavo likovnih del slovenskih in avstrijskih umetnikov

Prlekija-on.net, ponedeljek, 22. maj 2017 ob 08:08
Razstava Vinogradi obeh bregov Mure

Razstava Vinogradi obeh bregov Mure

Sredi letošnjega maja, med 14. in 18.5. je v okolici avstrijske Radgone (Bad Radkersburg), potekala 23. Mednarodna slikarska kolonija pod naslovom "Vinogradi obeh bregov Mure", ki jo vsako leto prirejata Pomurski sejem iz Gornje Radgone in Okrajno glavarstvo za Jugovzhodno Štajersko, in sicer izmenično, v okolici Gornje Radgone ter Bad Radkersburga. V Koloniji, katere organizacijo je letos prevzelo Okrajno glavarstvo Jugovzhodne Štajerske z okrajnim glavarjem, dr. Alexsandrom Majcnom na čelu, je sodelovala šest slovenskih in pet avstrijskih umetnikov. Iz Avstrije so se kolonije udeležili: Alois Bresnik, ki je bil tudi koordinator likovne kolonije na avstrijski strani, Rosina Gmeindl, Gerhard Guttmann, Edith Marie Keckeis in Christe Nickl – Wlodkowski. Slovensko stran so zastopali: Ivan Kolar – Ivo iz Šoštanja, Feliks Frühauf – Sreč iz Dravograda, Albina Kragelj in Zdravko Dolinšek iz Radencev, Danilo Hrga iz Ptuja in akad. slik. Aleksandra Fekonja iz Gornje Radgone, ki je bila koordinatorka slovenskih udeležencev kolonije.

In po koncu kolonije so odprli razstavo del, ki je v navzočnosti ustvarjalcev in številnih gostov, potekala v avli hotela "Radkersburger Hof" v Bad Radkersburgu. Med gosti sta bila tudi Okrajni glavar za Jugovzhodno Štajersko dr. Alexader Majcan in izvršna direktorica Pomurskega sejma Mateja Jaklič, ki sta razstavo tudi odprla. Udeležence odprtja je najprej pozdravil in nagovoril direktor hotela gostitelja razstave, Andreas Schaffer, ki je izrazil zadovoljstvo, da lahko gostijo tako odmevajočo slikarsko kolonijo, ob tem je umetnikom podaril spominsko darilo. Udeležence je nagovoril tudi Okrajni glavar dr. Alexander Majcan, ki je dejal, da je kolonija pomemben kulturni povezovalec obeh bregov reke Mure. Uspeh pa je v dobrem sodelovanju s Pomurskim sejmom. Mateja Jaklič je izrazila zadovoljstvo, da se kolonije radi udeležujejo umetniki iz Avstrije in Slovenije. Zahvalila se je dr. Alexandru Majcnu za odlično organizacijo kolonije in vse povabila na 55. Mednarodni kmetijsko-živilski sejem, AGRA 2017, kjer bodo razstavljena vsa dela, ki so jih v koloniji ustvarili umetniki. Udeležencem in vsem, ki so pripomogli, da je kolonija uspela, se je zahvalila tudi akademska slikarka, sicer koordinatorica za slovenske umetnike, Aleksandra Fekonja.

Slikarska kolonija "Vinogradi obeh bregov Mure" se je sicer porodila v letu 1994 kot odraz dobrega čezmejnega sodelovanja Pomurskega sejma v Gornji Radgoni in Okrajnega glavarstva v Bad Radkersburgu. Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma tradicijo vzorno nadaljuje tudi z zdajšnjim okrajnim glavarjem okraja »Jugovzhodna Štajerska«, ki je nastal z združitvijo okrajev Radkersburg in Feldbach v Südost Steiermark, dr. Aleksandrom Majcnom. Tematika slikarskega snovanja je bila vinogradniška krajina obeh bregov Mure ter vse, kar je s tem povezano. Vsebinskih omejitev ni bilo, ravno tako pa slikarji niso imeli stilnih omejitev in so se izpovedali vsak v svojem uveljavljenem izrazu, ki sega od predmetnega do abstraktnega, kar izraža tudi letošnja razstava. Razstava likovnih stvaritev 23. mednarodne slikarske kolonije Vinogradi obeh bregov Mure bo razen v Avstriji predstavljena tudi na sejmu AGRA, v Gornji Radgoni od 26. do 31. avgusta 2017.


Več v Kultura in izobraževanje