Ljutomerski upokojenci so slovesno proslavili sedemdeset let delovanja svojega društva

Slavnosti govornik je bil predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije Janez Sušnik

Branko Košti, ponedeljek, 22. maj 2017 ob 10:29
70 let DU Ljutomer

70 let DU Ljutomer

Društvo upokojencev Ljutomer deluje od leta 1947, najprej kot podružnica Društev upokojencev Slovenije, leta 1974 pa je postalo samostojno društvo, vključeno v Zvezo društev upokojencev Slovenije. Prvi predsednik društva, ki je takrat štelo 150 članov, je bil Franc Kramžar, za njim so predsedniško funkcijo opravljali Viktor Hladnik, Franc Kolovič, Janko Belec, Martin Frank, Mirko Lebarič, Marija Gjerkeš Dugonik in Frančiška Vidovič, sedaj, ko je v društvo včlanjenih kar 1.120 članov, ga vodi Slavica Sunčič.

S temi podatki je v pozdravnem nagovoru na slovesnosti ob 70-letnici delovanja Društva upokojencev Ljutomer, v petek, 19. maja v Domu kulture Ljutomer, številne goste in obiskovalce, seznanila predsednica. V nadaljevanju je omenila še mnoge, vseh ni mogoče poimensko našteti, ki so požrtvovalno opravljali dela v društvu, tako v pisarni, kot na terenu, na področju kulture, športa in ostalih dejavnostih. Zahvalila se je vsem prostovoljcem, ki že mnoga leta obiskujejo starejše na domu na območju Male Nedelje, Razkrižja in Ljutomera v okviru projekta Zveze društev upokojencev Slovenije »Starejši za boljšo kakovost življenja doma«. Pohvalila je tudi praporščake (Milan Babič, Mirko Kolarič) ki nosijo prapor društva na kulturnih in športnih prireditvah ter na pogrebih in Liziko Robinščak, ki je že več kot tri desetletja  nepogrešljiva pri delovanju društva.

Od ustanovitve do danes delujejo pri društvu kulturne in športne sekcije, ki sodelujejo tudi z ostalimi društvi upokojencev v Pomurski regiji in tudi na državni ravni, kakor tudi izven meja naše države. Kulturne sekcije se vsako leto v mesecu novembru, predstavijo na Martinovem koncertu.

V dolgih letih delovanja so navezali prijateljske stike s številnimi društvi v Sloveniji, od leta 1977 so pobrateni z Udrugo umirovljenika iz Čakovca, dolgoletno sodelovanje z Društvom upokojencev Mežica pa so s podpisom Listne o medsebojnem sodelovanju, na svečani seji pred proslavo, še utrdili.

»Združeni v Pomursko pokrajinsko zvezo upokojencev in Zvezo društev upokojencev Slovenije želimo delovati čim bolj uspešno v dobrobit starejših in jim prinesti čim več veselja in dobre volje v jeseni življenja. Skupaj skušamo s posredovanjem ostalim organizacijam reševati čim več socialnih, stanovanjskih in zdravstvenih problemov. Kot nekoč, tako pa se tudi danes družimo na skupnih izletih in letovanjih ter družabnih srečanjih v našem društvu. Želimo, da bi tudi generacije za nami uspešno nadaljevale naše delo«, je svoj nastop zaključila predsednica Slavica Sunčič.

Praznovanju visokega jubileja ljutomerskih upokojencev so se udeležili številni gostje, med njimi predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS) Janez Sušnik, poslanca DZ RS Franc Jurša in Aleksander Kavčič, ljutomerska županja Olga Karba, župan Občina Mežica Dušan Krebl, predsednik DU Mežica Jožef Libnik, predsednica Pomurske pokrajinske zveze društev upokojencev Viola Bertalanič, vodja OI JSKD Ljutomer Mira Rebernik Žižek ter direktor Doma starejših občanov Ljutomer Tomislav Nemec.

Slavnostni govornik, predsednik ZDUS Janez Sušnik, je izpostavil prizadevanja za izboljšanje položaja upokojencev, za kar bi bilo potrebno umakniti ukrepe ZUJF, da se bodo pokojnine redno usklajevale. Dosegli so, da so koalicijske stranke, na čelu z DeSUS sprejele zadevo, ki ni bila finančno podprta, da se je našla rezerva, iz katere se je predvidenim devetnajstim dodalo še 21 milijonov.

»Zelo pomembno je, da smo v ZDUS združeni različno misleči, ljudje različnih strank, ampak se družimo. To je sporočilo, ki ga je treba negovati naprej. Mi upokojenci moramo biti enotni, ker smo si naše pokojnine zaslužili«, je med drugim poudaril predsednik.

Prireditev je bila obogatena s pestrim kulturnim programom, v katerem so se predstavile pevke ženskega zbora DU Ljutomer, moški pevski zbor Viharnik DU Mežica, folklorna skupina KUD Razkrižje, tamburaška skupina Bisernica DU Ljutomer, Prleška godba DU Ljutomer in recitatorka Mira Azzeh.

V zaključnem delu slovesnosti sta predsednik ZDUS Janez Sušnik in predsednica DU Ljutomer Slavica Sunčič, podelila plaketo in priznanja ZDUS. Plaketo za zasluge ZDUS je prejela Marija Gjerkeš-Dugonik, priznanja za zasluge ZDUS pa Vili Dugonik, Milko Kolarič, Lizika Robinščak, Slavica Špur in Adolf Županec.

Priznanja za sedemdesetletno uspešno delo pa je prejelo tudi društvo. Županja mag. Olga Karba je predsednici Slavici Sunčič podelila priznanje občine Ljutomer, predsednik ZDUS Janez Sušnik Zlato plaketo ZDUS za sedemdeset let delovanja, priložnostno darilo pa so prinesli tudi gostje iz DU Mežica.

Čestitke prejeli tudi od predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja
V uvodu slovesnosti je Bojan Rajk prebral pismo predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja:
"Spoštovane članice in člani Društva upokojencev Ljutomer,

Ob vašem jubileju vam izrekam iskrene čestitke za 70 let vašega plemenitega delovanja. Sprejmite mojo čestitko kot odraz zahvale za ohranjanje kulturne dediščine, za prizadevanje za izboljšanje socialnega statusa upokojencev, za kulturne in športne aktivnosti ter za uspešno sodelovanje na medgeneracijskem področju.
Cenjene članice in člani, dragi prijatelji, želim vam še veliko uspešnih, zadovoljnih in zdravih let.

Vaš Borut Pahor"


Več v Kultura in izobraževanje