Predstavili prenovljeno prometno strategijo Občine Ljutomer

Prenovljena Celostna prometna strategija Občine Ljutomer je sprejeta

Prlekija-on.net, torek, 23. maj 2017 ob 14:444
Predstavitev prenovljene CPS Občine Ljutomer

Predstavitev prenovljene CPS Občine Ljutomer

Občina Ljutomer je zaključila proces Celostne prometne strategije (CPS) Občine Ljutomer iz leta 2012, ki je trajal deset mesecev. Občinski svet Občine Ljutomer je prenovljeno CPS na 14. redni seji soglasno sprejel.

V ponedeljek, 22. maja, je v županatu Mestne hiše potekala novinarska konferenca, kjer so predstavili prometno strategijo Občine Ljutomer. Na konferenci so sodelovali županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba, višji svetovalec na Občini Ljutomer, Mitja Kolbl, Mateja Kukovec iz podjetja ZUM Maribor ter Katja Karba iz Razvojne agencje Sinergija.

Občina Ljutomer je prve odločne korake v smeri prijaznejšega prometa že storila pred petimi leti, ko je sprejela prvo CPS v Sloveniji, ki jo je kakšna občina izdelala v skladu s smernicami Evropske komisije (EK) in je bila s strani EK tudi nagrajena. S prenovo strategije se proces nadaljuje – v Ljutomeru so z njim preverili, kaj je bilo doseženo v štirih letih izvajanja strategije in ga zaključili z novim dokumentom. V njem so opredelili nadaljnje korake načrtovanja in upravljanja prometa v občini za naslednjih pet let.

Kar nekaj načrtovanih in izvedenih ukrepov iz prve CPS pomeni pomemben premik v smeri izboljšanja kakovosti bivanja. V Ljutomeru se je uredilo prvo območje prijaznega prometa Juršovka, za katero se zanima domača in tuja strokovna in širša javnosti, izboljšal se je dostop do Osnovne šole Ivana Cankarja in Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer, pripravili pa so tudi sodobne smernice za načrtovanje kolesarske infrastrukture in podrobno zasnovo prometnih površin v Ljutomeru. Občina Ljutomer je ena izmed redkih občin v državi, ki CPS načrtno izvaja, trenutno pa pripravljajo prijavo na razpis, ker bi radi s kolesarsko potjo povezali Ljutomer in Bioterme v Mali Nedelji, zelo aktivno pa delajo tudi na prometni ureditvi Ljutomer - Jeruzalem.

Prenovljena CPS Občine Ljutomer prepoznava pet področij ukrepanja, ključnih na poti do sodobno organiziranega prometa v občini. Ta so naslednja: celostno načrtovanje mobilnosti, celovita podpora hoji, izkoriščen potencial kolesarjenja, inovativen javni potniški prevoz in optimizirani cestni promet. Področja se med seboj povezujejo in na mnogih ravneh dopolnjujejo, njihova ključna lastnost pa je odmik od osredotočenosti na gradnjo infrastrukture in usmeritev v sprožanje vrste naložbeno in okoljsko manj spornih, vendar hkrati bolj učinkovitih ukrepov.

Celoten dokument z zapisanimi izhodišči, podrobnimi opisi posameznih strateških stebrov in ukrepi do leta 2022 je dostopen na spletni strani Občine Ljutomer.

Cilj projekta MOVECIT, da 20 odstotkov zaposlenih spremeni svoje potovalne navade
Predstavljen je bil tudi projekt MOVECIT, ki ga pri nas izvaja Razvojna agencja Sinergija in kjer sodeluje deset partnerjev iz sedmih držav, Avstrije, Češke, Nemčije, Madžarske, Italije, Slovaške in Slovenije. Končni rezultat projekta bo strateški dokument, ki vključuje zaposlene na občini za trajnostne prihode v službo in odhode iz službe ter tudi trajnostne službene poti med delovnim časom. Namen projekta je, da čim bolj aktivno vključijo zaposlene v občinski upravi in jih motivirajo za spremembo potovalnih navad. Cilj ob koncu projekta, leta 2020 je, da 20 odstotkov zaposlenih spremeni svoje potovalne navade.

V sklopu projekta se načrtujejo promocijske aktivnosti, v naslednjem letu pa načrtujejo tudi pilotno investicijo v občini, postavitev pokrite kolesarnice za zaposlene skupaj z električno polnilnico za kolesa in avtomobile, kar naj bi pospešilo uporabo trajnostnih prihodov v službo.


Več v Kultura in izobraževanje