Člani JJ Puch OŠ Stročja vas predali zbrane zamaške za Kajo

Do sedaj so na šoli zbrali že preko deset ton zamaškov, Puchovci pa so jih tokrat dodali še okoli 120 kg

Prlekija-on.net, sreda, 24. maj 2017 ob 14:08
Predaja zamaškov za Kajo

Predaja zamaškov za Kajo

Člani prleškega društva za ohranjanje tehnične kulture in dediščine Johann Janez Puch, so se v sredo, 24. maja dopoldan, izpred svojih prostorov v Ljutomeru popeljali do Osnovne šole Stročja vas s prav posebnim namenom. Tam so namreč predali zamaške, ki so jih zbrali v zbiralni akciji za Kajo Novak Pongračič.

Učenka Kaja tam trenutno končuje 5. razred. Je vedoželjna, simpatična in navihana deklica, ki pa za prehod v višje nadstropje šole potrebuje dvigalo, saj je namreč vezana na invalidski voziček. Z željo, da bo Kaja kar najbolj samostojna, ji želijo omogočiti nemoteno premikanje po šoli, zato so že leta 2015 pričeli z zbiranjem zamaškov. Do sedaj so na šoli zbrali že preko deset ton zamaškov, Puchovci pa so jih tokrat dodali še okoli 120 kg. Ena tona zamaškov stane 300 evrov, denar pa bo šola porabila za nabavo dvigala oz. kakšnega drugega pripomočka, s katerim bo Kaja lahko premagovala prehajanja med nadstropji.

Člane JJ Puch je pred šolo sprejela ravnateljica OŠ Stročja vas Mateja Leskovar Polanič ter jih vse skupaj povabila v razred, ki ga obiskuje Kaja. Tam je učencem podpredsednik društva Janko Viher na kratko predstavil samo društvo, ki deluje že 25 let ter združuje okrog 180 članov. Povabil jih je tudi na ogled muzeja, ki se nahaja v društvenih prostorih v Ljutomeru. Vsi skupaj so se nato odpravili pred šolo, kjer so si učenci lahko ogledali starodobnike s katerimi so se člani pripeljali. Žal je ravno dopoldan deževalo, zato so prišli z manj vozili, namen so imeli priti tudi z motorji. Učenci so imeli številna zanimiva vprašanja, na katera so člani z veseljem odgovorili. Sledila še je fotografija za spomin, nakar se je Kaja z učenci spet pridno posvetila pouku, Puchovci pa so se s svojimi starodobniki odpravili novim dogodivščinam naproti. Že ta konec tedna namreč odhajajo na srečanje starodobnikov v Vukovar.

V zadnjih tednih so se v javnosti sicer pojavile domneve, da naj bi se s spremembo Uredbe o obvezni občinski gospodarski javni službi zbiranja komunalnih odpadkov odvzela pravica do zbiranja papirja, embalaže in ostalih obnovljivih ločenih odpadkov v humanitarne namene, a so iz MOP-a takrat sporočili, da bodo predlog uredbe po končani javni obravnavi popravili na način, da bo še naprej omogočeno zbiranje v humanitarne namene.


Več v Kultura in izobraževanje