Društvo Vital Fit nadaljuje svoje poslanstvo v Vrtcu Ljutomer

Predavanje je bilo namenjeno vzgojiteljicam vrtca

Prlekija-on.net, petek, 26. maj 2017 ob 14:06
Kako gibanje vpliva na naše zdravje

Kako gibanje vpliva na naše zdravje

V sredo, 24. maja, je potekalo predavanje »Kako gibanje vpliva na naše zdravje«, v prostorih vrtca Ljutomer na Ormoški cesti 21. Predavanje je bilo namenjeno vzgojiteljicam, ki delujejo pod okriljem Vrtca Ljutomer, katerega se je udeležila tudi ravnateljica Vrtca Ljutomer Ksenija Žuman.

Predaval je Marko Pozderec, dipl. šp. trener in predsednik Društva Vital Fit ter osebni trener pri Fitnes zvezi Slovenije, kjer je prav tako mentor za bodoče generacije strokovnih kadrov in hkrati mentor na Pedagoški fakulteti v Mariboru.

Na predavanju so govorili o pomenu samega gibanja, o gibalnih kompetencah, o preventivi, o neželenih travmatskih stanjih in vplivu vadbe na počutje posameznika. Dotaknili pa so se tudi problematike sedentarnega načina življenja, ki je rak rana današnje družbe.

»Gibalna/športna aktivnost je v filogenezi človeka pomenila veliko več kot zgolj gibanje za premagovanje razdalj, saj se je razvijala v skladu s potrebo po preživetju, komunikaciji, ustvarjalnosti in izraznosti. Naš organizem, ki se je skozi filogenezo zoperstavljal sili gravitacije in se tisočletja prilagajal na gibalno aktiven način življenja, današnjemu naglemu upadu gibanja kot posledici "sedečega" življenjskega sloga in silovitemu tehnološkemu razvoju ne zmore slediti. Oblikovan in ustvarjen je bil za aktivnost, opredeljen z ustrezno mišično aktivnostjo in tonusom, gostoto kosti, ustreznimi tokovi in pritiski telesnih tekočin, frekvencami in ritmom, ki jim sledi od spočetja do smrti« (Pišot idr., 2010).

»Usvajanje gibalnih kompetenc v najrazličnejših oblikah je danes za skladen razvoj in gibalno učinkovitost posameznika verjetno bolj pomembno kot kadarkoli prej. Starši, vzgojitelji, učitelji in trenerji morajo zato otrokom in mladostnikom svet gibanja predstaviti na kar najbolj zanimiv, prijeten in prijazen način ob hkratnem zavedanju vseh pozitivnih učinkov, ki jih ima gibanje. To delo pa ni lahko. Konkurirajo namreč poplavi pisanih računalniških igric, igralnih konzol, informacijsko podprtih programov in dejavnosti ter drugih elektronskih ter komunikacijskih pripomočkov, ki ne zahtevajo znoja, zadihanosti in povečanega srčnega utripa« (Plevnik idr., 2013).

Društvo Vital Fit vabi vse, da se jim pridružijo v fitnesu in si z načrtovano telesno vadbo preventivno pomagajo do boljšega zdravja in počutja. Vsak lahko pride na BREZPLAČEN UVAJALNI TRENING, katerega si lahko rezervira na telefonski številki 031 323 471 ali na info@vital-fit.si. Lahko pa jih obiščete na spletni strani www.vital-fit.si in na Facebook strani Društvo Vital Fit. Pridružite se jim in izberite zdravje!


Več v Kultura in izobraževanje