Slavnostno odprli gasilski regijski poligon v Ormožu

Odprtja so se udeležili številni gostje, slavnostni govornik pa je bil predsednik vlade Republike Slovenije, dr. Miro Cerar

Prlekija-on.net, nedelja, 28. maj 2017 ob 09:025
Odprtje gasilskega regijskega poligona v Ormožu

Odprtje gasilskega regijskega poligona v Ormožu

V soboto, 27. maja, so v Ormožu slavnostno odprli gasilski regijski poligon, ki je prvi od sedemnajstih, ki jih Gasilska zveza Slovenije (GZS) načrtuje zgraditi v prihodnjih letih po gasilskih regijah. Odprtja so se udeležili številni gostje, slavnostni govornik pa je bil predsednik vlade Republike Slovenije, dr. Miro Cerar.

Slavnosti so prisostvovali še ministrica za obrambo RS Andreja Katič, generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Darko But, predsednik GZS Jošt Jakša, poveljnik GZS Franci Petek, regijski poveljnik in član poveljstva GZS Dušan Vižintin, župan Občine Ormož Alojz Sok, vodja izpostave RS za zaščito in reševanje Ptuj Dragomir Murko, namestnik predsednika sveta Podravske regije Janez Liponik, predsednik GZ Ormož mag. Dejan Jurkovič, poveljnik GZ Ormož Tonček Lisjak, državni svetnik in podžupan Občine Ormož Branko Šumenjak, poslanec DZ RS mag. Aleksander Kavčič, predstavniki odbora za razpolaganje s sredstvi požarnega sklada, častni poveljnik GZS, člani upravnega odbora GZS, člani poveljstva GZS, predstavniki komisij, odborov in drugih predstavnikov GZS, prisotni so bili tudi predstavniki vseh gasilskih regij RS, svetniki Občine Ormož, predstavniki vseh gasilskih zvez RS, predstavniki vseh prostovoljnih gasilskih društev podravske regije in vsi člani prosotovljnih gasilskih društev GZ Ormož. Prisoten je bil tudi komandir PP Ormož Edvard Cvetko, gostje iz sosednje Hrvaške, predstavniki izvajalcev in podizvajalcev, ki so sodelovali pri gradnji tega objekta in predstavniki lokalnih podjetij ter organizacij, ki sodelujejo z GZ Ormož.

Uvod v svečani dogodek sta pripravila Pihalni orkester Ormož, ki ga vodi prof. Slavko Petek in Ženski gasilski zbor GZ Ormož, ki ga vodi prof. Renata Horvat. Na slovesnosti so nato spregovorili predsednik GZS Jošt Jakša, predsednik GZ Ormož mag. Dejan Jurkovič, župan Občine Ormož Alojz Sok, poveljnik GZS Franci Petek ter slavnostni govornik, predsednik vlade Republike Slovenije, dr. Miro Cerar, ki je med drugim izpostavil velika tveganja, katerim so pogosto izpostavljeni gasilci in dodal, da je kot predsednik vlade seznanjen s številnimi izzivi in težavami, s katerimi se gasilci soočajo ter da rešitve za te težave iščejo na ravni spreminjanja zakonodaje, podzakonskih aktov in operativnih ukrepov. Celotnim govorom lahko prisluhnete spodaj.

Predsednik vlade Republike Slovenije, dr. Miro Cerar:

Predsednik GZS Jošt Jakša:

Predsednik GZ Ormož mag. Dejan Jurkovič:

Župan Občine Ormož Alojz Sok:

Poveljnik GZS Franci Petek:

Investicija je vredna 600.000 evrov
Z gradnjo poligona za usposabljanje gasilcev Podravske regije na hektar velikem zemljišču, med nekdanjo ormoško tovarno sladkorja in modernizirano železniško progo, je Gasilska zveza Slovenije pričela lani jeseni. Poligon je zgrajen po tipskem načrtu, ki je enak za gradnjo vseh 17 gasilskih vadbenih centrov po Sloveniji, sicer pa je gradnja potekala v režiji GZS, obveznosti ormoške gasilske zveze pa so med drugim asfaltirana površina in urejena elektrika ter voda na poligonu, vse ostalo pa je dodatna naložba in vložek GZ Ormož. Investicija je vredna 600.000 evrov, od tega je Gasilska zveze Slovenije prispevala 325.000 evrov.

Sodobno urejen poligon med drugim sestavljajo asfaltirana ploščad, betonski stolp visok 14.5 m, tri različne vrste hidrantov ter jašek, ki bo služil za reševanje iz globin. Ob jašku je prav tako urejena ploščad, namenjena urjenju v tehnično-reševalnih vajah. V sklopu poligona sta večja zelena površina in pokrit zunanji prostor, ki bo služil kot učilnica na prostem, kar bo zagotovo posebnost poligona v Podravju, oboje pa bo služilo tekmovalnim enotam. Ob poligonu so postavljeni še sanitarni in skladiščni kontejnerji, v katerih pa bo deponirana oprema.

Predstavljenih je bilo vseh 13 delovnih točk
Na dan otvoritve je bil v celoti predstavljen namen poligona in vaj, ki jih je mogoče izpeljati na novozgrajenem poligonu. Za podrobno predstavitev delovnih točk na regijskem poligonu je poskrbel Dušan Vižintin, član poveljstva GZS in regijski poveljnik. Regijski gasilski vadbeni poligoni bodo namenjeni praktičnemu usposabljanju gasilcev na regijski ravni. Na poligonu se bo izvajalo praktično usposabljanje gasilcev na tečajih za operativnega gasilca in višjega gasilca ter pripravljalne vaje na tečajih za nižjega gasilskega častnika in gasilskega častnika. Prav tako se bo poligon uporabljal za izvajanje praktičnih vaj gasilcev v obliki urjenja enot, oddelkov in skupin. Poligon izpolnjuje pogoje za opravljanje vaj v učnih programih Gasilske zveze Slovenije. Na vadbenih poligonih bo možno izvajati vaje in tekmovanja gasilsko športnih tekmovalnih disciplin. Regijski vadbeni poligoni bodo primerni tudi za usposabljanje ostalih pripadnikov sil za zaščito in reševanje. Usposabljanja bodo izvajali lokalni inštruktorji iz vrst gasilcev, ki so usposobljeni v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje. Gasilski vodje na nivoju regij, gasilskih zvez in gasilskih društev bodo lažje spremljali procese praktičnega usposabljanja in s tem pridobili realno sliko o usposobljenost in opremljenost enot in njihovi pripravljenost.

Po predstavitvi točk, si je predsednik vlade skupaj z ostalimi gosti ogledal sam poligon, nakar je sledila še uradna otvoritev.


Več v Kultura in izobraževanje