Na prizorišču požara veliko razdejanje

Je pa se dim v Ljutomeru polegel, zapihal je tudi veter, tako da je zrak precej bolj čist, kot je to bilo še zjutraj

Prlekija-on.net, petek, 9. junij 2017 ob 11:1024
Posledice požara v industrijski coni

Posledice požara v industrijski coni

V četrtek, 8. junija, je v Ljutomeru, v industrijski coni, okoli 21.20 zagorelo v prostorih podjetja Eko plastkom. Zagorelo je več deset ton odpadnih sveč, pvc-granulatov in voska. Škoda je velika, saj je hala v velikosti 80 x 25 metrov pogorela v celoti.

Požar je ponoči gasilo 258 gasilcev iz domala celotnega Pomurja in dela Podravja, od Ljutomera, Gornje Radgone, Petanjcev, Črenšovcev, do Murske Sobote, Lendave, Beltincev, Ormoža, ... Sodelovalo je 30 gasilskih društev iz osmih gasilskih zvez. V začetni fazi požara je bilo slišati tudi nekaj manjših eksplozij, na strehi so bili nameščeni tudi solarni paneli, ki pa so jih gasilci v večini uspeli rešiti. Požar so gasilci trenutno v večini pogasili, v notranjosti so še manjša žarišča, ki jih bodo gasilci v izmenah še cel dan gasili in nadzorovali. Vodja intervencije Dušan Hunjadi, je ob tem povedal, so se gasilci s požarom spopadali vso noč, takoj po obvestilu pa so aktivirali celotno zvezo Ljutomer in še dodatne enote gasilske zveze iz Črenšovcev, Murske Sobote, Gornje Radgone in poklicno gasilsko enoto Nafta Lendava, da so prišli na pomoč. Picerija zvezda je za gasilce ostala celo noč odprta, tudi MOL, kamor so lahko gasilci hodili po nafto in vodo, gasilcem je hrano daroval tudi Mercator.

Ko je zagorelo, se je nad Ljutomerom vil gost črn dim, ki se je videl tudi v Lendavo, Lenart, Ptuj, Čakovec, ..., zjutraj pa se je nad mestom vil gost bel dim, ki je mesto ovil v meglo.

Opozorilo stanovalcem
Preberite tudi:
V industrijski coni izbruhnil velik požar
Požar gasilo okoli 300 gasilcev
Nad požar še s helikopterjem
Poveljnik ljutomerske civilne zaščite Branko Novak je povedal, da so že sinoči klicali v Ljubljano enega od inštitutov za merjenje zraka, na prizorišče pa so prispeli v petek dopoldan. V prostore še ne morejo, saj v notranjost poslopja še tli in dim se na kraju še ni povsem polegel. Večjega onesnaženja sicer naj ne bi bilo, a se vsem prebivalcem svetuje, da se naj zadržujejo v zaprtih prostorih, zapirajo okna in vrata, stanovanj se naj ne prezračuje, pozorni pa naj bodo tudi na temeljito spiranje zelenjave. Je pa se dim v Ljutomeru povečini polegel, zapihal je tudi veter, tako da je zrak precej bolj čist, kot je to bilo še zjutraj. Iz prizorišča se še občasno sicer vije dim, enkrat bel, spet črn in tudi barven, kot so nam povedali gasilci na pogorišču.

Vzrok požara po podatkih policije še ni znan.

Ščavnica oz. Globetka verjetno ni huje onesnažena
Ministrica za okolje in prostor Irena Majcen je v okviru današnje seje državnega zbora omenila požar v Ljutomeru ter med drugim povedala, da naj bi bila po njenih informacijah s penami in parafini onesnažena tudi reka Ščavnica. A je Mirjana Feselj iz VGP Drava Ptuj za STA povedala, da je po dosedanjih informacijah prišlo le do izteka požarnih vod in pen, nekaj malega tudi parafina, a bodo to hitro odstranili iz potoka. Za zdaj še ne more z gotovostjo zatrditi, a verjame, da večje škode vse skupaj ne bo povzročilo, več pa bodo lahko povedali, ko bodo končali z delom na terenu.

Podjetje se je ukvarjalo s predelavo sveč
Na spletni strani podjetja je zapisano, da se ukvarjajo s predelavo in reciklažo odpadnih sveč. "Predelava odpadnih sveč predstavlja naš edini proizvodni program. V naši predelavi, ki je podprta z lastnim razvojem v sodelovanju z Nemškim proizvajalcem opreme strojno predelamo plastične pvc odpadne sveče, ostale sveče pa izločimo v sortirnici ter jih predamo v nadaljnjo predelavo. Gre za novost na področju predelave sveč, oprema je popolnoma avtomatizirana, predelava je okolju prijazna, brez negativnih vplivov na okolje," navajajo. "Zaradi različnih vrst sveč imamo urejeno sortirnico, ki je eden od pomembnejših elementov naše predelave. V njej izločimo sveče iz stekla in keramike, sveče iz PP, PET, embalažo od svetilnega olja ter papirnate sveče, ki za našo strojno predelavo niso primerne. Izločijo se tudi elektronske sveče, katere nato ročno razstavimo in pridobljene frakcije (elektronski moduli, baterije) predamo ustreznim zbiralcem v nadaljnjo predelavo, PVC plastika pa gre v našo strojno predelavo."

Podjetje je v lasti družb Finakos in Saubermacher ter nekaterih fizičnih oseb. Direktor družbe Marjan Gulič nam je ob tem podal tudi kratko izjavo, kar si lahko ogledate v spodnjem videu. O vzrokih za sedaj ni želel ugibati, niti o tem, kolikšna bo škoda ter kakšne bodo posledice požara, saj so za to pristojni drugi organi, je pa povedal, da je za podjetje vse skupaj velika katastrofa.

Krka zaradi požara ustavila proizvodnjo
Krkin obrat v Ljutomeru, ki se nahaja le nekaj sto metrov stran od požarišča, pa je zaradi emisij v zraku, ki so posledica požara, že ponoči ustavili proizvodnjo, ko so tudi zaprli vse lopute za dovod zraka v klimatskih napravah. Proizvodnjo so nameravali zagnati v petek zjutraj, a je pred ponedeljkom ne bodo zagnali, zato že opozarjajo na poslovno škodo.


Več v Črna kronika