Požar gasilo okoli 300 gasilcev, večjega onesnaženja naj ne bi bilo

Ogenj, ki je zajel stavbo v kateri so bile odpadne sveče, plastika in parafin v velikosti 80 x 25 metrov je popolnoma uničil

Prlekija-on.net, petek, 9. junij 2017 ob 06:5016
Sodelovalo je 30 gasilskih društev iz osmih gasilskih zvez z okrog 300 gasilci

Sodelovalo je 30 gasilskih društev iz osmih gasilskih zvez z okrog 300 gasilci

V četrtek, 8. junija, okoli 21.20 ure, je v Ljutomeru v industrijski coni prišlo do velikega požara, o čemer smo že poročali. Zagorelo je v skladišču podjetja EKO Plastkom d.o.o. Ogenj, ki je zajel stavbo v kateri so bile odpadne sveče, plastika in parafin v velikosti 80 x 25 metrov je popolnoma uničil.

Preberite tudi:
V ljutomerski industrijski coni izbruhnil velik požar
Na prizorišču požara veliko razdejanje
Nad požar še s helikopterjem
Sodelovalo je 30 gasilskih društev iz osmih gasilskih zvez z okrog 300 gasilci. Obveščene so bile pristojne službe. Po podatkih vodje intervencije bodo z gašenjem še nadaljevali, večjega onesnaženja pa naj ne bi bilo, poroča Uprava RS za zaščito in reševanje. Bo pa potrebno počakati še na podrobno preiskavo in informacije. Policisti in kriminalisti so še na kraju.

Med ognjem je bilo slišati tudi nekaj manjših eksplozij. Kot so nam povedali gasilci na kraju, naj bi na strehi bili nameščeni tudi solarni paneli.

Nad Ljutomerom se še vedno vije gost bel dim in se širi smrad. Prebivalci se naj ne zadržujejo na odprtem, če to ni potrebno in naj zaprejo okna.

Podjetje za predelavo sveč
Na spletni strani podjetja je zapisano, da se ukvarjajo s predelavo in reciklažo odpadnih sveč. "Predelava odpadnih sveč predstavlja naš edini proizvodni program. V naši predelavi, ki je podprta z lastnim razvojem v sodelovanju z Nemškim proizvajalcem opreme strojno predelamo plastične pvc odpadne sveče, ostale sveče pa izločimo v sortirnici ter jih predamo v nadaljnjo predelavo. Gre za novost na področju predelave sveč, oprema je popolnoma avtomatizirana, predelava je okolju prijazna, brez negativnih vplivov na okolje," navajajo. "Zaradi različnih vrst sveč imamo urejeno sortirnico, ki je eden od pomembnejših elementov naše predelave. V njej izločimo sveče iz stekla in keramike, sveče iz PP, PET, embalažo od svetilnega olja ter papirnate sveče, ki za našo strojno predelavo niso primerne. Izločijo se tudi elektronske sveče, katere nato ročno razstavimo in pridobljene frakcije (elektronski moduli, baterije) predamo ustreznim zbiralcem v nadaljnjo predelavo, PVC plastika pa gre v našo strojno predelavo."



Več v Črna kronika