Po požaru: na osnovi prejetih rezultatov analiz, naj bi vrtnine bile varne za uživanje

V dveh od petih vzorcev je analiza sicer pokazala prisotnost dioksinov in dioksinom podobnih polikloriranih bifenilov (PCB), vendar v nizkih koncentracijah in pod mejo za ukrepanje

Prlekija-on.net, torek, 20. junij 2017 ob 08:16
Prizorišče požara

Prizorišče požara

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), je v ponedeljek, 19. junija, dopolnil priporočila za prebivalce po požaru v Ljutomeru, ki se je zgodil pred desetimi dnevi. Spodaj objavljamo vsa dopolnila.

Prejeli so vse rezultate analiz vzorcev vrtnin. Na osnovi prejetih rezultatov analiz ocenjujejo, da so glede na veljavno zakonodajo vrtnine varne za uživanje. V dveh od petih vzorcev je analiza sicer pokazala prisotnost dioksinov in dioksinom podobnih polikloriranih bifenilov (PCB), vendar v nizkih koncentracijah in pod mejo za ukrepanje.

Iz previdnostnega načela vseeno svetujejo, da listnato zelenjavo, ki je rastla ob požaru (solata, radič, špinača, blitva, peteršilj, zelena ...), odrežete in zavržete. Zavrzite jo med komunalne odpadke (ne v kompost ali med biološke odpadke). Ponovno zrasla zelenjava in vsa ostala zelenjava in sadje so varni za uživanje.

Ob tej priložnosti opozarjajo še na splošne ukrepe, ki veljajo v vseh primerih:
  • Zelenjavo in sadje pred uporabo temeljito operite, po potrebi oščetkajte in s tem odstranite ostanke zemlje, prahu.
  • Odrasli naj pazijo, da otroci ne dajejo zemlje in trave ter umazanih rok v usta.
  • Po aktivnostih na prostem si pred vstopom v stanovanje očistite ali zamenjajte obutev. Dobro si umijte roke. Pozorni bodite in nadzorujte, da si temeljito umijejo roke tudi otroci.
Pred igranjem na travi je treba le-to pokositi in jo ustrezno zavreči (v komunalne odpadke). Odsvetujejo igro v peskovniku.


Več v Narava