23. Žetev zlatega klasa na Stari Gori

Najboljša žanjica je bila Katarina Petrovič iz Juršincev, med kosci je zmagala ekipa iz Drakovcev

Branko Košti, torek, 11. julij 2017 ob 09:153
23. Žetev zlatega klasa

23. Žetev zlatega klasa

Druga julijska nedelja je na Stari Gori pri Sv. Juriju ob Ščavnici, že vrsto let namenjena žetvi. Pa ne taki, kot jo v tem času vidimo na številnih njivah, z velikimi kombajni, skoraj enako velikimi traktorji in še večjimi prikolicami. In oblaki prahu, ki ga v tem sušnem času dviguje sodobna, težka kmetijska mehanizacija.

Na Stari Gori žanjejo tako, kot so to, takrat za preživetje pomembno delo, opravljali naši predniki nekaj generacij nazaj: ročno, s srpi in kosami. Gasilci tamkajšnjega gasilskega društva so pred triindvajsetimi leti sklenili ohranjati spomin na prednike tudi na način, da mlajšim generacijam prikažejo življenje nekoč skozi prikaz težkih opravil, ki pa so bila nujno potrebna za preživetje družin. K sodelovanju so pritegnili Kmetijsko svetovalno službo Gornja Radgona, Turistično društvo Sv. Jurij in Društvo podeželskih žena Sv. Jurij, moralno in še kakšno drugo pomoč pa jim vseskozi nudi tudi Občina Sv. Jurij ob Ščavnici.

Takšna, sedaj že dobro uigrana ekipa, je v nedeljo, 9. julija, pripravila že 23. Žetev zlatega klasa, kakršen je uradni naziv prireditve. Pogoji ne bi mogli biti primernejši za žetev: peklenska vročina, zrelo žito, dovolj hladne pijače (najbolj je prijala hladna voda iz 38 m globokega šolskega vodnjaka) in množica »navijačev«, kateri so, v veliki večini iz hladne sence ob starogorski znamenitosti mlinu na veter, spodbujali žanjce in žanjice, po katerih je na vročem soncu in hitrem delu, lil pot ne le po obrazu, ampak po vsem telesu. Kar nekaj znoja sta potočila tudi domači župan Mirko Petrovič in župan Občine Lovrenc na Pohorju Joško Manfreda, ki nista tekmovala, sta pa pokazala, da obvladata košnjo z ročno koso. Znojili sta se tudi Fanika in Jessa, katerih naloga je bila zabavati obiskovalce in pozitivno motivirati tekmovalce.

Prireditev ima tudi tekmovalni značaj, zato se vsakdo trudi delo na njivi opraviti čim hitreje in čim bolj kvalitetno. Njihovo delo ocenjujejo sodniki, na čelu katerih je že vrsto let Anton Slana. Vsi sodelujoči prejmejo pisna priznanja, trije prvo uvrščeni v vsaki kategoriji tudi pokale. Letos je med osmimi nastopajočimi žanjicami s srpom prvo mesto pripadlo Katarini Petrovič iz Društva Gospodinj Juršinci, sledili sta ji Marta Klemenčič DPŽ Sv. Jurij ob Ščavnici in Zdenka Klobasa DPŽ Gornja Radgona. Ekipno so bile prve žanjice DPŽ Sv. Jurij ob Ščavnici, druge pa DPŽ Gornja Radgona. Med kosci je zmaga pripadala ekipi Drakovci (kosec Luka Budja, pobiralki Marija Perko in Milena Lackovič), 2. mesto DPŽ Sv. Jurij ob Ščavnici (kosec Edi Leskovar, pobiralki Ema Lančič in Jožica Žajdela) in 3. mesto TD Sv. Jurij ob Ščavnici (kosec Janez Mir, pobiralki Francka Mir in Anita Stramič).

Žetev pa ni bila edina zanimivost za obiskovalce. Ogledali so si lahko mlatitev z mlatilnico, katero je poganjala več kot sto let stara lokomobila lastnika Franca Belšaka in mlatev s cepci. Za obiskovalce je vrata odprl tudi mlin na veter in Kmečki muzej. Po končani žetvi pa so se lahko v senci starogorskih lip okrepčali z dobrotami iz krušne peči, hladno pijačo in zaplesali ob zvokih ansambla Klateži.


Več v Družabno