Traktoristi veterani na panoramski vožnji

Od Sv. Jurija ob Ščavnici so se zapeljali do Razkrižja in nazaj z vmesnimi postanki pri znamenitostih

Prlekija-on.net, ponedeljek, 17. julij 2017 ob 14:331
Panoramska vožnja traktoristov veteranov

Panoramska vožnja traktoristov veteranov

Traktoristi veterani Stara gora smo se 15.7.2017 podali na panoramsko vožnjo. Zbrali smo se na avtobusni postaji pri Svetem Juriju ob Ščavnici ob 9.00 uri. Zabeležili smo prisotnost in krenili s starodobnimi traktorji preko Bučečovec do Babičevega milna na Muri kjer nas je sprejel gospod Babič.

Gospod mlinar Babič nas je prisrčno pozdravil in nam predstavil način delovanja plavajočih mlinov in opisal zgodovino mlinarjenja na Muri. Leta 1900 je bilo na Muri delujočih 94 mlinov. Danes na Muri deluje le še Babičev mlin na Muri. Po ogledu mlina smo se poslovili od prijaznega mlinarja in nadaljevali panoramsko vožnjo.

Po veržejskem mostu, Melincev, Ižakovec, Gornje Bistrice do Tinetovega broda, kjer smo si privoščili za malico brodarske ribe. Naši starodobni traktorji so si nekoliko odpočili, ko smo se mi zapeljali preko Mure z brodom. Poklonili smo se pred spomenikom talcev, ki so bili ustreljeni tri dni pred koncem druge svetovne vojne.

S traktorji smo nadaljevali vožnjo do Razkrižja in si ogledali Horvatov kovaško – kolarski muzej. Kovačija je delovala že v času vladanja cesarice Marije-Terezije, ki ji je podelila cehovsko dovoljenje. Najbolj pogumni so poskusili izdelati kovaški žebelj, seveda po navodilih kovaškega mojstra Horvata. Poslovili smo se od mojstra Horvata in se odpeljali proti domu.

Preživeli smo lep, prijeten, poučen dan iz katerega vas lepo pozdravljam Janez Čuček.


Več v Družabno